POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
4v

LISTA: Topp 15 bästa målvakter i Serie A

Framme vid den sista utposten blir det mer komplext att ranka olika målvakter utifrån deras uppgifter. En målvakt i ett storlag kan se “sämre” ut än någon som har fullt upp i ett bottenlag. Någon annan kanske är fantastisk med fötterna men inte lika framstående som skottstoppare.  

Här är min rangordning: 

15. Bartlomiej Dragowski, Fiorentina, 26 Serie A-matcher/7 nollor/36 insläppta mål 2019/20 

Det dröjde tre år innan 22-åringen blev Fiorentinas uttalade etta i höstas. Bland annat var polacken utlånad förra våren till Empoli och övertygade förmodligen Viola-ledningen där att han var mannen de skulle satsa på. Dragowski visade en otrolig högstanivå som kanske inte demonstrerats lika frekvent i Florens.  

14. Etrit Berisha, SPAL, 26/3/44 

Albanen har gjort en suverän säsong i bottenlaget, förmodligen hans bästa i karriären. En revansch för tre Atalantasäsonger som aldrig riktigt lyfte. Med sju poäng upp till säker mark lär dock inte Berishas storspel räcka till ett nytt kontrakt. Blir det en ny adress igen eller ger 31-åringen Atalanta en sista chans i sommar? 

13. Juan Musso, Udinese, 26/9/37 

26-åring med stor räckvidd som blivit Udineklubbens odiskutabla etta. Det har behövts, i en klubb där buden om förstatröjan varit många de senaste åren. Musso blev uttagen i Argentinas Copa América-trupp förra sommaren och behöver växa ytterligare om han ska bli bättre än en genomsnittlig argentinsk landslagsmålvakt. I målvaktsvärlden finns det högre ribbor att kliva över. 

12. Mattia Perin, Genoa, 9/3/12 

Perin har ett väldigt tungt fjolår bakom sig. 2019 kunde han inte konkurrera ut Wojciech Szczesny i Juventus mål, blev axelskadad under våren, och sommarens övergång till Benfica gick i stöpet efter en misslyckad läkarundersökning.  

Därför känns det något förvånande att 27-åringen visat så bra pass form under vårens utlåning till Genoa. Genoa ger Perin trygghet och vice versa. Tappade sin italienska landslagsplats under den svåra perioden förra året. 

11. David Ospina, Napoli, 11/2/13 

Något udda karriär. Sex säsonger i Nice (innan de blev bra), sedan VM-succé 2014 med Colombia som ledde till en Arsenalövergång, där han aldrig blev en pålitlig förstamålvakt. I Napoli har det blivit lite mer av samma visa för 31-åringen som har två jämnbra konkurrenter i Orestis Karnezis och Alex Meret.  

Under Gennaro Gattuso tog faktiskt Ospina förstamålvaktströjan innan säsongen kom till halt. Det är lätt att negligera Ospina för längden (1,83 m) men han är också ett exempel på en målvakt som har ett uppenbart glastak att slå i. 

10. Luigi Sepe, Parma, 21/5/27 

Akrobatisk målvakt som presterat på en hög nivå under två säsonger med Parma i Serie A. 29-åringen har varit utlånad från Napoli sedan 2011 men ser ut att ha hittat hem i Parma som har en tvingande köpklausul i sommar.  

Sepe missade den sista månaden innan avbrottet med en skada och fick se jämnårige Simone Colombi kliva in och ta inlånade Ionut Radus tilltänkta förstatröja. Colombi har storspelat i Sepes frånvaro men får räkna med en bänkplats med den senare tillbaka.  

9. Alex Meret, Napoli, 15/3/23 

Italiens framtida stormålvakt? Det finns ett antal spekulanter till den titeln och Merets namn nämns frekvent i diskussionen. Såväl tekniskt som fysiskt har 23-åringen alla förutsättningar att motsvara de högt ställda förväntningarna.  

Efter armbrottet som inledde hans Napolikarriär hösten 2018 har Napolis behandling av €26-miljoner köpet varit lite märklig. Meret hamnade i korta perioder på bänken under Carlo Ancelotti, och får återigen sikta på att ta tillbaka den ordinarie målvaktströjan.  

8. Gianluigi Buffon, Juventus, 7/1/7 

På ålderns höst har legendaren fått dela på målvaktssysslan i sina klubbar. För två säsonger sedan när Szczesny skulle skolas in Juventus och förra året med Alphonse Areola under utflykten till Paris. Tillbaka i Turin är det omvända roller; Buffon agerar backup till sin polske konkurrent.  

42-åringen är fortfarande en väldigt bra sådan. Men på senare år syns det att tiden kom ikapp även detta målvaktsfenomen.  

7. Alessio Cragno, Cagliari, 4/0/5 

25-åringen tog efter sin axeloperation tillbaka förstatröjan trots en stark Robin Olsen-höst. Väldigt bra på linjen och reflexsnabb, i sommar bör Cragno vara redo för en stor klubb. Köper Cagliari loss Olsen och låter Cragno gå i sommar? 

6. Pierluigi Gollini, Atalanta, 22/5/31 

Även Gollini har tagit en annorlunda målvaktsbana, bland annat med tre säsonger i Aston Villa och Manchester Uniteds ungdomslag. Vid 25 års ålder har han i skymundan vuxit ut till en viktig kugge i Atalantas framgångsmaskin och fått sitt stora genombrott den här säsongen.  

Gollini är inte målvakten som dominerar ett straffområde. Likväl är han väldigt aktiv och snabb bakom en oftast högt pressande försvarslinje. Stämplen som “flamsig” är nästan helt borta.  

5. Gianluigi Donnarumma, Milan, 24/10/30 

Allas ögon har varit på “Gigio” ända sedan det extremt tidiga genombrottet som 16-åring i Milans A-lag. Donnarumma hade en liten dipp förra säsongen men har det senaste året hämtat sig starkt och tvingat Pepe Reina till att gå på lån.  

Så länge Milan står utanför Champions League (och så länge agenten heter Mino Raiola) kommer spekulationerna fortsätta runt 21-åringens framtid. Rent tekniskt måste spelet med fötterna bli bättre för att Donnarumma ska ta nästa steg i sin utveckling.  

4. Thomas Strakosha, Lazio, 26/9/23 

Den grekskolade albanen är knappast den som lockar till sig uppmärksamhet i ett titeljagande Lazio. Strakosha är ändå en stor faktor i lagets succé, och en anledning till att Lazio släppt minst mål i Serie A hittills.  

25-åringen är bra på linjen, stark i luften, men lugnet och psyket ser ut att vara hans främsta styrka. Underskattad.  

3. Salvatore Sirigu, Torino, 25/5/45 

Alla dessa unga italienska målvakter det talas om, fast landslaget har en alldeles lysande 33-åring att tillgå. Kanske kastade flytten från Paris Saint-Germain till Torino för tre år sedan en slöja över Sirigu som någon som inte “pallar” en storklubb?  

Hur man än vrider och vänder på Sirigus insats i PSG så har han bevisat sitt värde i Torino. Säsongens besvikelse hade legat ännu närmare nedflyttningsstrecket om Sirugu haft fler mänskliga dagar i målet.  

Mitt emellan två målvaktsgenerationer, den nya och eran Buffon, så börjar Sirigu få mer uppskattning även på landslagsnivå. Några strömatcher under Antonio Contes förbundskaptenstid blev fem starter i det gångna EM-kvalet. Håller Sirugu denna form till EM? 

2. Samir Handanovic, Inter, 22/7/20 

Det tog några år. Men Handanovic blev till slut så bra som man förväntade sig när flytten gick från Udinese till Inter 2012. De oväntade misstagen är borta, oberäkneligheten likaså, och lösningen att göra slovenen till lagkapten förra vintern och sälja Mauro Icardi föll i slutändan väl ut för Inter.  

Vid 35 års ålder står Handanovic fortfarande utan en titel. En sådan kommer nog krävas för att han ska kunna räknas som en av världens bästa målvakter i större utsträckning. Handanovics bästa tid är nu.  

1: Wojciech Szczesny, Juventus, 19/8/17 

Här är en annan som väntar på ett större globalt erkännade. För i Italien har Szczesny bevisat tillräckligt, ända sedan han klev av planet i Rom för fem år sedan som en petad Arsenalmålvakt med stukad självbild.  

Nu är 30-åringen Juventus självklara förstaval och har dessutom klarat av ett nytt spelsystem och frånvaron av försvarsledaren Giorgio Chiellini. Enligt StatsBombs mätning toppar polacken kategorin “räddade mål över medel” med 0,32 per match. En ordinär målvakt skulle alltså släppt in sex mål fler den här säsongen.  

“Först hade jag den bästa målvakten i världen (Alisson) som min backup. Nu har jag den bästa målvakten genom tiderna (Buffon)”, säger Szczesny på ett sedvanligt skämtsamt sätt; och som sammanfattar hans fem Serie A-år ganska väl. 

Twitter: @ErikHadzic 

Publicerad 2020-06-07 kl 08:00

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto