POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
3v

Säsongens elva i Serie A 18/19

Den gångna säsongen har vi sett en drös av formidabla anfallsprestationer och ett gäng målvakter som håller hög internationell klass. Lika hård är inte konkurrensen på back- och mittfältssidan vilket tydligast manifesterar Serie A:s ställning i toppligornas hierarki.

Formationen är ett 3-4-3 och som vanligt tar jag bara hänsyn till prestationer i Serie A och inte cupspel.

Målvakt

Wojciech Szczęsny, Juventus, 28 matcher/11 nollor, snittbetyg i Gazzetta dello Sport: 6,16/10

En något klurig målvaktsuttagning eftersom Wojciech Szczęsny är den keeper som haft klart minst att göra under säsongen. Polacken är med det sagt också den bästa på positionen i Serie A efter en nästintill felfri säsong. Det råder inga tvivel längre om att 29-åringen är Gianlugi Buffons värdiga ersättare.

Försvarare

Giorgio Chiellini, Juventus, 25 matcher/ 1 mål, 6,39

Chiellinis betydelse blev som klarast i matcherna mot Ajax när Juventus föll ihop utan kaptenen. I det med Juvemått mätt skakigaste försvaret på många år är Chiellini den som stått pall och hållit ihop lagdelen i match efter match. ”Bara” tre varningar under säsongen visar att Chiellini ständigt klarar av att spela på gränsen utan att vara oschysst.

Juve8

Milan Škriniar, Inter, 35/0, 6,04

Snabbhet, placeringsförmåga, passningsfötter. Den slovakiske landslagsmannen har allt som krävs av en mittback på den högsta nivån. Ingen är överraskad längre, men det är remarkabelt hur snabb 24-åringens resa varit från slovakiska ligan till att rankas bland Serie A:s bästa mittbackar. Hur mycket kan Škriniar utvecklas om Diego Godín ansluter som läromästare i sommar?

Kalidou Koulibaly, Napoli, 35/2, 6,35

För varje säsong som går blir det allt svårare att hålla gigantklubbarnas blickar undan San Paolos försvarschef. Det blir också svårare att värva senegalesen i all konkurrens och under vetskapen att Napolipresidenten De Laurentiis kommer kräva en enorm pengacheck i utbyte.

När den dagen kommer lär 27-åringen slå Virgil van Dijks transferrekord för backar. Att Koulibaly har en bit kvar till nederländarens nivå säger mest om hur mycket utvecklingspotential som fortfarande finns inom Napolibacken.

Mittfältare

Manuel Lazzari, SPAL, 33/0, 6,46

Högerspringare som haft en otrolig utveckling under säsongen och debuterat i A-landslaget. Lazzaris precisa inlägg har bidragit till nio assist och är tillsammans med Andrea Petagnas mål den främsta anledningen till att SPAL varit ett av vårens formstarkaste lag i Serie A. Den klubb som värvar 25-åringen i sommar kommer göra ett riktigt kap.

Marten De Roon, Atalanta, 35/2, 6,27

Marten Elco De Roon är inte spelaren som väcker störst uppmärksamhet i detta fantastiska Atalanta. Men tillsammans med Remo Freuler bildar de ett av Serie A:s mest dynamiska mittfältspar med stor passningssäkerhet, löpvilja och ettrighet.

De Roon, som tagit en ordinarie plats i landslaget, har också den stereotypa svinigheten som kännetecknar vissa nederländska mittfältare. 28-åringens cyniska uppträdande i säsongsavslutningen mot Sassuolo fick motståndarnas Berardi utvisad och banade väg för de nödvändiga tre poäng som fick hela Bergamo att CL-festa.

De Roon

Fabián Ruiz, Napoli, 27/5, 6,18

Spanjoren matchades försiktigt in under hösten, men har sedan Marek Hamšiks farväl varit outstanding och förbättrat Napolis mittfält efter årsskiftet. 23-åringen kan spela överallt i lagdelen, har en känslig vänsterfot, och börjat komma igång med poängproduktionen. Fabián Ruiz är redo att ta ännu större plats efter sin första hela säsong i Napoli.

Christian Ansaldi, Torino, 24/3, 6,31

Argentinaren som gjorde sig ett namn i den ryska fotbollen fick inte till det i Inter häromåret. I Torino har 32-åringen hittat sin rätta nivå och varit oerhört nyttig efter höstens knäskada. Ansaldi är tvåfotad och passar perfekt som ytter på båda kanterna i Torinos 3-5-2-system. Torospelaren har bra inläggsfötter, är duktig på att utmana försvararen och dessutom tagit en ledarroll i laget. Överraskning.

Anfallare

Fabio Quagliarella, Sampdoria, 37/26, 6,62

Fem år efter att en 38-årig Luca Toni vann skytteligan i Hellas Verona blev Fabio Quagliarella säsongens Capocannoniere som 36-åring. Sampdoriakaptenen gjorde dock fyra mål fler och har på ålderns höst till och med lärt sig att göra ”fula” mål, utöver de konstverk han levererar på stadig basis.

Att Quagliarella fått byta anfallspartner ofta har inte spelat någon roll. Målen har kommit utan någon paus hela säsongen och vi minns klacken mot Napoli som fick hela Marassi att gapa av förvåning. Ett unikum.

Quag

Duván Zapata, Atalanta, 37/23, 6,51

Egentligen kunde vem som helst i Atalantatrion Zapata, Iličić och Papu Gómez valts i denna elva. Valet faller till slut på den som många gånger avslutat anfallen, vars mål gjorde skillnaden när Atalanta gick från ett utmanarlag till att faktiskt kvalificera sig för Champions League. Duván Zapata är inte bara fysiskt jobbig att möta och står för en massa mål. Colombianen är också löpstark och hade hela sju assist under hans stora genombrottssäsong.

Cristiano Ronaldo, Juventus, 31/21, 6,67

Det blev ingen skytteligaseger för portugisen men debutsäsongen i Serie A har i övrigt varit lika bra som förväntat. Samarbetet med främst Mario Mandžukić var utmärkt så länge kroaten gjorde mål men Ronaldo har lidit av att hela laget tappat fart under våren. På ett knappt år har Ronaldo också samlat på sig makten som ger honom mandat att viska i president Agnellis öra över vilka spelare som ska agera undersåtar när Juve ska förstärka i sommar.

****

Avbytare:

Samir Handanović, MV, Inter, 38 matcher/17 nollor, 6,28

Armando Izzo, B, Torino, 37 matcher/4 mål, 6,36

Alessio Romagnoli, B, Milan, 32/2, 6,07

Timothy Castagne, MF, Atalanta, 28/4, 6,23

Tomás Rincón, MF, Torino, 34/3, 6,18

Josip Iličić, ANF, Atalanta, 31/12, 6,41

Krzysztof Piątek, ANF, Milan, 37/22, 6,41

****

Tränare:

Gian Piero Gasperini, 61 år, Atalanta

Att ta Atalanta till en fjärdeplats för två år sedan och komma trea denna säsong hör till bland 2000-talets största tränarbedrifter i Serie A. Gasperini har tagit Atalanta dit genom en offensiv och attraktiv fotboll, präglad av det aggressiva presspelet som tillämpas över hela planen.

På ett individuellt plan har Gasperini fått max utav spelare vars begränsning känts tydlig på förhand, och lyckats ersätta förluster av nyckelspelare med andra förmågor som gör det ännu bättre. Jag undrar hur stor truppens värdeökning egentligen varit sedan Gasperini tog över 2016? Lyckligtvis för Atalantas del har tränaren bekräftat att han fortsätter och är redo att skriva nya kapitel i klubbens historia.

****

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-05-30 kl 13:28

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå