Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hamsik – den störste på allsvensk mark sedan Litmanen

Italienbloggen

Twitter: @ErikHadzic

Var ska man ens börja? Marek Hamsik har bestämt sig för lämna Kina och hamnar, som Expressen avslöjade, på Kamratgården i Göteborg. Det är en helt sensationell övergång som överglänser allt som gjorts i transferväg till Sverige det senaste decenniet, även framgångsrika hemvändare som Markus Rosenberg, Henrik Larsson, och Henok Goitom inkluderat.  

Ingen av dessa spelade på den allra högsta nivån lika länge som den offensive mittfältaren, som hade sin absoluta peak under 2010-talets första halva. 33-åringen värvades till Napoli när de var nykomlingar i Serie A säsongen 2007/08, tre år efter att klubben gått i konkurs.  

Annons

På bara några få år skapades ett lag som både kunde vinna och bli erkänt för sin fotboll. Tränaren Walter Mazzarri toppade också sin karriär här med sin trebackslinje och tridente längst fram. Den som bestod av Ezequiel Lavezzi, Edinson Cavani, och Marek Hamsik.  

Lavezzi var dribblingskungen och Cavani agerade matadoren som stack hål i motståndarna med sina kliniska avslut. Men bakom dem var det Hamsiks framspelningar och genialitet som ofta satte dessa två i lägen.  

Med denna trio vann Napoli Coppa Italia säsongen 2011/12 efter en 2-0-vinst mot bittra rivalen Juventus i finalen. Några månader tidigare var laget framme i en historisk Champions League-åttondel, där den blivande mästaren Chelsea behövde förlängning för att slå ut Partenopei.  

Annons

Hamsik skulle vinna Coppa Italia två år senare igen, vilken är hans sista stora titel. Det blev aldrig någon scudetto i Napoli, trots att laget gav Juventus en rejäl utmaning säsongen 2017/18 och dessutom spelade en fantastiskt attraktiv fotboll under tränaren Maurizio Sarri.  

Hamsik hade vid det laget blivit både kapten och symbol efter mer än tio år i Neapel. Hans betydelse på planen blev dock allt mindre, och ett halvår in på nästa säsong vinkade han farväl och lämnade för kinesiska Dailan Professional.  

Han gjorde det som Napolis främsta målskytt genom tiderna med 121 mål (och 100 assist) på 520 matcher. Hamsik klev förbi Diego Maradona i statistiken innan Dries Mertens övertog målrekordet förra året.  

Annons

Ovanstående bekräftar vilken dignitet det är på IFK Göteborgs värvning. Ett allsvenskt lag har inte varit i närheten av något liknande sedan Jari Litmanen gick till Malmö FF 2005. Finländaren var ett år äldre än Hamsik vid tiden för övergången och fick sedan MFF-sejouren till stor del spolierad av skador.  

Men de gånger Litmanen spelade var briljansen uppenbar och åldern sekundär. Får Roland Nilsson en spelare som Hamsik till sitt förfogande är det bara att bygga laget kring honom.  IFK Göteborg har fått sina hemvändare och fler lär komma i sommar.  

Ingen av dem är den världsstjärna som Hamsik var tills han lämnade rampljuset i Europa. Han har dock inte spelat sedan i september. Den startsträckan som Hamsik behöver kan vara värd Blåvitts tålamod – för den allsvenska publiken är utlovad ögonblick av magi.  

Annons
Publicerad 2021-03-05 12:39

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto