Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Fiorentina blickar framåt med att kolla tio år bakåt

2v

Twitter: @ErikHadzic 

Cesare Prandelli är tillbaka i Fiorentina. Vid första anblick kommer åtminstone den florentinska tränarbänken få sig ett estetiskt lyft. Ut skickas den 56-årige Guiseppe Iachini och hans keps. Fram träder den sju år äldre Prandelli med ett backslick som är borta men med sin lila dunjacka nära till hands.  

Den stilen blev ett kännetecken när Fiorentina senast kunde tas på allvar. Prandelli styrde laget till två raka fjärdeplatser och en semi i Uefacupen, innan La Viola nådde en åttondelsfinal i Champions League 2009/10. Det blev tränarens sista säsong i klubben innan han tog över det italienska landslaget.  

Fem säsonger i Florens utvecklade en väldigt djup kärlek till klubben enligt Prandelli själv. Nu är han tillbaka för att ta Fiorentina vidare efter år av intetsägande prestationer. Två raka åttondeplatser följdes upp med säsongen 18/19 när Viola säkrade kontraktet i den sista omgången. I somras tog dem sig nätt och jämt upp till övre halvan efter en stark spurt. 

ANNONS

Den avslutningen gav Beppe Iachini ett förlängt kontrakt. Trots det var han en av huvudfavoriterna till att få sparken den här säsongen. Iachini har aldrig lyckats med ett Serie A-lag över en längre tid men fick, precis som föregångaren Vincenzo Montella förra sommaren, fortsätta.  

Iachini tog åtta poäng på höstens sju första omgångar innan förtroendet var förbrukat. Cesare Prandelli rykte har skadats de senaste sex-sju åren . Men namnet får det att vattnas i munnen hos fans som drömmer sig tillbaka till sent 00-tal.  

Dessa energiinjektioner verkar vara Violas melodi nuförtiden. Efter att Rocco Commisso köpte klubben förra sommaren lyste Franck Ribéry upp scenen på Artemio Franchi innan han skadade sig för ett år sedan.  

Nu försöker Commisso med nästa drag och sportchefen Daniele Pradé, en annan återvändare, säger att Prandelli kan ena fansen och att tränarbytet gjordes “för att återskapa entusiasm”.  

Jo, bara för att man är en hopplös romantiker behöver man inte vara en idiot. Kanske är Florens miljön där Prandelli får ut max av sin tränargärning? För efter Italiens uttåg ur gruppspelet i VM 2014 har han inte fått det någonstans.  

ANNONS

Prandelli känns knappt som en uppgradering på Iachini efter misslyckandena i Galatasaray, Al-Nasr, och det bråkiga äventyret i Valencia som han aldrig borde hoppat på under 2016. Hans senaste match i Serie A var med Genoa på just Artemio Franchi när båda lagen undvek degradering förra våren efter en bedövande tråkig 0-0-match.  

Förutsättningarna för att nå så högt som en Europaplats finns i Fiorentina. Mittfältet är ett av Serie A:s mest spännande och längst fram finns potential i Dusan Vlahovic och Patrick Cutrone. Målvakten Bartlomiej Dragowski har visat storform under hösten. 

Prandelli säger att han kommer gå ifrån Iachinis 3-5-2 och satsa på ett 4-3-3 eller 4-2-3-1. Frågan är bara om det blir en temporär förändring? Hans kontrakt sträcker sig till nästa sommar, och toskanarna Luciano Spalletti och Maurizio Sarri finns bara runt hörnet.  

Båda begär dock mycket i lön. Commisso kom med sina kabeltv-pengar i fickan för att fräscha upp Fiorentina, men är av sommarens aktivitet till synes inte beredd att stå för Sarris höga löneanspråk.  

ANNONS

Det är lite synd att karriären utvecklades i denna riktning för Cesare Prandelli. Mer än att fråga Ribéry om “rånet i München”, som skickade Viola ur CL för tio år sedan, får Prandelli en kanske sista Serie A-chans att prestera något, i klubben han älskar.  

Publicerad 2020-11-13 kl 17:39

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto