Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Romelu Lukaku - redo att bli missförstådd igen

Italienbloggen

En av sommarens stora följetänger är över efter att Premier League stängde sitt transferfönster igår kväll. Romelu Lukaku drogs under sommaren som en magnet i snigelfart från Manchester mot Milano när han till slut dök upp i egen hög person på flygplatsen Malpensa igår.

Juventus gjorde sina försök att störa affären med ett Dybala-lockbete men Inter går segrande ur kampen om belgaren. 75 miljoner euro kostar Lukaku efter att Manchester United till slut insett att de inte kommer få igen summan de betalade för anfallaren.

Frågan är om någon etablerad spelare i Serie A på senare år stämplats så tydligt som ”överpris” redan innan den första sparken? Det på grund av det tudelade renommé som Romelu Lukaku lämnar efter sig i England.

Först var han jättetalangen som av Chelsea inte ansåg vara värd att satsas på. Sedan kom de framgångsrika åren i Everton, toppade av Lukakus målmässigt bästa säsong i karriären med 25 mål på 37 PL-matcher 2016/17. Den som fick Man United att punga ut 85 miljoner euro för Lukaku. Två säsonger senare är känslan att anfallaren inte fick ut sitt max varken under José Mourinho eller Ole Gunnar Solskjær.

ANNONS

Trots det tog sig Romelu Lukaku in på topp-20-listan över Premier Leagues bästa målskyttar någonsin i våras, blott 26 år gammal. De sju senaste säsongerna har han gjort ett tvåsiffrigt antal Premier League-mål varje år. Mot den bakgrunden är belgaren redo för nya missförstånd inför debuten i Serie A.

Oftast är det Lukakus förstatouch som väcker irritation, att han ses som en klumpig center som inte är tillräckligt skarp för att göra 20+ mål år efter år. Missförståendet grundar sig mycket på Lukakus imponerande fysik, som det gjort ändå sedan genombrottet som 16-åring i Anderlecht.

Romelu Lukaku är byggd för att vara en stor och stark targetspelare men det behöver inte nödvändigtvis vara hans primära roll i anfallet. Lukaku har både på klubb- och landslagsnivå med lycka opererat utifrån högerkanten och använts som ett omställningsalternativ snarare. Om Inter också lyckas lösa Edin Džeko från Roma, en annan segdragen historia, är det bosniern som kommer agera uppspelspunkt och inte Lukaku i Antonio Contes föredragna tvåmannaanfall.

ANNONS

Men hur än Lukaku kommer att användas kommer han i slutändan bara dömas för sina mål med den höga övergångssumman i åtanke. Riktigt bra centrar som gör många mål i de bästa ligorna kostar väldigt mycket, och det är inte Lukakus fel att Evertonsuccén kulminerade i en ohyggligt hög prislapp som fortfarande hänger kvar.

Riktar en fokuset bort från den ser jag inte varför Lukaku inte skulle göra minst 20 mål i Serie A också. Han kommer få känna på den taktiska noggrannheten och kvalitén hos Serie A-försvaren, men individuellt håller backarna en klart högre nivå i Premier League.

Romelu Lukaku trista beteende den senaste veckan med träningsvägran väcker några frågetecken, i övrigt verkar han vara en mogen och skärpt kille som ska angöra en ny kultur. Det faktum att Romelu Lukaku är väldigt språkbegåvad gör att anpassningen till Italien bör gå relativt smärtfritt.

ANNONS

Tillbaka till Juventus så får de vitsvarta sikta in sig på andra anfallsalternativ under fönstrets sista veckor (Inters tidigare nummer nio Icardi, någon?). Det är slående hur de positiva vibbarna från mercatons tidiga veckor med De Ligt-köpet som peak bytts ut mot helt andra tongångar idag.

En augustiutförsäljning kan vara att vänta i Turin och efter bara en säsong väljer Juventus att göra sig av med João Cancelo. Den portugisiske högerbacken går till Manchester City i en bytesaffär där Juve får Danilo och en summa på 28 miljoner euro i utbyte. Juventus är uppenbarligen i behov av pengar efter den tunga investeringen i De Ligt, men motiven till bytet är oklara.

Bianconeri spenderade trots allt 40M euro på Cancelo för ett år sedan och 25-åringen var Serie A:s bästa högerback under 2018, först på lån i Inter och sedan Juventus. Han har dock fått betala för en svagare vårsäsong. I min bok handlar bytet om att Juve inte tror att Cancelos defensiv kommer förbättras tillräckligt mycket, alternativt att spelaren bråkat med folk inom klubben.

ANNONS

In får Juventus den 28-årige brassen Danilo, en bättre försvarsspelare än Cancelo men som saknar den senares offensiva spetsegenskaper. Det är väldigt svårt att känna någon entusiasm alls runt bytet för juventini inbillar jag mig och lika enkelt är det att tro att Man City dragit vinstlotten här.

Det pågår en häftig maktkamp mellan Serie A:s förväntade topp-två i Juventus och Inter. Det är eleven Fabio Paratici på ena sidan mot läromästaren Beppe Marotta på den andra. Än återstår mycket av sommarens mercato. Men för varje felbeslut som Juventus gör minskar det tidigare så betryggande försprånget till Inter och deras revanschsugna ex-juventini Conte och Marotta.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-08-09 11:51

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto