Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Säsongens elva 2020/21

Italienbloggen

Twitter: @erikhadzic

Formationen är ett 4-3-1-2, och som alltid premieras jämnhet över en hel säsong mer än enstaka formtoppar.  

Målvakt 

Gianluigi Donnarumma, Milan, 37 matcher i Serie A/14 nollor, snittbetyg i Gazzetta dello Sport: 6,43/10 

Säsongens odiskutabelt bästa målvakt. 22-åringen har vuxit ut till en ledare med auktoritet och även blivit något bättre i spelet med fötterna. Donnarumma är en stor anledning till att Milan slutligen kvalificerade sig till Champions League. Uppdraget är slutfört efter sex säsonger i A-laget, för kontraktsförhandlingarna har strandat och Donnarumma väntas lämna Milan som bosman i sommar.  

ANNONS

Försvarare 

Davide Zappacosta, Genoa, 25 matcher/4 mål/2 assist, 6,43 

Chelsea-lånet har kommit tillbaka starkt efter ett par svåra och skadefyllda år. Säsongen började med en utdragen skada under hösten, men med vingbacken tillbaka började Genoa vinna matcher och landade på en trygg elfteplacering. 28-åringen har spelat en fundamental roll i offensiven, med sin svårfångade stil på kanten och förmåga att hitta medspelare kring straffområdet. 

Milan Skriniar, Inter, 32/3/0, 6,28 

Slovaken har hittat tillbaka till storformen. Den största förklaringen stavas Alessandro Bastonis numera givna plats i Inters trebackslinje, som tillåtit Skriniar att spela till höger och utnyttja sin fina uppspelsfot på “rätt” kant. Effekten har varit total för Serie A-vinnarens uppbyggnadsspel.  

ANNONS

Stefan de Vrij, Inter, 32/1/0, 6,31 

29-åringen är inte den mest spektakulära försvararen i Serie A. De Vrij står istället för följsamhet, fysisk styrka och spelintelligens. Numera kan han titulera sig vinnare också, efter att den urstarka backlinjen bara släppt in 35 mål under ligaspelet. I sommar väntar en välförtjänt mästerskapschans från start i Nederländernas mittförsvar.  

Robin Gosens, Atalanta, 32/11/6, 6,42 

Robin Everardus Gosens lyckades till och med överträffa fjolårssäsongens nio mål från sin vingbackposition. Men 26-åringen erbjuder inte bara poäng. Han är också i den absoluta Serie A-toppen både vad gäller huvudspel och löpstyrka. Gosens är seriens bästa vänsterback och bör vara självklar på den positionen i Tysklands EM-elva.  

Mittfältare 

Franck Kessié, Milan, 37/13/6, 6,52 

ANNONS

Ivorianen förvaltade tio av Milans 20 straffar i mål. De mest avgörande kom när läget var som allvarligast, och Kessié satte två på Atalanta när Milan säkrade en CL-plats. Den kylan visar att 24-åringen mognat och får ut sin fulla kapacitet sedan tränaren Stefano Pioli gett Kessié en tydligare roll som en av två innermittfältare i startelvan. Genombrott.  

Remo Freuler, Atalanta, 34/2/3, 6,57 

Likt en schweizisk fällkniv har den innermittfältaren förmågan att fixa allt. 29-åringen kan tackla, avsluta, och fördela bollen varsomhelst på planen. Det ettriga tandemparet med Marten de Roon på mitten är det ingen motståndare som vill möta.  

Nicolò Barella, Inter, 36/3/9, 6,52 

Marcelo Brozovic är Inters viktigaste mittfältare, men Barellas prestationer det senaste året går bara inte att förbise. Det är svårt att hitta den här typen av mittfältsdynamo i Italien, och 24-åringens intensiva spelstil passar Inters spelfilosofi som handsken. Barellas stora internationella genombrott kan komma i EM.  

ANNONS

Trequartista 

Piotr Zielinski, Napoli, 36/8/11, 6,22 

Kvalitén har länge varit uppenbar, men det dröjde innan polacken hittade sin rätta roll i Napoli. Tränaren Gennaro Gattuso flyttade mittfältaren till en position strax bakom anfallaren Victor Osimhen, och Zielinskis slutprodukt blev också mycket bättre. 27-åringen har tagit det sista steget i sin utveckling – nu är han redo för de allra största klubbarna.  

Anfallare 

Romelu Lukaku, Inter, 36/24/10, 6,7 

Belgaren har nått en hjältestatus bland interisti efter knappt två år i klubben. Lukaku hamnade fem mål bakom skytteligavinnaren Cristiano Ronaldo; hans påverkan på spelet är dock betydligt större än Juventus-anfallarens. 28-åringen bildar seriens bästa forwardspar med Lautaro Martínez, som erbjuder kraft, finess, och en jäkla massa mål. Ostoppbar.  

ANNONS

Luis Muriel, Atalanta, 36/22/9, 6,57 

Bergamolaget behövde en x-faktor i spelet efter att Papu Gómez såldes till Sevilla och Josip Ilicic hamnade utanför startelvan. Då klev en 30-årig colombian fram och började smälla in mål. Muriel har gjort 28 stycken i Serie A sedan förra sommarens omstart, trots att han startat i färre än hälften av matcherna. Ständigt leende – men alltid med en dribbling eller ett skott nära till hands för att svåra motståndaren.  

**** 

Avbytare: 

Andrea Consigli, målvakt, Sassuolo, 37/7, 6,37 

Achraf Hakimi, vingback, Inter, 37/7/10, 6,38 

Cristian Romero, mittback, Atalanta, 31/2/3, 6,43 

Marten de Roon, mittfältare, Atalanta, 35/1/1, 6,45 

Rodrigo de Paul, mittfältare, Udinese, 36/9/10, 6,54 

Federico Chiesa, ytterforward, Fiorentina/Juventus, 33/9/9, 6,41 

ANNONS

Lorenzo Insigne, ytterforward, Napoli, 35/19/7, 6,37 

**** 

Tränare 

Antonio Conte, 51 år, Inter 

Inter var så överlägset att de vann Serie A innan man hann applådera färdigt åt dem. De kom över 90 poäng för första gången sedan scudettosäsongen 2006/07 (då Juventus saknades), släppte in minst mål, och gjorde näst flest. Conte visade finkänslighet som petade den egna favoriten Arturo Vidal för att få in Christian Eriksen i elvan och göra Inter än mer svårstoppat. Hans lag förvaltade favoritskapet och slutade 13 poäng före bland annat Juventus. Att Conte skaffat Inter ett försprång gentemot konkurrenterna framöver känns som en självklarhet.  

Statistiken är hämtad från Transfermarkt.

Publicerad 2021-05-25 15:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto