Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Immobile – världens mest underskattade anfallare?

Italienbloggen

Ciro Immobile är sin livs form. 17 mål på 14 Serie A-matcher och hela sju fullträffar före näste man på listan Romelu Lukaku. Italienaren har inlett sin blott fjärde säsong i Lazio men är sedan förra veckan klubbens tredje bästa målgörare genom tiderna. Ändå, vilka storklubbar är ens intresserade av 29-åringen?

Lazioforwarden må snudda vid skyarna i den himmelsblå tröjan idag, men bakom sig har han en karriär som tagit krokar och sidospår, och aldrig varit riktigt utstakad. Född i Torre Annunziata utanför Neapel upptäcktes den blonde anfallaren av Juventus 2008 när han spelade i FC Sorrento.

Ciro Immobile tog dock aldrig chansen i Juventus under en turbulent vitsvart period, och inte ens 28 mål på 37 Serie B-matcher i ett Zdenek Zeman-lett Pescara 2011/12 kunde övertyga Turinklubben. Radarpartnerna Marco Verratti och Lorenzo Insigne gick vidare till Paris Saint-Germain respektive Napoli – Immobile såldes för fyra miljoner euro till Genoa.

Annons

Det blev bara fem mål i ett Genoa som var nära att åka ur Serie A och Torino köpte Immobile för mindre än 3M euro. Anfallaren stannade i Torino bara en säsong där med, men av helt andra anledningar. Som en del i tandemet med Alessio Cerci vann Immobile skytteligan på 22 mål 2013/14 och lockade till sig utländskt intresse den gången.

Det är här perioden som fortfarande hänger kvar som en stämpel över anfallarens förmåga inträffar. Immobile köps för 18,5 miljoner euro av Borussia Dortmund men har stora acklimatiseringsproblem och mäktar bara med tre mål på sju Bundesligastarter.

Immobile säger att han saknade stöd för sig själv och familjen, och BvB har en katastrofal säsongsinledning i Jürgen Klopps sista säsong och klarar en Europaplats med nöd och näppe. Klopps fotboll var inte helt olik Simone Inzaghis idag i Lazio men uppenbarligen tyngdes italienaren ner av den underpresterande omgivningen och den knappa tiden att förändra något varje match.

Annons

Dortmund gav upp sitt italienska nyförvärv efter bara ett år och lånade ut honom till Sevilla hösten 2015. Perioden i Spanien blev om möjligt ännu mörkare och Immobile fick bara fyra starter och fyra inhopp med två mål som facit.

En hjälpande hand kom från hemlandet i januari 2016 när Torino lånade in anfallaren under våren, och sommaren det året köpte Lazio Immobile för knappt tio miljoner euro. Resten är historia. Under tränaren Simone Inzaghis första hela säsong 2016/17 ser han nyförvärvet göra 23 mål och hitta sig själv igen.

Säsongen därpå vinner Immobile skytteligan för andra gången och delar vinsten med Inters Mauro Icardi på 29 gjorda mål. Fjolårssäsongen innebar ett mellanår i Serie A för både Lazio och Immobile- som ändå kom upp i 15 mål på 36 matcher. Men med detta imponerande cv:t på pränt, varför är inte fler storklubbar intresserade av målsprutan?

Annons

Ciro

Immobile har inte bara hållit ett skyhögt målsnitt sedan återkomsten till Serie A. Han har också blivit en mer komplett anfallare vilket inte minst passningsstatistiken visar. Två assist den första säsongen i Lazio blev åtta året därpå, följt av sex assist den gångna säsongen.

I höst har han redan kommit upp i fem målgivande framspelningar som räcker till en fjärdeplats i assistligan. Immobile har även assisterat sin omgivning på andra sätt, bland annat genom att släppa straffsparkar till lagkamrater. Senast i helgens 3–0-vinst mot Udinese var egot inte större än att Immobile skulle låta Luis Alberto komma i vägen ett äkta hattrick och spanjoren förvaltade förtroendet från straffpunkten.

Utöver den större känslan för laget har Ciro Immobile förbättrat sin teknik och blivit än mer svårstoppad utanför straffområdet. Immobile är med det sagt ingen dribbler trots sin låga tyngdpunkt. Han är snarare än klassisk nummer nio, likt Jamie Vardy för att ta ett dagsaktuellt exempel som är överlägset bäst när han med fart får ta sig in i straffområdet och allra helst, avsluta själv.

Annons

I Immobiles fall verkar dock 18 misslyckade utlandsmånader fortfarande ha en negativ effekt på hans renommé. Ciro Immobile var 24 år när han flyttade till Tyskland och inte färdigutvecklad på något sätt. Inte ens Pierre-Emerick Aubameyang hade någon enkel debutsäsong på Westfalenstadion. 16 mål på 48 matcher blev det för anfallaren på den tiden då Borussia Dortmund var ett av Europas absolut bästa lag.

En annan käpphäst som fortsätter på det internationella spåret är Immobiles facit i A-landslaget. Målet i EM-kvalet mot Finland i våras var Laziospelarens första landslagsmål sedan september 2017. När Italien åkte ut mot Sverige i VM-playoff var Immobile en av syndabockarna.

Trots ett betydligt bättre målfacit än konkurrenterna är det många som vill se Torinos Andrea Belotti istället för Ciro Immobile i centerrollen hos Roberto Mancinis 4-3-3 när EM-slutspelet vankas.  Immobiles oförmåga att sätta något avtryck under fem landslagsår påverkar bilden av någon som inte är på nivå med de allra bästa.

Annons

Men nu är 29-åringen i en närmast ostoppbar form och får på lördag kväll chansen att minska Lazios gap till Juventus till bara tre poäng. Han är snart halvvägs till Gonzalo Higuaíns målrekord på 36 baljor från 2015/16-säsongen – utan att vi hunnit fram till vinteruppehållet.

Det har länge talats om att Lazio är Ciro Immobiles perfekta nivå och framförallt en miljö där han tillåts gå mållös under längre sjok likt förra säsongen. Som en mer komplett anfallare och vassare än någonsin är han bevisligen redo för en annorlunda utmaning, som i nuläget ändå känns långsökt.

Laziopresidenten Claudio Lotitos tuffa förhandlingsstil lär skrämma bort eventuella spekulanter som förmodligen ändå inte vill lägga över en halv miljard kronor på en anfallare som fyller 30 nästa år. Barcelona kommer knappast titta åt Romhållet när Luis Suárez ska ersättas och Juventus har nog inte tillräckligt med ånger rörande Immobile.

Annons

I en sönderanalyserad tid med oändlig datastatistik är det kanske endast en klassisk mästerskapssuccé som skulle ändra på förhållandet mellan Immobile och Lazio, mellan spelarens rykte och omvärlden. Oddset på italienaren som EM:s skyttekung är med all säkerhet fortfarande väldigt högt.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-12-03 10:26

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto