POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
5v

Svårt att se ett bättre köp än de Ligt i sommar

Kapprustningen mellan försvaren är i full gång. Inter värvar ett uruguayanskt flygvapen i Diego Godín till en redan mycket stark försvarslinje. Napoli placerar den vindsnabba kulan Kostas Manolas bredvid Kalidou Koulibaly. Och nu har de allra mäktigaste svarat. I Juventus landar en 19-årig nederländsk bjässe för 75 miljoner euro.

Är det något som varit signifikativt för italiensk fotbolls tillbakagång, den ekonomiska biten åt sidan, är det bristen på världsklassförsvarare. De senaste åren har offensivare spelare stulit rubrikerna och det kryllar av potenta vapen längst fram i många lag. En utmanarklubb som Atalanta har numera en offensiv trio av högsta Serie A-klass. Lag som Torino, Lazio och Sampdoria och alla en anfallare som gjort över 25 mål någon säsong de senaste 2–3 åren.

Inte utan anledning detta, eftersom det individuella försvarsspelet försämrats under samma period. Taktiskt står italiensk fotboll fortfarande väldigt högt men ligan har lidit av att bli frånåkt ekonomiskt av främst Premier League. Samtidigt har det producerats få försvarare i världsklass under 10-talet.

Det kanske är en ändring på gång med nya förmågor på väg upp och klubbar som bevisligen lägger stora pengar på backar. Häromdagen köpte Napoli officiellt loss Manolas för 36 miljoner euro som ersättare till Raul Albiol som vänder hem till Spanien och Villarreal. Förutom en grann offensiv ståtar Napoli nu med ett mittbackspar av fantastisk hög Serie A-klass. Eller?

Jag vill flagga för att konstellationen kan behöva tid precis som andra mittbackspar när de ska spelas in. Koulibaly är en superatlet som trivts allra bästa med den lugne och stabile Albiol bredvid sig. I Roma agerade Fazio ledare i försvaret, även om Manolas snabbhet räddade upp flera av argentinarens många misstag förra säsongen.

Det kan med andra ord bli flängigt när Koulibaly och Manolas ska spelas ihop, låt vara att båda är individuellt väldigt bra försvarare. Som ersättare till greken värvar Roma Gianluca Mancini för 26 miljoner euro. Ett stort utropstecken i Atalanta förra säsongen och 23-åringen fick till och med förtroendet som högerback när Italien EM-kvalade mot Bosnien-Hercegovina förra månaden.

Båda värvningarna står sig dock slätt mot den Juventus gör i Matthijs de Ligt. Det är över en månad tills transferfönstret stänger men jag har redan nu svårt att se en bättre värvning göras i Serie A. Det finns flera anledningar till det, och det har gått väldigt snabbt sedan fotbollsvärlden snabbintroducerades till urkraften de Ligt under Ajax Champions League-succé.

Men även världens kanske största backtalang har haft sina tidiga motgångar. I mars 2017 blev de Ligt den yngsta landslagsdebutanten sedan 1945 när Nederländerna åkte till ett VM-kval i Bulgarien. 17 år gammal startade de Ligt i backlinjen, såg Bulgarien göra två mål de första 20 minuterna, och byttes i halvtid ut mot Wesley Hoedt. Åtminstone Laziofans kan se humorn i det bytet.

Matthijs de Ligt har repat sig efter den förlusten och är numera bofast bredvid Virgil van Dijk i Nederländernas mittförsvar. Att han väljer Juventus är ett nytt bevis på Turinklubbens allt starkare ställning bland fotbollseuropas elit. Det är en sak att de Ligt nekar Paris Saint-Germain. Men att även Barcelona, möjligen med blicken för mycket åt Parishållet, blir brädat säger mycket om plattformen som Juventus är uppe på idag.

Långsiktigt är detta är en perfekt värvning med tanke på att dagen då Giorgio Chiellini behöver en efterträdare kryper närmare. Under tiden kan de Ligt spelas in i den vitsvarta backlinjen och förstå den gigantiska skillnaden mellan försvarsspelet därhemma och i Serie A.

De Ligt kommer behöva tid och gör fortfarande misstag som i Nations League-semin mot England exempelvis. Jag tror ändå att nederländaren får väldigt mycket speltid och redan i höst kan gå om Leo Bonucci i hierarkin. Bonucci har sin uppspelsfot och gör en del mål, men av det jag sett är de Ligt lika bra framåt som nämnde van Dijk, den jag rankar som bäst i världen på offensiva fasta.

Finns något argument som kan få oss att dra i de Ligt-spaken och tona ner förväntningarna? På ett spelmässigt plan kanske. Det som fick mig att inse den extrema begåvningen i hela uppenbarelsen Matthijs de Ligt var det här talet under Ajax firande av dubbeln i våras.

Klippet avslöjande en retorisk förmåga och pondus som förklarar varför de Ligt blev Ajax yngste kapten någonsin. Det är därför bara att gratulera Fabio Paratici till hans första stora köp i den nya Juventusrollen.

75 miljoner euro för de Ligt är inget annat än ett kap. De Ligt fyller 20 nästa månad men har redan klättrat upp på Europas topp, utan att gå vägen via de spanska jättarna.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-07-17 kl 13:11

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå