Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ett gäng ratade spelare tar Cagliari till toppen

Italienbloggen

Med ungefär en tredjedel spelad av Serie A finns alltid utrymme för ett skrällgäng som skjuts upp till toppositionerna men som allt oftast tappar taget och faller ner till mitten eller botten igen. Höstens kandidat till epitetet skrällgäng är en annorlunda sådan dock.

Fjärdeplacerade Cagliari är en ingen sensation. Försäljningen av Nicolò Barella till Inter i somras kommer bringa in strax under en halv miljard kronor till klubben, som investerat pengarna väl. Elvan är fylld av Serie A-rutin och tränaren erfaren- men klubben saknar helt erfarenhet av livet bortom bottenstrid och mediokritet i mitten.

En enda gång har Cagliari slutat på övre halvan i Serie A detta århundrade. Men ett gäng ratade spelare får öborna att drömma om spel i Europa nästa säsong. Ekonomiskt har Cagliari gjort klipp efter klipp på mercaton. Sommarens dyraste värvning blev den uruguayanske landslagsmannen Nahitan Nández från Boca Juniors för 18 miljoner euro.

Annons

Marko Rog köptes även för 15M euro från Napoli. En tvåvägsmittfältare som hade väldigt svårt att visa upp den stora talangen då han frekvent användes som inhoppare under Maurizio Sarri, och inte heller etablerade sig i Sevillas startelva under vårens lån.

24-åringen har exploderat på det rödblå mittfältet med tränaren Rolando Marans förtroende. Som en del av trean i 4-3-1-2-formationen behärskar kroaten allt på planen- brytningar, att vara uppspelspunkt, och kunna avsluta längre fram i planen.

Framför sig har Rog mannen bakom sommarens mest omdebatterade övergång. Radja Nainggolan lånades ut från Inter av anledningar som inte har med fotboll och göra enligt belgaren själv. Mittfältet är därför exceptionellt starkt för att vara ett lag i Cagliaris storlek.

En mängd Serie A-rutin finns i Luca Cigarini, Lucas Castro, Artur Ionita och Valter Birsa, utan att någon av dem kan känna sig säker på en startplats. 23-årige Christian Oliva, värvad från uruguayanska Nacional för 5M euro, gjorde mål och var bäst på planen när Cagliari slog Atalanta borta för tre veckor sedan. Helgen därpå hamnade Oliva ändå på bänken när laget krossade Fiorentina hemma med 5–2.

Annons

Längt bak har inlånade Robin Olsen varit en av seriens bästa målvakter och styrt ett försvar som är Cagliaris minst namnkunnigaste lagdel. Ordinarie backarna Fabrizio Cacciatore och Fabio Pisacane kostade inte ens en miljon euro tillsammans.

Ragnar Klavan må inte hållit måttet i Liverpool men 1,3M euro är rena fyndet för en mittback med hans meriter. Till vänster har 20-årige Luca Pellegrini gjort succé som utlånad från Juventus. Men en stor nyckel till Cagliaris framgångar finns i anfallet.

Nästan omedelbart i säsongsstarten gick centern Leonardo Pavolettis korsband sönder. 30-åringen har varit en stor anledning till Cagliaris överlevnad de två senaste säsongerna men Rolando Maran fick tänka om när en av Europas målfarligaste nickspecialister föll bort.

Den naturlige ersättaren blev Giovanni Simeone. Inlånad från Fiorentina där han blev förlöjligad efter ynka sex mål förra säsongen har argentinarens djupledsspel fått Cagliari att spela mer attraktivt, och bättre offensivt. Med alternativet att knacka långt på Pavoletti borta har Cagliari lite oväntat blivit ett lag som kan spela sig förbi ett samlat försvar.

Annons

Med fyra mål är Simeone redan på väg att tangera förra säsongens siffra. Men den största omvandlingen har anfallskollegan João Pedro gjort, Cagliaris bästa målskytt med sju fullträffar. Brassen har gått från en lynnig spelartyp med ett målfacit på 5-7-5-7 i Serie A hos Cagliari, till att bli en allround second striker som är farlig runt hela straffområdet.

Cagliari

João Pedro gav också Cagliari ledningen i måndagens match borta mot Lecce, den som sköts fram efter söndagens regnoväder på klacken. När Nainggolan fyllde på med 2-0 i andra halvlek såg sarderna ut att gå mot en ny seger. Då började en osannolik, och för Cagliari olycklig matchavslutning.

Med tio minuter kvar agerade Cacciatore målvakt på en Leccenick från nära håll och blev utvisad. Straffen satte den pånyttfödde Gianluca Lapadula säkert och blev omedelbart förbannad på Olsen som sparkade iväg bollen. Situationen slutade med att målvakten knuffade Lapadula till marken och syna det röda tillsammans med Lecceforwarden.

Annons

Spel nio mot tio och Lecce forcerade in kvitteringen genom Marco Calderoni i den 91:a minuten. Två synnerligen bortkastade poäng för succélaget mot ett Lecce som fortfarande inte vunnit på hemmaplan. Men det bör inte nagga på klubbens momentum.

Cagliari har både rutinen och talangen för att fortsätta på samma spår. Möjligheterna till Europaspel är goda, bara laget vässar bortaformen som varit Cagliaris akilleshäl under flera år. Och så har de en revanschlusta som brinner hos lagets mer eller mindre missförstådda spelare.

****

Annat från omgång 13:

Okej, det riktiga skrällgänget än så länge? Det är niondeplacerade Hellas Verona, som vann med matchens enda mål mot Fiorentina. Hellas har en helt annan approach till matcherna under tränaren Ivan Jurić än de deprimerande upplagorna som angjort Serie A vid de två senaste försöken.

Annons

Violasupportern Samuel Di Carmine gjorde Hellas mål efter ett mönsteranfall och kroaten Jurić verkar äntligen hittat ett lag som anammar hans spelidé till fullo. I Butei är långt ifrån säkra undan nedflyttninghotet, men nykomlingen förtjänar positiva rubriker efter att de egna fansen återigen smutskastat klubbens rykte.

Atalanta pressade, bokstavligt, Juventus i nästan 75 min och såg att gå mot en imponerande vinst mot serieledaren. Då började den argentinska showen i ett Juventus utan den skadade Cristiano Ronaldo. Gonzalo Higuaíns två klassavslut (60 mål på 120 Juvematcher nu) vände matchen till Juventus fördel och Paulo Dybala vred in trean mot ett ineffektivt Atalanta på stopptid.

Vid ställningen 0–0 i första halvlek fick hemmalaget en straff som anfallaren Musa Barrow prickade ribban med. Det säger något om självförtroendet i Gian Piero Gasperinis gäng när de välj en 21-åring som knappt fått spela i höst som straffskytt. Men i ärlighetens namn – Josip Iličić var avstängd och Duván Zapata skadad, så var de logiska straffskyttsalternativen väldigt få.

Annons

Argentinarna tillsammans med Matthijs de Ligt som gjorde sin bästa match i Juventus räddade segern, och ställer ytterligare frågetecken till Maurizio Sarri kring behovet att ens behöva spela med en formsvag Ronaldo i elvan. Det såg långsamt ut i stora stycken och någon Sarriball är inte att tala om.

Men resultatmässigt har Sarri fått en start som kanske inte ens han förväntade sig. Trots chansningen på tränarfronten kan Juventus behållit det som allra främst utmärker klubben: vinnarmentalitet. ”Det var en svår match, speciellt med tanke på att Atalanta kan hålla ett tempo som ingen annan i Italien”, sa Maurizio Sarri efter matchen.

ARG2

Inter behåller takten och vann med 3–0 under extremt svåra väderförhållanden borta mot Torino. Segern hade sitt pris dock eftersom Barella linkade av och tvingas till en knäoperation som kommer hålla mittfältaren borta till efter nyår.

Annons

Antonio Contes lag är det första som gör mål i 13 inledande Serie A-matcher. Elva segrar på dessa 13 är det bara ett Interlag som matchar, nämligen upplagan från säsongen 1950/51. Med anfallsparet Lautaro-Lukaku på väg mot storformen talar allt mer för att Inter kan hänga med Juventus ända in på sluttampen.

Milan och Napoli är två utav seriens formsvagaste lag och inget av dem kunde bryta trenden i 1–1-matchen på San Siro. Publiken fick se Jack Bonaventura starta för andra gången i år och göra sitt första mål på 412 dagar efter långtidsskadan. Han kvitterade Napolis ledningsmål som kom från Hirving Lozano några minuter tidigare, en av få ljusglimtar i bortalaget.

Fortfarande är det något som saknas i Napoli och den rätta gnistan finns inte efter myteriet häromveckan. Vicepresidenten Edoardo De Laurentiis säger att ”spelarna som anställda behöver ha mer respekt, och mer ’cojones’ på planen”, enligt Gazzetta dello Sport. Klubben kraftsamlar efter spelarupproret och förbereder böter på 2,5 miljoner euro för hela truppen.

Annons

I Milan var centern Krysztof Piątek inte involverad och blev åter utbuad av San Siro. Värdet efter den miserabla hösten kan ha sjunkit med 10M euro sedan Milan köpte honom för 35M i januari. December sägs bli en avgörande månad för polacken, som riskerar en utlåning vid nästa transferfönster.

Återigen en dominant insats av Dejan Kulusevski för Parma när de kryssade 2–2 i regionderbyt mot Bologna. Landslagsdebutanten gav gästerna ledningen med ett läckert distansskott och prickade efter pausen stolpen ifrån favoritläget till höger.

För några veckor sedan uppgavs Inter vara intresserat av svensken som fick värderingen 30 miljoner euro. Nu kan de få konkurrens av Juventus, samtidigt som Atalanta enligt Tuttosport inte kommer sälja Kulusevski för under 45M euro.

Mattias Svanberg startade även han men var långt ifrån lika framträdande. Blerim Dzemaili räddade en poäng till Bologna på tilläggstid med helgens snyggaste mål, en pärla till volley av den hårdskjutande kaptenen. Imorgon väntas tränaren Siniša Mihajlović hålla presskonferens för första gången sedan sommaren leukemibesked.

Annons

Lazio tog den femte raka segern via ett sent avgörande av Felipe Caicedo mot Sassuolo. Ledningsmålet gjorde förstås Ciro Immobile, som trots Romelu Lukakus fullträff mot Torino leder skytteligan hela fem mål före Interanfallaren.

Immobiles 15:e för säsongen innebär att 29-åringen kliver upp bredvid Tommaso Rocchi på tredje plats i Lazios målgörarliga. Båda har gjort 82 mål för Lazio, men Immobile är inne på sin blott fjärde säsong i klubben. Ett makalöst facit.

****

Helgens elva (4-3-3):

Szczęsny (Juventus)

Rrahmani (Verona), De Vrij (Inter), Smalling (Roma), Iacopini (Parma)

Lazović (Verona), Brozović (Inter), Ramírez (Sampdoria)

Lautaro (Inter), Higuaín (Juve), Kulusevski (Parma)

****

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-11-25 21:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto