Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Gattuso kan bli Napolis egen Steve Bruce

Italienbloggen

Aurelio De Laurentiis och Carlo Ancelotti stod med ryggarna mot varandra och höll sina upp händer som pistoler när tränarlegendaren presenterades i Napoli förra sommaren. Filmmogulen tillika Napolipresidenten De Laurentiis kunde stoltsera med ett namn i James Bond-klassen och Napoli utmanade Juventus efter tre succéår med Maurizio Sarri.

18 månader senare är det mesta raserat. Relationen mellan president och tränare är inte densamma efter turbulensen i Napolis höst, med spelarmyteri, återkommande träningsläger, tjuriga stjärnor, och framförallt skrala resultat.

Det är så pass illa att De Laurentiis väljer att göra sig av med Ancelotti. På något sätt är det typiskt för Napoli att de sparkar tränaren samma kväll som de avancerar från gruppspelet i Champions League, obesegrat för första gången och med den största siffermarginalen de haft en i CL-match efter 4–0 mot Genk.

De är sällan alla stjärnor står rätt i Neapel. När Ancelotti kom tvåa med laget förra säsongen var folk inte nöjda med den ökade distansen till Juventus och en brist på sportslig satsning från ledningshåll. Nu går de vidare från en grupp med Liverpool och Red Bull Salzburg – och väljer att avhyvla tränaren.

ANNONS

De Laurentiis behövde en ny stjärna till produktionen. De Laurentiis ringde då… ”Ringhio” Starr. Jo, det var presidenten själv som myntade smeknamnet under Gennaro Gattusos första presskonferens som Napolitränare igår kväll.

Gattuso är en smart person. Han hade duckat det lediga tränarjobbet i Udinese förra månaden, och valt bort krisen hos båda Genuaklubbarna när de letade nytt under hösten. Den eldige kalabrierns kyla betalade sig och han fick äran att ersätta mentorn och vännen Ancelotti på dennes tidigare post. 41-åringen såg ut att vara på bra humör och skämtade om klubbens dogmatiska syn på bildrättigheter vid kontraktsförhandlingar.

”Det blev väldigt lite prat om pengar. Kanske för att jag inte behöver förhandla mycket om bildrättigheter, eftersom jag är ful, skäggig, halvt gråhårig nu, jag vet inte”, sa Gattuso under presentationen.

ANNONS

Den spontana känslan är att Napoli gör ett obegripligt beslut som tar en tränare med Gattusos bristande meriter när de klättrat upp på en position tillräckligt höga för att anställa tidigare CL-vinnare (Ancelotti, Benítez) och blivande Juventustränare (Sarri).

Milan är Gennaro Gattusos hittills mest lyckade tränaruppdrag och han kan alltid peka på att Rossoneri var en poäng ifrån CL-plats i förra säsongen. Milan under Gattuso handlade om en väloljad defensiv maskin men också ett fantasilöst anfallsspel som sminkades över av Krzysztof Piąteks hysteriska effektivitet under årets första månader.

Vad kan Gattuso egentligen utveckla vidare i Napoli? Om vi pratar om laget som en demontering efter Sarri så accelererade denna process under hösten med Ancelotti. Napoli spelade fram tills spelarmyteriet förra månaden en ganska bra fotboll.

ANNONS

Men i takt med att lagmoralen sjönk så krackelerade försvarsspelet och Ancelotti verkade också tappa omklädningsrummet och förtroendet från rebelledare som Allan och lagkaptenen Insigne. Napoli ligger sjua i Serie A, åtta poäng bakom toppfyran och har pinsamma sju raka utan seger.

Denna pågående nedmontering riskerar därmed att få en ny spottkopp i Gattuso. Tränarvalet är så ologiskt att jag undrar om det inte blir en tvärtom-effekt eftersom i princip ingen är nöjd med utnämningen. Gattuso kan därför i bästa fall bli Napolis egen Steve Bruce.

När Newcastle United valde ny tränare i somras drevs fansen till vansinne efter att Bruces namn offentliggjordes. Det sågs som ett oambitiöst val då. Men här står Steve Bruce idag, med sitt lag på övre halvan och minst bollinnehav av alla i Premier League, och talar om disciplin och attityd som nycklar för att vinna matcher.

ANNONS

Det låter som de orden hade kunnat komma från Gennaro Gattuso också, för att skapa en oortodox beröringspunkt mellan de båda. Till den förre mittfältarens försvar så hade Napoli få bra tränarnamn att välja bland under julhandeln.

Gattuso kommer säkert styra upp försvaret där konstellationen Manolos-Koulibaly inte fungerat. Och ja, spelarna kommer börja springa igen så fort Gattuso skingrat deras tankar om höga böter efter myteriet.

Gennaro Gattuso har aldrig heller haft så här bra spelare till sitt förfogande tidigare. Han vägrar dock se sig som en interimlösning och det framgår inte om kontraktet är på sex månader eller 18. Det spelar egentligen ingen roll.

Så fort Napoli får chansen att ta en större tränare kommer det vara färdigtrummat för Ringhio. Gennaro Gattuso tar över ett kantrat skepp, ensam och utan supporterskarans stöd (eller närvaro), men med sin rösts övertygelse. Han har haft sämre odds i karriären än så.

ANNONS

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-12-12 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto