Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Världens bästa inhoppare ska sänka Madrid från start

7v

Twitter: @ErikHadzic 

ANNONS

Cristiano Ronaldo och Romelu Lukaku har ryckt ifrån i Serie A:s skytteliga med 18 respektive 17 mål. Bakom dem återfinns spelare som Zlatan Ibrahimovic, Ciro Immobile, och Luis Muriel på 14 fullträffar var. Det anmärkningsvärda? Luis Muriel hade inför den senaste omgången bara startat i knappt en tredjedel av Atalantas ligamatcher.  

Få spelare, om någon i Europas toppligor, har samma effekt som colombianen när han slängs in och kan påverka matcher från bänken. Under sin första säsong i Atalanta 2019/20 gjorde Muriel elva mål som inhoppare och sju när han spelade från start. Serie A-rekord för en avbytare givetvis, och 18 mål krossade hans tidigare säsongsbästa på elva.  

Nu är Muriel i en närmast ostoppbar form. Han kan längre inte hållas ifrån startelvan, särskilt när en plats i Atalantas offensiv frigjorts efter Papu Gómez januariflytt till Muriels tidigare klubb Sevilla. När Muriel startat för Atalanta har han gjort mål i nio raka matcher. I 4-2-segern mot Napoli senast blev det både mål och assist.  

ANNONS

Vad är det som ligger bakom förvandlingen att “Lucho” Muriel ikväll är Atalantas största hopp mot Real Madrid? Anfallaren har redan charmat Serie A- och La Liga-fans under ett decennium och hans högstanivå är bekant för dem som följer ligorna.  

För den är brutalt hög. Luis Muriel är spelaren som kan göra volleymål från snäv vinkel, drömmål från distans, och dribbla bort ett försvar från egen planhalva. Liknelsen med brasselegendaren Ronaldo har gjorts tidigare, och Muriels tränare under lånet i Fiorentina 2019, Stefano Pioli, kallade också honom för “ett fenomen”. 

Likt andra fotbollsgenier har Luis Muriel haft svårt att dels prestera över tid, dels i en klubb på den allra högsta nivån. Det har varit en lite väl lättsinnig inställning till sporten från honom, vilket inte minst synts i matchvikten som fått vågvisaren att pendla genom åren. Men Atalanta lyckas få ut det allra bästa utav Muriel på veckobasis idag.  

ANNONS

Ett Muriel-inhopp har varit ett perfekt sätt för tränaren Gian Piero Gasperini att verkställa slaget som slår ut motståndaren. När den hängivna Bergamopubliken saknats det senaste året har Muriel blivit den tolfte mannen, faktorn som inte går att kontrollera.  

Som startspelare fullföljer Muriel sällan 90 minuter på planen. Men han har anpassat sig till Gasperinis spel, som är oerhört krävande på ett tekniskt och fysiskt plan. Muriel adderar fantasi i partnerskapet med den mer djupledslöpande Duván Zapata, hans jämngamla landsman i anfallet.  

Luis Muriel är heller inte den enda som exploderat runt 30-årsstrecket i Atalanta. Den fyra år äldre Josip Ilicic gjorde en liknande resa efter att ha gjort flytten från Florens till Lombardiet två säsonger innan Muriel. Gasperini har slipat bort den bångstyriga duons ojämnhet och fått dem att prestera på en extremt hög nivå frekvent. De har fogats in i ett strikt spelsystem, men de får både utrymmet och friheten att blomstra på planen.  

ANNONS

Talar vi om mål är det Atalanta som inger mest fruktan till kvällens Champions League-åttondel. Italienarna har spelat en match mer än Real Madrid den här säsongen men är uppe i 72 mål jämfört med “marängernas” 55 över alla turneringar.  

Under 2021 har Atalanta snittat 2,4 mål per 90 minuter. Åtta gånger den här säsongen har laget gjort minst fyra mål i en match; dessutom lyckas de sprida ut målskyttet på flera spelare. Ikväll saknar Real Madrid nio spelare, bland andra Sergio Ramos och Karim Benzema.  

Det kommer aldrig dyka upp ett bättre läge för Atalanta att slå ut Real Madrid ur ett slutspel. De svartblå överlevde den hjärtskärande stopptidsförlusten mot Paris Saint-Germain i förra årets kvartsfinal, reste sig med CL-erfarenheten i ryggsäcken och manövrerade ut både Liverpool och Ajax under gruppspelet.  

ANNONS

Luis Muriel sa inför kvällens match att “glädje är min livsfilosofi”. Han hjälper laget i den rollen ges, utan att klaga, och ikväll har han möjligheten att visa hela världen sin storhet. Med ett leende på läpparna.  

Publicerad 2021-02-24 kl 13:32

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto