Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Höstens elva i Serie A

Italienbloggen

Formation är ett 3-4-3 och statistiken gäller bara för Serie A.

Målvakt

Samir Handanović, Inter, 17 matcher/7 hållna nolllor, snittbetyg i Gazzetta dello Sport: 6,37

10-talets andra halva har utvecklats till en kamp mellan slovenen Handanović och polacken Szczęsny om epitetet Serie A:s bästa målvakt. De som tidigare var misstagsbenägna och lite fladdriga målvakter har utvecklats till skottstoppare i världsklass där tabbar är ytterst sällsynta.

Just förmågan att inte bjuda på något väger över till Intermålisens fördel den här gången. Szczęsny stod för ett par ovanligt osäkra ingripanden i säsongsinledningen medan den sex år äldre Handanović fortsatte sitt strålande 2019. Vårens scudettokamp får ytterligare en krydda i och med denna målvaktsduell.

Annons

Försvarare

Leonardo Bonucci, Juventus, 17 matcher/3 mål/0 assist, 6,35

Omedelbart i säsongsstarten fick Leo Bonucci äran att ta Matthijs de Ligt i handen och leda honom till vitsvart säkerhet efter kapten Chiellinis korsbandsskada. Ofrivilligt hamnade därmed 32-åringen i rampljuset åter efter två mediokra säsonger i Milan och Juve.

Bonucci har tagit ansvaret på bästa sätt och gjort att Juventus inte saknar Chiellini så mycket som de kanske borde. Bianconeri är förberedda på en framtid utan den senare och Bonucci visar att han alltjämt går att lita på.

Bonucci

Chris Smalling, Roma, 12/2/1, 6,70

I min värld rådde tvivel att den tidigare landslagsmannen för England skulle kunna göra sitt dagsverke även i Roma. Men så här bra, så snabbt? Smalling har bildat ett svårforcerat mittlås med unge Gianluca Mancini och fasat ut den tidigare ledare Fazio.

Annons

17 mål bakåt betyder att endast Lazio och Inter släppt in färre mål i Serie A. Detta med offensivprofeten Paulo Fonseca som ny tränare. Vågar Smalling gå ur konfortzonen och lämna Man United i sommar?

Stefan de Vrij, Inter, 15/1/3, 6,43

I avseendet insläppta mål är Inter bäst med 14 på 17 Serie A-matcher. Föga förvånade med tanke på supertrion som står framför Handanović. Men det har inte fungerat perfekt. Diego Godín har stundtals sett trög ut och Milan Škrinars uppspelsfot lider av att spela ute till vänster i backlinjen.

Stefan de Vrij har däremot inte gjort någon besviken. 27-åringen har förutom sina defensiva kvalitéer även varit viktig i passningsspelet när Inters vägar framåt varit blockerade. Ligans klart bästa nederländare, än så länge.


Mittfältare

Radja Nainggolan, Cagliari, 14/4/4, 6,60

Annons

Belgaren har blivit precis det lyft som Cagliari önskade inför återkomsten, och mer därtill. I en fri roll framför tremannamittfältet har Nainggolan rivit, slitit, spelat fram, och bombat in distansskott. Det är så uppenbart att 31-åringen är harmonisk igen efter den struliga avslutningen i Roma och det skadeförföljda året i Inter. Ledare.

Luis Alberto, Lazio, 16/3/12, 6,75

Spanjoren spelar sin livs fotboll och har en förkrossande ledning i assistligan före Kuluševski och Romas Pellegrini. 27-åringen är en stor anledning till att i laziali drömmer om Champions League-spel och att kanske blanda sig i titelstriden för första gången på evigheter.

Så länge Luis Alberto spelar på den här höga nivån är inget orealistiskt. En upprättelse för spelfördelaren som ansågs vara för vek fysiskt efter övergången till Liverpool 2013. Luis Alberto visste nog även då att bollbegåvningen i slutändan skulle trumfa.

Annons

LA

Marcelo Brozović, Inter, 16/2/3, 6,40

Drar sedan tidigare ett viktigt defensivt lass men har under perioder fått avlastning i spelfördelandet på Intermittfältet av Sensi och Barella. När de varit skadade har ansvaret fallit på kroaten som klarat den offensiva biten lika galant.

Brozović är fundamental för Inters spel i båda riktningarna och ojämnheten från tidigare år är ett minne blott. Brozović är numera en modern innermittfältare i världsklass.

Dejan Kuluševski, Parma, 17/4/7, 6,47

Siffrorna ovan visar att den svenske yttermittfältaren förtjänar en plats i höstens elva. Genombrottet har varit brutalt och 19-åringen har inte stannat av på takten någon gång. Finns det anledning att tro det? Inte om en ser till mognaden, blicken, och den fysiska styrkan hos Kuluševski.

Det verkar också Atalantas president Percassi inse, och vart hans egen klubb befinner sig i näringskedjan. Svensksensationen är en bra vår ifrån ett kontrakt med en riktig storklubb.

Annons

Anfallare

Paulo Dybala, Juventus, 15/5/3, 6,96

Argentinaren började säsongen på bänken men avslutade hösten som Juventus viktigaste offensiva spelare. Det är Dybala som gång på gång löst upp trådarna framåt under några månader med ovanligt många uddamålssegrar för Juventus.

Maurizio Sarri står fortfarande i valet och kvalet med sina tre stjärnanfallare. Ibland får Gonzalo Higuaín stryka på foten, några gånger har det hänt Dybala. Lösningen på senare tid har blivit att spela båda två tillsammans med Ronaldo. För Sarris egen skull borde 26-årige Dybala prioriteras ännu högre.

Ciro Immobile, Lazio, 16/17/5, 6,78

En sensationell formtopp för en anfallare van vid att göra många mål. 28-åringen har förutom de sylvassa avsluten också utvecklats som fotbollsspelare och är inte bara användbar i straffområdet längre.

Annons

Samspelet med illern Joaquín Correa är ett av Serie A:s mest fruktbara, precis som Immobiles partnerskap med den mer fysiske Felipe Caicedo. Det slutgiltiga erkännandet som en världsanfallare närmar sig.

Lautaro Martínez, Inter, 16/8/3, 6,40

Romelu Lukaku må ha gjort fler mål. Men hans anfallskompis Lautaro är den som betytt allra mest för Inter i och kring straffområdet. 21-åringen flyter förbi motståndarna med sin låga tyngdpunkt, ser klart skarpare ut än under debutåret, och har förmågan att vara avgörande oavsett vilken motståndaren är.

”La-Lu” är ett samarbete som kan växa ytterligare. Men Lautaro är med stormsteg på väg att rankas bland världens tio bästa anfallare.

Lautaro

****

Avbytare

Wojciech Szczęsny, MV, Juventus, 10/4, 6,65

Francesco Acerbi, MB, Lazio, 16/1/1, 6,28

Theo Hernández, YB, Milan, 13/4/1, 6,34

Annons

Robin Gosens, YM, Atalanta, 14/4/3, 6,32

Lorenzo Pellegrini, CM, Roma, 11/1/7, 6,45

João Pedro, ANF, Cagliari 17/11/1, 6,58

Romelu Lukaku, ANF, Inter, 17/12/1, 6,50

****

Tränare

Simone Inzaghi, 43 år, Lazio

Inzaghi den yngre avslutar året med att vinna två gånger om mot Juventus med 3-1. Matchcoachningen mot de bästa har till slut gett resultat, samtidigt som han motiverat spelare med ett mindre lyckat fjolår att hitta deras högstanivå igen.

Var ligger Simone Inzaghis ribba? Våren kommer ge en fingervisning när Lazio kan lägga allt krut på Serie A och Coppa Italia. Mycket talar för att Inzaghi fått ihop enheten som tar Lazio tillbaka till Champions League med förhållandevis begränsade resurser.

Twitter: @ErikHadzic

 

 

 

Publicerad 2019-12-26 10:24

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto