POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

Två månader som revolutionerat Roma

När Gianluca Petrachi började jobba som sportchef i slutet av juni kom han till ett allt annat än städat skrivbord. Kapten Daniele De Rossi lämnades utan nytt kontrakt av klubben, fansen var i uppror efter en misslyckad säsong, och någon vecka tidigare hade ikonen Francesco Totti lämnat sin direktörsroll efter en schism med främst Franco Baldini i Romas ledning.

Inte för att Petrachi är ovan med kaosartade entréer. När han fick jobbet som Torinos sportchef i januari 2010 var han inte bara oerfaren och ifrågasatt. Torofansen hade ett hårt prövat decennium bakom sig och laget låg farligt nära kvalstrecket nedåt i Serie B. Några supportrar våldgästade anfallaren David Di Micheles födelsedagsfirande på en restaurang och sportchef Rino Foschi sa upp sig.

Petrachi hade bara ett par års erfarenhet av jobbet utanför sidlinjerna i Serie C-klubben Pisa. På planen var mannen från Lecce en kringflackade typ. Mest anmärkningsvärt från spelarkarriären var när Italienbekantingen David Platt började som spelande tränare i Nottingham Forest och lockade över ett gäng italienare, däribland Petrachi

Petrachi stannade bara ett år i the Championship efter en säsong fylld av skador men fick bekanta sig med en ung John Terry – på lån i Forest från Chelsea. Just mittbackar och Petrachi är en historia som inte slutade där.

I Pisa anställde Petrachi Gian Piero Ventura under sitt första sportchefsår säsongen 2007/08 och lånade in en viss Alessio Cerci från Roma. Båda två skulle återvända till Petrachi i Torino med en säsongs mellanrum (och duon är återförenad idag i Serie B-klubben Salernitana).

Ventura blev katalysatorn som förde upp Torino till finrummet. På fyra och ett halvt år med Petrachi gick Toro från bottenstrid i Serie B till att kvalificera sig för Europa League. Under sina nästan tio år på posten skapade 50-åringen enorma vinster med försäljningarna av spelare som Glik, Darmian, Cerci, Ogbonna, Immobile och Maksimović. Petrachi hade även ett öga för den svenska marknaden och värvade in Pontus Jansson och Samuel Gustafson.

I en intervju med Corriere dello Sport nyligen gick den förre Romamittfältaren Radja Naiggolan stenhårt mot Petrachis företrädare Monchi, som avgick med svansen mellan benen tillsammans med tränaren Di Francesco i mars, och anklagade spanjoren för att ”demontera” ett lag som gick till Champions League-semifinal förra våren. Uppdraget att plocka upp spillrorna gavs till den portugisiske tränaren Paulo Fonseca.

”Fonseca vann över mig när vi träffades första gången, för han har en fascinerande idé om fotboll som också är väldigt lätt att förstå. Han vill äga bollinnehavet, dominera och ta initiativet hela tiden. Bollen finns närvarande vid varje träningspass, det är väldigt sällan vi bara löper”, sa Gianluca Petrachi efter premiäromgången.

Den tionde juli säkrade Petrachi Pau Lopez tjänster som ersättare till Robin Olsen i målet. Spanjoren är Romas dyraste köp under sommaren och kan hamna på 30 miljoner euro som slutnota. Nästan lika mycket kostade Leonardo Spinazzola från Juventus men där Roma skickade vänsterbacken Luca Pellegrini åt andra hållet för 22 miljoner.

Petrachi

Petrachi blev av med mittbackstjärnan Kostas Manolas som Napoli köpte ut för 36 miljoner. Men i dealen kunde Roma få loss konkurrentens 21-åriga balansspelare Amadou Diawara för 21 miljoner. Ingen av Diawara och Spinazzola är i nuläget tänkta för startelvan, men affärerna visar hur Petrachi jobbat för att spetsa till bänken utan att gå överstyr ekonomiskt.

Roma vann sedan dragkampen mot Milan om franske mittfältaren Jordan Veretout och värvade två lovande mittbackar i Gianluca Mancini och Mert Cetin för runt 25 miljoner euro sammanlagt. Den största game-changern i Romas värld blev ändå inget nyförvärv.

Med någon vecka kvar till säsongspremiären annonserade klubben att de förlängt kontrakten med mittfältsjuvelen Nicolò Zaniolo, yttern Cengiz Ünder och, högst oväntat, 33-årige Edin Džeko inom loppet av några dagar. Kontrasten mot Monchis Roma som sålde nyckelspelarna Nainggolan, Strootman, Alisson och Salah kunde inte vara större.

Under augusti blev klubben också av med floppförvärven Nzonzi, Gonalons och Schick på lån till klubbar utanför Serie A. Mot slutet av månaden provade Petrachi också mer oortodoxa metoder och Roma blev ett sartirobjekt när ridån för Silly Seasons galenskaper skulle gå ner.

Smalling, Zappacosta, Kalinić och Mkhitaryan heter Petrachis antihjältar. Davide Zappacosta är en tidigare Petrachi-adept från Torino som gjorde den udda övningen att förlänga med Chelsea och lånas ut direkt i samma veva. Henrikh Mkhitaryan är också ett lån och borde hitta sin rätta nivå som startspelare i Roma.

Chris Smalling gör Petrachis omvända resa 20 år senare med vetskapen att han inte blir den stora mittback som 29-åringen en gång förutspåddes bli. Smalling kommer ändå med nästan ett årtiondes rutin från Premier League bakom sig och är för den delen inte sämre än någon annan av Romas mittbackar. Nikola Kalinić, tja, sämre backupanfallare finns där ute och kroaten har åtminstone tidvis levererat mål i Serie A.

Men det är försvaret som mycket av Romas öden kommer vila på. Paulo Fonseca är en dokumenterat sämre tränare försvarsmässigt än offensivt. Roma släppte in tre mål mot Genoa i premiären och fick mängder av avslut mot sig i 1–1-derbyt mot Lazio. För tredje säsongen i rad ska dessutom en ny målvakt spelas in.

Med utvecklingen i Torino som facit finns hopp om att backvärvningarna inte blir undantag från Gianluca Petrachis fina försvarsöga. Tio nya spelare in och femton ut blev summan av sportchefens första två månader i huvudstaden, som finner det ”absurt” att transferfönstret inte stänger vid säsongsstart och skyller på regelstiftare som inte förstår pressen som spelare verkar under.

Petrachi har en trupp som ska kämpa om Champions League-platser, varken mer eller mindre, men som ser starkare ut än förra säsongen. Han vill tona ner förväntningarna och pratar om en genuin revolution som pågått under sommaren. Med tanke på hur tonläget i Roma var när 18/19 tog slut har Petrachi kommit en bra bit redan i processen.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-09-06 kl 11:46

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå