POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
4v

Topp 15: Säsongens största besvikelser

Matteo Politanos tårar på Malpensa utanför Milano kan vara säsongens största besvikelse inkapslat i ett ögonblick. Interyttern fick inte igenom bytesaffären med Romas Leonardo Spinazzola och visade tydligt vad han tyckte om att inte få komma ”hem” till Rom.

Med det emotionella lagt åt sidan har jag skrivit en lista med 15 spelare som inte alls levt till åtminstone mina förväntningar inför säsongen. Matteo Politano är i egenskap av bubblare, även högaktuell för denna lista.

15. Mario Balotelli, Brescia, 14 matcher/5 mål/0 assist, snittbetyg i Gazzetta dello Sport: 6,17/10

Kanske en aning hårt mot Super-Mario men kraven var höga när 29-åringen återvände till sin barndomsstad. Inledningsvis var Balotelli avstängd i fyra matcher under tiden Brescia plockade sex poäng och såg ut att fungera utmärkt utan fixstjärnan.

Väl tillbaka präglades hösten av en brant vikande formkurva hos Brescia och en anfallare som inte hade något flyt alls. En uppryckning under vintern med ett par viktiga mål har dragit Brescia bort från jumboplatsen, och kanske kan Balotelli avsluta säsongen med hedern i behåll, det vill säga med ett nytt ordnat kontrakt för nykomlingen.

14. Fabián Ruiz, Napoli, 18/1/2, 5,70

Debutsäsongen innebar en dundersuccé för spanjoren ifjol. Men precis som hela Napoli har Fabián Ruiz tagit minst ett steg tillbaka under 2019/20. Kroppsspråket är återkommande negativt och frustrationen stor när Napoli inte får någon ordning på mittfältet. Med två inköpta innermittfältare under januarifönstret förbereder Napoli redan Ruiz oundvikliga avsked.

13. Kevin-Prince Boateng, Fiorentina, 14/1/0, 5,50

Fyra minuter. Så kort tid tog det innan tysk-ghananen gjorde sitt första mål i premiärmatchens inhopp mot Napoli. Några fler mål har det sedan inte blivit. Boateng har istället fått se sig bli petad av den 19-årige centern Dušan Vlahović.

När 32-åringen efter förra säsongens succé i Sassuolo lånades ut till Barcelona under våren fanns alltid risken att Fiorentina värvat en spelare som inte skulle prestera på grund av dålig matchträning. Efter halvåret i Katalonien visade sig Boateng på hugget direkt i sin nya miljö, men precis som den sparkade tränaren Montellas lagbygge pyste allt ur ganska omgående.

12. Simon Kjær, Atalanta, 5/0/0, 6,0

Lånades in från Sevilla för att bidra med Champions League-erfarenhet till debutanten men fick bara spela en match i gruppspelet. Atalantas trebackslinje är förvisso samspelt sedan flera säsonger tillbaka och en underskattad del lagets framgångssaga. Men visste hade dansken förväntat sig en större roll? Nu ska 30-åringen styra upp mer akuta problem i Milan under våren.

Kjaer

11. Lasse Schöne, Genoa, 16/1/1, 5,71

33-åringen har fått uppleva Genoa från dess allra sämsta sida med tränarbyten, fansprotester och fortsatt ägarturbulens. Det försvarar dock inte danskens första halvår i Italien. Spelmässigt har Schöne dragits med i bottenlagets nivå, och riskerar att bli spelaren som på ett år gick från CL-semi till Serie A-nedflyttning.

10. Adrien Rabiot, Juventus, 10/0/0, 5,95

Precis som i Boatengs fall fanns risken att fransmannen skulle behöva en lång startsträcka på grund av uteslutningen ur PSG:s matchtrupp under 2019. Rabiot har fått sina chanser i Juventus men inte varit i närheten av att sätta något avtryck på mittfältet. Vore det inte för långtidsskadan på Sami Khedira kunde minuterna varit ännu färre.

9. Simone Verdi, Torino, 17/0/3, 5,70

Vad hände med spelaren som briljerade med spektakulära mål i Bologna för ett par år sedan? Nog för att Torino är ett svårt lag att skina i offensivt, men 27-åringens första halva har varit en stor besvikelse. Tyvärr fortsätter Torino att kväva offensiva stjärnor i ett genomförsiktigt spelsystem. De många starterna visar ändå att Verdi till stor del har sig själv att skylla på för slutprodukten.

8. Danilo, Juventus, 9/1/0, 5,77

Bytet med João Cancelo kändes tveksamt från början. Brassen har heller inte visat något som skulle få Juventusfansen att sluta oroa sig över högerbacksplatsen samtidigt som Cancelo har det ännu tuffare i Manchester City.

Danilo har blivit ett andraval, kanske rent av tredjevalet bland Juventus högerbackar. Med en offensiv som är ljusår från Juan Cuadrados, och försvarsegenskaper som inte sticker ut gentemot Mattia De Sciglios står Danilo i ett knepigt mellanläge.

7. Kalidou Koulibaly, Napoli, 14/0/0, 5,53

Den främsta symbolen för Napolis förfall under säsongen. Hur ska en annars förklara att senegalesen gått från att vara bland Serie A:s bästa till att bli en misstagsbenägen back på några månader? Det krackelerande kollektivet Napoli är en orsak, saknaden efter parhästen Raúl Albiol en annan. Koulibaly har odiskutabelt egenskaperna för att komma igen men frågan är om det blir i Napolis färger?

6. Lorenzo Insigne, Napoli, 19/3/4, 5,63

Det fungerade aldrig optimalt för Insigne när han spelade som en av två anfallare i Carlo Ancelottis system. När krisen kunde stavas med versaler efter höstens spelarmyteri var 28-åringen heller inte rätt slags kapten för ett lag i upplösningstillstånd. Törnen under säsongen har varit så stor att framtiden för Insigne ser väldigt oklar ut på alla sätt.

Insigne

5. Federico Chiesa, Fiorentina, 17/3/5, 5,90

Anfallaren river och sliter lika mycket som tidigare. Men i ett lag utan etablerade forwards har 22-åringen fått dra ett ännu tyngre lass, och den som kan Chiesas kroppshållning vet att huvudet borras ner och ryggen blir krokigare för varje motgång La Viola upplever.

Därför är det frustrerande för både lagkamrater och inte minst Chiesa själv under långa vinstlösa perioder. När säsongen summeras kan den ändå bli en värdefull erfarenhet för ett psyke som verkar ha det mesta redan för den absoluta eliten.

4. Suso, Milan, 16/1/2, 5,21

2019 blev 26-åringens tyngsta år i Milan. Då och då blixtrar spanjoren fortfarande till med drömmål från distans och precisa inlägg. Men dessa moment förstärker bara intrycket att det handlar om tillfälliga guldkorn från en begränsad spelare. Med sådana prestationer som bara kommer sporadiskt har det aldrig varit mer uppenbart än nu. Sälj.

3. Krzysztof Piątek, Milan, 18/4/0, 5,33

Här är frågan svårare vad Milan ska göra med detta besynnerliga forwardsöde. Invänta en ny tränare som polacken kan börja om under? Låna ut? Sälja, och riskera att gå med förlust och förlora prestige? Ibrahimovićs närvaro ser inte ut att hjälpa för tillfället heller. Milan hade så gärna velat se Piątek stå för rubriker och mål istället för kortsiktslösningen Zlatan.

2. Kostas Manolas, Napoli, 14/2/0, 5,76

Årets mest förlöjligade citat i Romakretsar stod den grekiske mittbacken för när han i somras deklarerade att han valde Napoli för att vinna titlar. Manolas har istället blivit en huvudantagonist i det kantrande skeppet Napoli som just nu befinner sig på undre halvan. Som en kunde ana har 28-åringen haft det väldigt svårt utan en riktig ledare bredvid sig. Då räcker inte all den snabbhet och brytningsförmåga som Manolas har.

1: Federico Bernardeschi, Juventus, 14/0/0, 5,41

Det har verkligen inte saknats förtroende från tränaren Maurizio Sarri. Tack vara Aaron Ramseys återkommande skadeproblem har 25-åringen fått många chanser i positionen strax bakom de två anfallarna i Juventus. Men siffrorna talar sitt tydliga språk.

Bernardeschi känns inte längre som ett hot när han viker in från höger. Han klarar heller inte av att hitta ytan framför straffområdet så ofta som Sarri hade önskat. På den mest krävande av scener är det uppenbart att den före detta supertalangen inte har självförtroendet för att prestera. I sommar anländer också en viss svensk, redo att stjäla rollen.

Berna

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2020-01-19 kl 07:00

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå