Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Agnelli är inte ensam – i sommar kan alla gå från Juventus

8v

Twitter: @ErikHadzic 

Fallet från toppen går snabbt. I Andrea Agnellis fall kan det dessutom ramma marken under honom. Omvärldens bild av Juventus-presidenten har förändrats radikalt under några dagar som saknat motstycke i sporten. 45-åringen var den innovative klubbyggaren vars make-over gjorde “den gamla damen” till någon att ta på allvar igen.  

Idag tituleras Agnelli även som vice-president för den utdöende Super League och är hårt ansatt från alla möjliga håll. Tillsammans med överstegrisen Florentino Pérez i Real Madrid har duon blivit symboler för en avskyvärd idé. Agnellis tidigare vän Aleksander Ceferin har använt ord bortom vokabulären hos Uefa-presidenter och kallat både Agnelli och Manchester Uniteds avgående vd Ed Woodward för “ormar”.  

ANNONS

Agnelli tog Ceferin på sängen med Super League, men ingen kan vara förvånad över att han ligger i frontlinjen för avantgardiska idéer för fotbollen. Agnelli är ju mannen som tog över presidentsysslan i Juve för elva år sedan och omvandlade sjundeplatsen den säsongen (och året efter) till en plats högst upp i den italienska fotbollspyramiden, med en prenumeration på ligatitlar som avbryts först i år.  

Agnelli nöjde sig inte med segermaskinen på planen. Efter Calciopoli och året i Serie B hade Juventus intäkter sjunkit till 145,2 miljoner euro om året. Under Agnelli ökade de sedan med nästan 200 procent. Det är fortfarande en bra bit ifrån Europas allra rikaste, så Agnelli fick hitta nya intäktsvägar.  

ANNONS

Köpet av Cristiano Ronaldo var ett sätt att spetsa varumärket, och den ändrade klubbloggan, som kastade Juve och dess fans rakt in i framtiden, var ett annat. Med införandet av en logotyp och den temporära brytpunkten med Juvetröjans traditionella ränder förvirrade Agnelli många supportrar redan då.  

Då Serie A kommer att avsluta säsongen inför tomma läktare behöver han inte konfrontera fans över den havererade Super League. Fienderna finns dock inte bara bland landets supportrar. Agnelli avgick dessutom från ordförandeskapet i den europeiska klubborganisationen ECA i söndags efter att ha hållit superligaplanerna hemliga.  

Under de senaste månaderna har han också förhandlat om ett nytt tv-avtal för Serie A, med ett nytt mediabolag som skapats. Tio procent av rättigheterna skulle säljas vidare till privata konsortier för ge klubbarna kapitaltillskott (två miljarder dollar nämns), men Juventus sa tillsammans med sex andra klubbar nej. Rättigheterna såldes istället till DAZN och är värda 840 miljoner euro per säsong.  

ANNONS

Det spekuleras kring om superligan och ovanstående förhandlingar hamnat i en intressekonflikt. Mediepotentaten och Torino-ägaren Urbano Cairo anklagar Andrea Agnelli för att ha förrått de andra klubbarna och “saboterat” förhandlingarna, då ett sämre tv-avtal var ett ytterligare skäl för Juventus utbrytarförsök. Serie A-klubbarna kan därför komma att stämma Agnelli, enligt La Gazzetta dello Sport.  

Agnelli har dock fått stöd för sina superligaplaner på annat håll. Juventus tränare Andrea Pirlo yrkar på en förändring inom europeisk fotboll, liksom den tidigare Juve-vd:n Beppe Marotta, vars Inter drog sig ur Super League tillsammans med Premier League-klubbarna och Atlético Madrid.  

ANNONS

Sportdirektören Fabio Paratici går så långt som att säga att klubbarna, och inte fansen, äger frågan om Super League, och menar att “du inte diskuterar medicin med en läkare”. Det förhindrar inte frågeställningen om Andrea Agnelli kan sitta kvar som president i Juventus. Eller om han ens vill?  

Agnelli har länge sneglat mot en post i Ferrari, som är en del av familjens holdingbolag Exor. Hans släkting John Elkann är Exors ordförande och kan tekniskt sett avskeda Andrea Agnelli, och kanske infria dennes Ferrari-dröm. Bara det vore en massiv sak inom Juve – och fler kan följa Agnellis väg mot dörren.  

Paratici tog åt sig äran för Ronaldo-värvningen men kan ryka efter säsongens pågående sportsliga besvikelse. Gazzettan nämner en tänkbar återkomst till Man United för Ronaldo sedan Pérez i Madrid uteslutit att ta tillbaka portugisen givet de ekonomiska svårigheterna.  

ANNONS

Andrea Pirlos jobb verkar fortsatt hänga på en skör tråd. Juventus är på fjärde plats efter bortaförlusten mot Atalanta (1-0) timmarna innan Super League-bomben i söndags. Det har gått drygt ett år sedan Agnelli under en träff arrangerad av Financial Times ifrågasatte Atalantas plats i Champions League, praktiskt taget med argumentet att de saknar en stor historia, och där Agnelli istället ville “skydda investeringar” från större klubbar.  

Superliga-kollapsen eller inte; det nya Champions League-formatet bidrar i högsta grad till att göra det. Men förnedringen i att eventuellt sluta bakom just Atalanta kan bli Andrea Agnellis minsta problem. En storstädning inom Juventus organisation i sommar blir mer oundviklig. När Agnelli-familjen år 2023 ska fira hundra år inom klubben kan den senaste representanten komma att saknas på festen.  

ANNONS
Andrea Agnelli avbildad utanför fotbollförbundets högkvarter i Rom, Italien.
Publicerad 2021-04-23 kl 17:58

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto