Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Milans lidande är över - Juventus hann aldrig börja

Italienbloggen

Twitter: @ErikHadzic

Knivar har vässats och domedagsscenarion har målats upp. Milan och Juventus har genomlidit en vår fylld av ångest av olika anledningar. Milan eftersom de tappade en topp två-placering och riskerade att sluta utanför de fyra högsta platserna som ger åtkomst till det heliga landet, även kallat Champions League.  

Juventus hade hållit fast vid tilliten till en helt orutinerad huvudtränare under våren, och chansningen som anställningen av Andrea Pirlo innebar tog sig proportioner inte ens den störste pessimisten kunde ana inför säsongen.  

Men Juventus var bara utanför CL-platserna en kort stund i andra halvlek i kvällens slutomgång av Serie A. De vitsvarta gjorde processen kort med Bologna på bortaplan och hade en tremålsledning redan i halvtid.  

ANNONS

I juventini kunde då slå över till matchen i Bergamo och nervöst följa Milans öde mot Atalanta. Första halvlek var i princip befriad från målchanser och präglades av ett passivt spel från båda lagen.  

Milan kastades då till sig livbojen som de lärt känna bra under säsongen. Den kallas för il rigore och betyder straff på svenska. Straffen i den 43:e minuten var fascinerande nog Milans 19:e under 2021/21, och Franck Kessiés avslut satte laget på kurs mot en efterlängtad Champions League-tur.  

Atalanta jagade det egna poängrekordet och en andraplats, som skulle toppa fjolårets bronsmedalj och innebära en historiskt hög placering. De belägrade gästernas planhalva i andra halvlek, men förutom ett Duván Zapata-läge nära mål kom de nästan bara till skottmöjligheter utanför straffområdeslinjerna.  

ANNONS

Milan försvarade sig excellent, men ledningen var skör. På en tredje arena –Stadio Diego Maradona i Neapel – gjorde Amir Rrahmani efter en timmes spel mål på sitt tidigare lag Hellas Verona och skickade Napoli tillbaka till en CL-plats och petade bort Juventus från dessa.  

Men åtta minuter senare kom chocken för ett Napoli som uppträdde lamslaget i första halvlek. Davide Faraoni sprang till sig ett friläge och kvitterade för tabelltian Hellas. Juventus var tillbaka på topp fyra-positionerna och skulle aldrig trilla ur mer den här kvällen.  

För Napoli kunde inte svara med ett segermål mot antagonisten Verona. Att Napoli inte skulle vinna sin match var den mest otippade utgången inför kvällens skådespel – och till Juves och Milans glädje slog den in.  

Milan kunde dessutom öka på ledningen efter ett nytt straffmål av lagets bästa utespelare Kessié på tilläggstid. De gick om Atalanta i sluttabellen och återvände till andraplatsen. Juventus slutade “bara” (tänk valfri ironisk emoji här) fyra och Napoli missar Champions League-spel för andra säsongen i rad.  

ANNONS

En bitter avslutning för tränaren Gennaro Gattuso, vars lag gick in till den avslutande omgången med en betydligt bättre form än både Milan och Juve. Nu lämnar han troligen för Fiorentina.  

Vart hans tidigare mittfältskollega från Milan-tiden Andrea Pirlo tar vägen är oklart. Onsdagens finalseger i Coppa Italia mot Atalanta gav en välbehövlig injektion av energi till hela klubben och den utdömde Pirlo avslutar säsongen med en viss heder i behåll.  

Hans Juventus må varit nervöst, men de behövde aldrig lida ikväll. De fick Milan göra i all ovisshet, och det har de gjort under en sjuårig väntan på att få spela i Champions League.

Nu är de tillbaka i turneringen efter år av misskötsel, med återkommande ägar- och tränarbyten som följd. Det är en upprättelse för klubbdirektör Paolo Maldini, som klev in en administrativ roll och blev ifrågasatt, men valde rätt tillfälle att återvända till moderskeppet AC Milan.  

ANNONS

Det är en upprättelse för symbolen Zlatan Ibrahimovic, som visat att ålder bara är siffra – så länge skador kan undvikas. Men mest av allt är andraplatsen en revansch för tränaren Stefano Pioli.  

Under hela säsongen har man väntat på att Piolis andraårssyndrom ska infalla och Milan krascha i en vägg rakt framför CL-portarna. Milan var också betydligt sämre i år än under det fantastiska 2020. Men de visade karaktär när det gällde som mest, och i Stefano Pioli har de äntligen någon som de kan se ljust på framtiden med.

Publicerad 2021-05-23 23:50

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto