Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Juventus är långt ifrån Europatoppen – trots Ronaldo

Italienbloggen

Twitter: @ErikHadzic 

La Gazzetta dello Sports rubriksättning på matchdagen handlade om att föra skeppet i hamn, då Porto betyder just hamn på italienska. Juventus tog inte hem något dock, förutom ett bortamål, och förmodligen somnade kaptenen på vägen.  

Så tråkig var tillställningen på Dragão mellan FC Porto och Juventus igår kväll. Rodrigo Bentancur skänkte bort ett mål efter en minut framför egen målvakt, och 19 sekunder in på andra halvlek hade Porto spelat bort Juventus vänstersida och gjort 2-0.  

Federico Chiesas reducering i den 82:e minuten räddade Juventus från ett oacceptabelt dåligt utgångsläge till returen, och visste borde domaren Carros Del Cerro Grande kollat VAR-reprisen när Cristiano Ronaldo gick ner i straffområdet på slutet.  

Annons

Det förändrar inte det faktum att Juventus spelade bedrövligt fram tills slutkvarten. Ett liknande scenario inträffade förra helgen mot Napoli på bortaplan när Juventus släppte in ett mål i första halvlek och såg lamslaget ut offensivt under större delen av matchen.  

Det går att skylla på skadorna för Juventus. Lagets främsta framspelare Juan Cuadrado är borta liksom spelfördelaren Arthur. Frånvaron av den senare, som börjat prestera efter en ojämn inledning, blev uppenbar med Bentancur och Adrien Rabiot på innermittfältet.  

De hittade inga uppspelsvägar till Ronaldo och en vilsen Dejan Kulusevski längst fram. Inte fören Álvaro Morata kom in med 20 minuter kvar skapades någon som helst rörelse i Juventus anfall. Porto kunde precis som Napoli stå lugnt i försvaret och bevaka. De behövde inte ens överprestera för att besegra Juve.  

Annons

Det har blivit Juventus problem över tid i Europa. För tredje säsongen i rad har de förlorat den första åttondelen i Champions League. För två år sedan vände Ronaldo 2-0-förlusten mot Atlético Madrid med ett eget hattrick på hemmaplan. Sedan åkte Juve överraskande ut mot Ajax i kvartsfinalen, och innan sommaren lämnade tränaren Max Allegri. 

En ännu större överraskning inträffade förra året när Juve inte lyckades vända underläget mot Lyon från den första åttondelen. Dessa resultat pekar på dramatisk vändning neråt för ett lag som var i CL-final både 2015 och 2017. Och som året efter den senaste finalförlusten värvade Ronaldo för att ta det sista steget i Champions League.  

Även om Juve vänder i returen mot Porto kan man hålla upp fingrarna och räkna vilka potentiella motståndare som de hade varit favoriter mot i en kvartsfinalen. De är inte många. Än mer uppenbart blir Juventus fall från den yppersta Europatoppen med Andrea Pirlo som tränare.  

Annons

41-åringen hittade lite stabilitet efter hösten och Juventus vann nästan alla matcher efter nyår. De gjorde till och med två eller tre mål i flera av dem. Men de senaste två insatserna har visat på uppenbara problem i anfallsspelet.  

Det är inget metodiskt och drillat Maurizio Sarri-lag längre, utan Pirlo ger sina offensiva spelare mycket frihet under ansvar. När linjerna blir otydliga och spelarna inte vet hur de ska reagera mot ett samlat försvar, då blir resultatet som mot Napoli och Porto. Därtill känns laget bräckligt på ett sätt som är väldigt otypiskt Juventus.  

Pirlos hopp är fortfarande Ronaldos målproduktion, och att den skadade Paulo Dybala på något sätt kan hitta formen och bli lagets kreativa nyckel framåt.

Ronaldo och hans kropp kommer säkert att tillåta fler Champions League-utmaningar även om det blir ett tidigt respass i år. Juventus utveckling i Europa sedan portugisen kom pekar dock åt helt fel håll.  

Annons

****

Mer snack om Juventus i det senaste avsnittet av Poddario. Vi laddar också upp med allt inför det stekheta Milanoderby på söndag med interistan Babilona som gäst. Som vanligt också med mig och SvenskaFans Johan Stistrup; podden är ute på alla plattformar.

Publicerad 2021-02-18 13:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto