Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

LISTA: Säsongens 15 största överraskningar

12v

Twitter: @ErikHadzic 

ANNONS

Snart halvvägs in på säsongen bjuder toppstriden i Serie A inte in någon oväntad gäst. Desto fler är det som överraskat på ett individuellt plan hittills. En sådan här lista utgår alltid från ens egna förväntningar och krav. En prestation som förvånar mig kanske inte är uppseendeväckande hos en annan och vice versa.  

15. Filip Djuricic, mittfältare, Sassuolo, 14 matcher i Serie A 2020/21, 4 mål, en assist, snittbetyg i La Gazzetta dello Sport: 6,11/10 

Serben hade stora förväntningar på sig när han såldes från Heereveen till Benfica 2013. Den flyfotade mittfältaren motsvarade inte kraven och kuskade runt i ett antal ligor innan han kom till Serie A för 4,5 år sedan.  

Det riktiga genombrottet kommer först nu, vid 28 års ålder i Roberto De Zerbis Sassuolo. Djuricic tog ett stort ansvar i offensiven under tiden som dribblingsfenomenet Jeremie Boga var covidfrånvarande i höstas. Den svårfångade Djuricic är äntligen någon att räkna med.  

ANNONS

14. Adrién Tameze, mittfältare, Hellas Verona, 17/1/0, 6,17 

26-åringen angjorde Atalanta några veckor spelavbrottet förra året och fick sedan bara två chanser från start när Serie A började om. Kamerunierns lån från Nice tog slut, men insatserna övertygade Hellas Verona om ett köp på 3,5 miljoner euro. 

Den defensive mittfältaren har sedan övertygat lagdelen där Hellas tappat fixstjärnan Sofyan Amrabat och ankaret Miguel Veloso haft skadeproblem.  

13. Eldor Shomurodov, anfallare, Genoa, 12/2/1, 6,04 

En uzbek i Serie A? Det kan ni tro. Även om en pånyttfödd Mattia Destro symboliserat Genoa uppryckning under nygamle tränaren Davide Ballardini så ska Shomurodovs inverkan ej förringas. 

ANNONS

25-åringen köptes av FC Rostov för 300 000 euro år 2017 och klarade det stora steget från den uzbekiska till ryska ligan galant. Med targetspelet och styrkan i luftrummet på sin sida kan Shomurodov ha en långvarig påverkan även i Serie A.  

12. Ivan Provedel, målvakt, Spezia, 15 matcher/3 nollor, 6,13 

En målvaktsresa. Halvvägs in i säsongen 17/18 bröt Provedel skenbenet när Empoli gick upp till Serie A. Han kom tillbaka men petades sedan av Fiorentinalånet Bartlomiej Dragowski. 26-åringen återtog heller inte sin plats när Empoli åkte ur utan lånades vidare till bottenlaget Juve Stabia.  

Ytterligare en nedflyttning senare lämnade Provedel Empoli förra hösten för att bli andravalet i Spezia. Men nyförvärvet Jeroen Zoet åkte på en långtidsskada nästan direkt och Provedel fick chansen. Han har tagit den och utfört uppgiften med bravur, och kan sikta på en hel Serie A-säsong för första gången. 

ANNONS

11. Federico Dimarco, vänsterback, Hellas Verona, 17/2/3, 6,32 

23-åringen är skolad i Inter men har bara startat en gång i A-laget fast han tillhört klubben sedan barnsben. Dimarco har det senaste året varit utlånad till Hellas Verona och vänsterbackens offensiva kvalitéer börjar göra sig hörda. Hans helvolley mot Torino är förmodligen säsongens snyggaste mål hittills.  

10Matteo Ricci, mittfältare, Spezia, 13/0/2 

En Romaprodukt, precis som tvilingbrorsan Federico i Monza, som skickats runt på lån i ett gäng klubbar innan han etablerade sig i Spezia. Där har 26-åringen varit en av dem absoluta nycklarna i Vincenzo Italianos progressiva spelidé. Ricci är spelfördelaren på mittfältet men också en löpstark sådan. En stor anledning till att nykomlingen ligger på säker mark och är framme vid kvartsfinal i Coppa Italia.  

ANNONS

9. Gonzalo Villar, mittfältare, Roma, 16/0/1, 6,18 

Nyförvärvet hade sin plats längst ner i hackordningen bland innermittfältarna och fick nöja sig med korta inhopp under hösten. Men under de två senaste månaderna har spanjoren tagit en helt ordinarie plats bredvid Jordan Veretout.  

22-åringen ser inte mycket ut för världen men är kvick, teknisk, och visar bollvinnaregenskaper. Villar har gott om tid på sig för slipa på defensiven och bli ännu bättre. 

8. Davide Calabria, högerback, Milan, 18/2/1, 6,38 

24-åringen har varit över fem år i Milans A-lag och gått från lovande till att utvecklas till en habil Serie A-back. Det senaste året har något hänt dock. Calabria är säkrare än tidigare defensivt och har utvecklat en mångsidighet som jag inte trodde fanns inneboende.  

ANNONS

Calabria har vikarierat som innermittfältare och agerat med pondus vid avslutslägen. En av säsongens absolut bästa på sin position.  

7. Wilfried Singo, högerback, Torino, 15/1/2, 6,17 

Singo hämtades från den ivorianska andraligan till Torinos Primaverlag för två år sedan. Den här säsongen har 20-åringen tagit en startplats i ett gravt underpresterande lag. Men ingen skugga ska falla över Singo, som har förmågan att göra en hel kant till sin. Ivorianen är snabb, bra defensivt, och söker ofta en konstruktiv lösning när han tar sig framåt.  

6. Roger Ibañez, mittback, Roma, 18/0/0, 5,91 

Ganska oväntat tog brassen den ordinarie platsen före Marash Kumbulla bredvid Chris Smalling och Gianluca Mancini i försvaret. 22-åringen var i princip utan speltid under ett år i Atalanta efter att han värvades från Fluminense i början av 2019.  

ANNONS

En utlåning till Roma gav Ibañez lite erfarenhet och mittbacken har, som många andra utlånade Atalantaspelare, höjt sitt värde på annat håll. Hans bolltrygghet, fart och aggressivitet har bidraget till detta.  

Ibañez har dock en valpig sida som påverkar hans försvarsmässiga omdömen. I det senaste derbyt blev två misstag fatala och ledde till Lazio-mål vid båda tillfällena. Ibañez har talangen, men har han psyket för att hitta tillbaka till den höga nivån? 

5. Marco Silvestri, målvakt, Hellas Verona, 18 matcher/5 nollor, 6,44 

Silvestri kunde som ung aldrig ta den ordinarie målvaktströjan i Chievo och flyttade till Leeds i The Championship 2014. Efter tre säsonger vände han tillbaka till Verona – men anslöt till Hellas – och blev förstamålvakt säsongen 2018/19 när laget gick upp till Serie A. 

ANNONS

Det senaste halvåret har utvecklingen varit explosionsartad för den reflexsnabbe Silvestri. Endast Napoli, som spelat en match mindre, har släppt in färre mål än Hellas 17. Det säger det mesta om Silvestris storspel.  

4. Alexis Saelemaekers, ytter, Milan, 14/2/1, 6,17 

Den Anderlechtfostrade 21-åringen är ingen spektakulär spelartyp överhuvudtaget. Det belgaren erbjuder är säkra passningsfötter som han kombinerar med hårt jobb och ett utmärkt presspel. Saelemaekers fungerar så bra till höger på offensivt mittfält att han tagit en ordinarie plats under Milans segerrika 2020.  

För allt detta behövde Milan bara betala 3,5 miljoner euro till Anderlecht. Men nu ansluter Mario Mandzukic och hotar Saelemaekers rejält om en startplats.  

ANNONS

3. Junior Messias, anfallare, Crotone, 18/6/2, 6,44 

Detta är inte din vanliga brasilianska fotbollstalang som blir köpt för miljontals euro och får en karriär i Europa. Junior Messias flyttade till sin bror i Turin under de sena tonåren och började spela fotboll med ett amatörlag inom den peruanska gemenskapen. 

2015 upptäckte den tidigare Torinospelaren Ezio Rossi brassen och lockade honom till Serie D-laget Casale. Serie B-debuten kom 2019/20 och som tillbakadragen anfallare gjorde han sex mål när Crotone avancerade till högstaligan.  

Idag är Junior Messias 29 år och Crotones största hopp om överlevnad i Serie A. Han har redan tangerat sitt målfacit från ifjol och tränaren Roberto Stroppa tror att nykomlingens viktigaste spelare är redo för en stor klubb.   

ANNONS

2. Mattia Zaccagni, mittfältare, Hellas Verona, 18/4/6, 6,44 

Hellas Verona är välrepresenterad på listan av en anledning, då laget biter sig fast på den övre halvan trots spelarflykten efter succén 19/20. Den har gett 25-årige Zaccagni mer utrymme.  

Zaccagni utsågs till november månads bästa av spelarförbundet och han togs ut i A-landslaget. Farten och kreativiteten som Hellasspelaren bidrar med på offensivt mittfält blir även fortsättningsvis en njutning att följa.  

1: M’bala Nzola, anfallare, Spezia, 13/9/1, 6,42 

Vi avslutar med en till krokig spelarkarriär, som började i franska Troyes akademi och letade sig vidare till Coimbra i Portugal. Fransk-angolanen hittade till Trapani men men succén uteblev när laget gick upp till Serie B. Nzola lånades efter halva säsongen 19/20 ut till Spezia och höll ett hyfsat målsnitt under lagets historiska uppflyttning.  

ANNONS

När Spezias bästa målskytt Andrej Galabinov skadade sig under säsongsinledningen värvades Nzola från Trapani innan transferfönstret stängde. Ingen kunde förutspå utvecklingen som skulle följa sedan. Ingen förutom Vincenzo Italiano möjligen, som tränade Nzola när Trapani spelade i Serie C.  

Spezia har under klubbens första Serie A-säsong fått något som är värt hela världen för alla nykomlingar. En målskytt. Räkna inte med att 24-åringen är kvar i 13:e placerade Spezia efter sommaren.  

****

I det senaste avsnittet av Poddario snackar undertecknad och SvenskaFans Johan Stistrup ner Inter-Juventus och Romderbyt. Vi diskuterar Mandzukic till Milan, Fonsecas framtid i Roma, och vilka klubbmärkesbyten som blivit lyckade. Podden finns ute på alla plattformar.

ANNONS
Publicerad 2021-01-22 kl 18:45

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto