Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Det blir inget bättre än Napoli för Insigne

11v

Sakernas tillstånd är konstigt när en inhemsk supercupfinal får en större betydelse. Det blev uppenbart förra veckan när Juventus slog Napoli med 2-0 och kunde bärga säsongens första pokal. En pressad Andrea Pirlo tog tränarkarriärens första pokal ungefär två minuter efter att han kastat examenshatten. Juventusledningen fick mersmak och konstaterade att en ny scudetto skulle kännas “bättre än någonsin tidigare”. 

ANNONS

För Napoli slutade denna kväll på Sassuolos Mapei Stadium i tårar. De rann nedför Lorenzo Insignes kinder efter slutsignalen, när han insett vidden av sin straffmiss vid ett 0-1-underläge och tio minuter kvar att spela. Hade magikern Lorenzo blivit förloraren Insigne?  

Under ett par års tid har känslan varit att 29-åringen inte längre dominerar matcher på det sätt som kännetecknar Serie A:s bästa offensiva spelare. Nedgången har skett i symbios med Napolis prestationer och laget missade ifjol Champions League för första gången sedan säsongen 2014/15.  

Lorenzo Insignes roll där har skiftat genom åren. Under 2020/21 har han levererat mål i en takt som kan leda till att säsongen blir hans målmässigt bästa i Serie A någonsin. Insigne har gjort nio på 66 avfyrade skott, vilket är flest och två fler än den extremt avslutsglade Cristiano Ronaldo till och med.  

ANNONS

På 15 matcher har Insigne redan toppat målskörden från 2019/20. Undantaget säsongen 2016/17 (18 mål under Maurizio Sarri) så har anfallaren aldrig varit någon större målskytt. Insigne kan göra spektakulära mål från distans men är ingen klinisk avslutare.  

Hans huvuduppgift är att förse de övriga i laget med framspelningar och hålla i den kreativa nyckeln. Men när både Victor Osimhen och Dries Mertens varit skadade under stora delar av säsongen har Insigne själv fått ta ett större ansvar i avslutslägena.  

När det kommer till ansvar, är det så att Insigne med supercupfinalen som exempel, inte har karaktären för de största matcherna? Det vore en felaktig slutsats att dra. Insigne har gjort mål på Santiago Bernabéu, Camp Nou och Westfalenstadion bland annat. Han har nätat mot i princip varje italienskt storlag och avgjorde dessutom Coppa Italia-finalen 2014 med två mål mot Fiorentina.  

ANNONS

Däremot har Napoli otvivelaktigt blivit ett sämre lag sedan Insigne övertog lagkaptensbindeln från Marek Hamsik för två år sedan. Det finns många anledningar till det. En är att Insigne själv inte spelat på topp, en annan att han matchats på fel position.  

Efter de tre åren med Sarri, där Napoli aldrig slutade utanför topp-tre, tog Carlo Ancelotti över som tränare. “Carletto” flyttade Insigne från kanten till en av forwardsplatserna i ett 4-4-2. Napoli fick inte ut det bästa av Insigne i den framskjutna rollen och han nådde inte ens tvåsiffrigt under Ancelottis enda hela säsong i klubben.  

Med Gennaro Gattuso har Insigne åter fått ett starkt band till sin tränare som spelar honom i favoritpositionen till vänster. Men efter söndagens 3-1-förlust i hatmötet mot Hellas Verona rapporteras Gattuso ligga pyrt till.  

ANNONS

Napolipatronen Aurelio De Laurentiis funderar på att ersätta med Hellas tränare Ivan Juric enligt La Gazzetta dello Sport. Det kan också bli Rafa Benítez igen, som nyligen lämnat kinesiska Dalian Pro.  

Kommer Napolis tränarval avgöra Insignes framtid i klubben? Sett till de senaste sju åren upplevde anfallaren sin sämsta period målmässigt under den deprimerande säsongen 2014/15 med just Benítez. Insigne avslutade samarbetet med agenten Mino Raiola förra sommaren och det ryktas inte om kontinentens bästa klubbar längre för anfallaren.  

En faktor sägs vara Insignes vilja att stanna i sin hemstads klubb. Det vore på alla sätt väldigt fint om det blev så och alla karriärer behöver inte mätas i pokaler. Men att den borde blivit ännu bättre för en gudabenådad talang som Lorenzo Insigne riskerar att bli ett slutgiltigt omdöme. 

ANNONS

**** 
Annat från omgång 19: 

Det hjälpte inte att Hirving Lozano gjorde Napolis snabbaste mål någonsin efter nio sekunder mot Hellas Verona. Hemmalaget vände och är bara fyra poäng efter Napoli som ligger på sjätte plats.  

Det är svårt att sluta hylla Ivan Jurics lagbygge. De blev av med flera bärande spelare inför säsongen men är fyra poäng bättre än efter halva 19/20. Detta trots att Hellas centerforwards bara gjort sex av lagets 25 mål hittills.  

Vintermästare är AC Milan. 0-3-förlusten hemma mot Atalanta blev dock en lavett mot scudettoambitionen, och allt som oftast var det Josip Ilicic som delade ut slagen. Milan hade inte mycket att sätta emot när slovenen ledde anfallen tillsammans med Duván Zapata och Matteo Pessina, men Cristian Romero var ett lika stort utropstecken.  

ANNONS

Den 22-årige mittbacken gav Atalanta ledningen i första halvlek och plockade bort Zlatan Ibrahimovic fullständigt under matchen. Förlusten var Zlatans blott fjärde på hans 34 matcher sedan återkomsten till Milan.  

Inter kunde inte ta vara på Milanorivalens poängtapp dock. Udinese spelade förra veckan 1-1 mot Atalanta i en hängmatch och följde upp med ett mållöst möte med Inter. Det jämna spelet i matchen var inte det som drog rubrikerna, utan bråket mellan Intertränaren Antonio Conte och domaren Fabio Maresca.  

Conte blev varnad och sedan uppvisad på läktaren efter att ha protesterat mot antalet tilläggsminuter som Maresca la till vid full tid. Conte ska enligt rapport varit nära att hamna i en fysisk konfrontation med domaren i spelartunneln och riskerar en två matcher lång avstängning. Enligt Gazzettan kan Maresca också straffas (eller belönas) med en långvarig paus från Inters matcher framöver.  

ANNONS

Juventus mot Bologna blev en svenskduell med både Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg från start. Svenskarna stod för ganska anonyma insatser när Juve vann med 2-0 efter att Arthur gjort sitt första mål i vitsvart.  

Den som stal showen var Weston McKennie med otaliga inbrytningar offensivt och en målnick på hörna till slut. Juventus är sju poäng efter Milan och har en match mindre spelad.  

När Roma åkte ur Coppa Italia efter förlängning mot Spezia lyckades laget göra sex byten istället för fem tillåtna. Konsekvensen blev att team managern Gianluca Gombar fick sparken med följden att flera spelare vägrade att träna i protest.  

Två av upprorsmakarna var Edin Dzeko och Lorenzo Pellegrini. Den senare var instrumental när Roma efter mycket möda sedan besegrade Spezia i Serie A med 4-3. Dzeko satt på läktaren (skadad hette det), och sprickan mellan lagkaptenen och tränaren Paulo Fonseca kan vara så djup att Roma säljer anfallaren.  

ANNONS

Cagliari har fem raka förluster efter en svängig match mot Genoa som avgjordes med Mattia Destros mål. Då fick klubbledningen den oväntade idén att förlänga Eusebio Di Francescos kontrakt med ytterligare ett år, till juni 2023.  

Det ska sägas att “DJ” har en för Italien ovanlig managerroll som kan förklara Cagliaris beslut. Likväl ligger laget nu på nedflyttningsplats – med en trupp som borde utmana om övre halvan.  

**** 

Omgångens lag: (3-4-3) 

Skorupski (Bologna) 

Cuadrado (Juventus), Romero (Atalanta), Dawidowicz (Hellas Verona) 

Bonaventura (Fiorentina), Barak (Verona), Pellegrini (Roma), McKennie (Juve)

Ilicic (Atalanta), Zaza (Torino), Zaccagni (Verona) 

Publicerad 2021-01-25 kl 21:31

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto