Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Mihajlović räddade Bologna men står inför livets match

Den starke. Den orädde. Den adrenalinstinne och vitale Siniša Mihajlović har nog aldrig sett så mänsklig ut som under presskonferensen Bologna höll igår. Där valde klubbens tränare att meddela han drabbats av akut leukemi, en sorts cancer i benmärgen där blodet bildas.

Beskedet kommer efter ett par dagars spekulationer då den serbiske tränaren inte valde att följa med till träningslägret uppe bland Dolomiterna i norra Italien. Mihajlović berättade om chocken när läkarna förklarade hans tillstånd och dagarna då han grät på sitt rum och såg livet passera förbi, men lade till att tårarna inte handlade om rädsla.

ANNONS

”Jag respekterar sjukdomen och kommer möta den med respekt och utskjutet bröst, och kolla den i ögonen på sättet jag alltid har gjort. Jag har alltid spelat för att vinna, både i fotboll och i livet”.

”Jag kan inte vänta på att få besöka sjukhuset för behandlingen på tisdag och inleda fighten. Den är aggressiv men går att besegra, och jag kommer vinna för den”, sa Mihajlović under presskonferensen.

Det är rörande att se det mänskliga i en uttalad vinnare som tvingas förlika sig med livets prövningar och begränsningar. Siniša Mihajlović kunde annonserat ut det här via en kommuniké på Bolognas hemsida men valde att berätta om beskedet i egen hög person och låta omvärlden ta del av känslorna och sårbarheten som serben förmedlade på podiet.

Bredvid honom satt sportchefen Walter Sabatini, som själv förra året drabbades av svåra andningssvårigheter och ”såg paradiset” under komatillståndet han hamnade i. Sabatini försäkrade att Mihajlović skulle förbli Bolognas tränare oavsett utgången den närmsta tiden.

ANNONS

Mittfältaren Blerim Dzemaili betonade vikten av tränarens gärning i Bologna och beskrev honom som en far för laget. Samtidigt är Dzemaili medveten om att laget måste fortsätta på den inslagna vägen och känner sig säker på att Mihajlović snart är tillbaka. Som bekant tog Mihajlović Bologna från nedflyttningszonen till en tiondeplats efter tillträdet i februari, och avslutade säsongen med sju raka hemmasegrar.

Nu väntar en annan, svårare utmaning för 50-åringen. Siniša Mihajlović vann Europacupen 1991 med ett lag från den gamla jugoslaviska ligan, Röda Stjärnan, och tog två Serie A-titlar som spelare. Han blev känd för sin slägga till vänsterfot och överlistade målvakter från distansfrisparkar och hörnor till och med. Mihajlović övervann oddsen då och kommer inte backa för denna livets prövning heller.

****

En spelare som lämnar Bologna dock är Filip Helander. Fyra år i Italien är tillända efter flytten från Malmö FF till Hellas Verona. Tyvärr kom aldrig det riktiga genombrottet i Serie A för 26-åringen. Hellas Verona åkte ur Serie A under Helanders debutsäsong och de två efterföljande åren präglades av att Bologna stod och stampade strax ovanför nedflyttningsstrecket.

ANNONS

När Mihajlović tog över laget tappade också Filip Helander sin ordinarie plats. Det fanns stunder då mittbackens spel lovande mycket, men i ärlighetens namn bevisade den gångna säsongen att ett miljöombyte kunde behövas. Flytten går till skotska Rangers som betalar cirka 40 miljoner kronor för svensken.

Sportsligt är det ändå ett nedköp som jag inte trodde att Helander behövde göra. Rangers är knappast bättre än Malmö FF för att göra den jämförelsen. Men Helander pekade på möjligheten att få träna under Steven Gerrard som en avgörande faktor. Det kan inte finnas många med ett års huvudtränarerfarenhet som fått den typen av komplimang.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-07-14 kl 14:17

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto