Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Serie A får svårt att hämta sig från coronakaoset

Italienbloggen

Fastän kaos inte är något italienskt ord från början är det gångbart när klubbar och olika fenomen ska beskrivas inom landets fotboll. Ibland känns det överanvänt till och med. Den här gången dock är kaos ett milt synonym när den senaste veckans händelser ska beskrivas.  

Under veckans två första dagar var beslutsfattandet så ologiskt och irrationellt att en häpnade. Spela omgången, inte spela hela omgången? Inför tomma läktare bara drabbade regioner eller på samtliga arenor?  

Ingen beslutsfattare inom fotbollen följde någon röd tråd ändå tills röda siffror ökade explosionsartat och följdes av fler svarta sådana från måndagen till tisdagen. I människotal alltså, drabbade av viruset och även dödsfall i de norditalienska regionerna.  

Nu har ett beslut tagits. Regeringen i landet portar publik från alla idrottsevenemang fram till den 3 april. Skolor och universitet hålls stängda till den 15 mars, minst, och i den “röda zonen” norröver innefattar det även barer och teatrar.  

Annons

Till slut togs det rätta beslutet. Över hundra dödsfall har konstaterats i landet på grund av coronaviruset och i sammanhanget är bortfallna publikintäkter och tomma läktare ingen grej att haka upp sig på.  

Men är det ett beslut med en oändligt stor påverkan på den italienska fotbollen. Rent dramaturgiskt har vi en riktig titelstrid mellan Inter och Juventus för första gången på över två decennier. Då är inte ens någon av de lagen högst upp.  

Lazio passade på att vinna över Bologna med 2-1 i lördags och gå upp i serieledning för första gången på 20 år. Detta sedan mötet Juventus-Inter på söndagskvällen först beordrats spelas bakom stängda läktare, för att några timmar innan Lazios vinst beslutas att spelas den 13 maj.  

Hattandet mellan förbundet och Serie A startade en hätsk dispyt utanför planen. Inter ville inte klämma en match i maj in i ett spelschema klubben gnällt över sedan hösten.  

Annons

Medan Lega Serie A:s president Paolo Dal Pino agerar utifrån ligans intressen – det skulle inte se bra ut med ett Derby d’Italia inför tomma läktare parallellt med El Clásico, så rasade Interpresidenten Steven Zhang och kallade Dal Pino för “den största och mörkaste clownen”. 

Zhang fick till slut rätt. Men skadan som Serie A får av denna urspåring av sans och logik blir svår att återhämtas från. Den glödheta guldstriden tappar maximalt med uppmärksamhet när den ska spelas inför stängda dörrar. Fotboll utan fans är ingenting, och jag har svårt att föreställa mig en månad utan känslor och sång från läktarna.  

Trovärdigheten inom landets fotboll tar också rejäl skada. Precis när Serie A började locka superstjärnor igen och skapade ett intresse globalt kommer nu nya anledningar för elitspelare att tacka nej till Italienäventyr. De bortdribblade makthavarna skulle beslutat om stängda arenor tidigare, om nu de hade möjligheten att tvärvända någon dag senare.  

Annons

Under tiden har Serie B och lägre divisioner fortsatt som vanligt. Som om publiken där förtjänade mindre uppmärksamhet i frågan. Den urspårade karusellen har slutligen stannat efter några dagar där ingen såg någon stoppknapp i sikte. Nu går den in i ett spökhus istället, utan passagerare och med bara en tystnad som väntar.  

Twitter: @ErikHadzic 

Publicerad 2020-03-04 22:19

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto