POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
2v

Hellas Verona – ute ur rasismens skugga

Det gick bara ett par månader av säsongen innan fansen till nykomlingen Hellas Verona återigen hamnade i negativ blickpunkt. Den tredje november förra året fick Mario Balotelli nog av apljuden på Stadio Bentegodi och Bresciaanfallaren sparkade upp bollen mot läktaren där rasismlätena hördes, i en desperat protest att uppmärksamma ett återkommande italienskt problem.

Balotellis tilltag startade en debatt – som tog en annorlunda vändning från antagonisten själv. Hellas Veronas tränare Ivan Jurić sade sig höra provokationer men inga rasistiska läten från läktaren.

Klubbpresidenten Maurizio Setti talade om Hellas Verona som en utpekad ”syndabock” och stadens borgmästare var inne på samma linje, att anklagelserna mot Verona sker på grund av stadens cementerade rykte som rasismtillhåll.

Att klubben skulle nämnas i dessa andemeningar förvånar ingen. Det gör däremot laget, som i smyg vuxit och framstår som hela Serie A:s största överraskning den här säsongen. I butei har klamrat sig fast på den övre halvan och har häng på Europaplatserna.

Ivan Jurićs lag har dessutom stått för en attraktiv fotboll med snabba förflyttningar och vilja att äga bollen. För Jurić är detta en mini-revansch i Serie A. Den 44-årige kroaten förde upp Crotone till ett historiskt Serie A-avancemang 2015/16 men stannade inte utan gick till Genoa den sommaren.

Jurić fick chansen under tre olika vändor i Genoa där han tidigare agerat spelare – utan att vare sig lyckas eller någon gång åtnjuta president Enrico Preziosis förtroende. Nykomlingen Hellas Verona valde ändå att satsa på den progressive tränaren och Jurićs 3-4-2-1-system har inneburit totalsuccé.

Jämförelsen borde egentligen kommit under Genoatiden, men nu dras paralleller till Jurićs tidigare mentor som spelare i Genoa, Gian Piero Gasperini. Verona har till och med kallats för ”lilla Atalanta” under säsongen och Jurić hemlighåller inte sin beundran för Atalantatränaren Gasperini.

– Han är den bästa, jobbet han har gjort med Atalanta är otroligt. Jag har haft turen att jobba under honom och även stulit några idéer, sa Ivan Jurić om Gasperini efter lagens möte i höstas.

Det är remarkabelt hur Jurić fått ut så mycket av en trupp med begränsad budget. Han har fått liv i en den skadedrabbade spelfördelaren Miguel Veloso som aldrig hittade rätt under den sista tiden i just Genoa. Från samma klubb hämtades 29-åringen Darko Lazović i somras.

Där var serben en habil spelare som inte gjorde något väsen i Serie A. I Verona har Lazović varit en av seriens bästa yttrar och på kort tid genomgått en totalomvandling vi sällan ser. Den 19-årige albanske landslagsmittbacken Marash Kumbulla har varit en sensation så här långt och lämnar garanterat för en större klubb i sommar.

Det kommer kosovoalbanen Amir Rrahmani göra står det redan klart, då högerbacken säljs till Napoli för 14 miljoner euro i juli. Den marockanske VM-mittfältaren Sofyan Amrabat var bevisligen överflödig i Club Brügge men styr ett Serie A-mittfält som få andra gör idag. Även Amrabat säljs i sommar, för övergångssumman 20M euro till Fiorentina.

Att laget håller på att köpas upp är det främsta beviset för säsongens succé. Kanske har Setti och resten av Veronaledningen lärt sig av tidigare misstag också. En mittenplacering comebacksäsongen 2013–14 med Luca Toni som galjonsfigur följdes upp av nytt kontrakt året därpå igen, innan Hellas tur var förbrukad och de åkte ur med ett brak år tre.

Klubben gjorde ett nytt försök i Serie A 2017/18 men var ett sorgligt idéfattigt lag som trillande ner direkt. Om den tidigare upplagan levde på Luca Tonis alla mål så är säsongens Hellas ett betydligt mer vältrimmat och spelskickligt.

De har till och med hittat en plats till Tonis gamle anfallspartner Giampaolo Pazzini på slutet. Den 35-årige lagkaptenen har på 120 minuters speltid de senaste fem matcherna gjort tre mål. Idag återvänder Pazzini till San Siro och hans lag har chansen att gå förbi Milan med en match mindre spelad.

Pazzini och Hellas Verona kommer inte att be om ursäkt på Milans hemmaplan. Hans lag har till slut lyckats vinna sympatier, och är de som stjäl rubrikerna från rasisterna på läktaren.

Twitter: @ErikHadzic

****

Stor Interspecial när Siavoush Fallahi från Discovery gästar veckans Poddario. Vi pratar om Inters drag under janaurifönstret, den stora tillväxten ekonomiskt, och om de kan hålla jämna steg med Juventus under våren? Även allt om toppstriden och CL-kampen! Podden finns på Spotify, Acast och iTunes.

Publicerad 2020-02-02 kl 07:00

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå