Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Juve kan göra Donnarumma till en Buffon 2.0

Italienbloggen

Twitter: @ErikHadzic  

Följetången om Gianluigi Donnarummas framtid får snart äntligen ett slut. Den 22-årige målvakten och hans agent Mino Raiola uppges ha tackat nej till Milans sista kontraktsförslag på åtta miljoner euro per säsong, och Donnarumma kommer att lämna klubben han tillhört under åtta års tid.  

Det färska avancemanget till Champions League har inte ändrat Donnarummas ståndpunkt – det gjorde sannerligen heller inte mötet med några ultras inför matchen mot Juventus i början av månaden.  

“Gigio” ska enligt rapporter lämnat träffen i tårar – ultras poäng var att han inte borde stått i den matchen med ett utgående kontrakt – men målvakten tog sig samman och ledde Milan till slutmålet Champions League.  

ANNONS

Juventus är favorit tillsammans med FC Barcelona i kampen om Donnarummas underskrift. Båda sägs kunna matcha lönekravet på tio miljoner euro om året –därtill ska agent Raiola också ha ett arvode på mellan 15 och 20 miljoner euro för besväret.  

Som ni ser är det ingen lätt operation att lösa Italiens blivande förstamålvakt i EM. Är det då värt det för Juventus?  

Till att börja med är den gamla damen i ett utsatt ekonomiskt läge och behöver göra sig av med spelare innan hon köper dyrt, nytt gods. Välbetalda namn som Cristiano Ronaldo och Aaron Ramsey riskerar att offras för att göra plats för Donnarumma – samtidigt har Juve knappast råd med både honom och förstamålvakten Wojciech Szczesny på lönelistan.  

Den 31-årige polacken har sedan ankomsten till Italien och Roma 2015 varit Serie A:s genomgående bästa målvakt. I det korta perspektivet får Juventus därmed inte någon större kvalitetshöjning mellan stolparna om de värvar Donnarumma.  

ANNONS

Det är istället ett par andra saker som kittlar ur ett Juventus-perspektiv i den här flörten. Efter en säsong full av besvikelser skulle en prestigevärvning ge välbehövlig entusiasm i de vitsvarta leden igen.  

Den skulle inte ge Ronaldo-stora utropstecken eller accelererande tröjförsäljningsgrafer, utan ge känsla tillbaka av ett Juve som lockar över Italiens största talanger – för att de kan, och dessutom har ögonen för att upptäcka spelarna som har det i sig. Senast i höstas lyckades Juve på den punkten i och med värvningen av Federico Chiesa.  

Sedan finns den romantiska tanken att efterlikna den 20 år gamla flytten som Gianluigi Buffon gjorde från Parma till Juve. Buffon stannade i klubben 18 år och var grundbulten till de mängder av titlar som Juventus vann under perioden. Buffon återvände efter en ettårig utflykt till Paris – men lämnar igen, och Juve har chansen att kratta för en ny målvaktsdynasti.  

ANNONS

Mycket ska klaffa om övergången blir av. Men det man redan nu kan konstatera är att Milan hanterat allting rätt. De böjer sig inte för Team Donnarummas krav och lär sig av tidigare års misstag, då de gick med på hutlösa lönekrav från spelare och agenter.  

För vrakpriset 15 miljoner euro har de redan säkrat ersättaren mellan stolparna, den franska mästarmålvakten Mike Maignan, 25 år från Lille. Milan har skickat en tydlig signal till Gigio Donnarumma, som inte blir fanbäraren som de rödsvarta hoppades på. Juventus vinner kanske även denna långsiktiga kamp, men idag kommer Milan inte att gråta över det.  

Publicerad 2021-05-26 14:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto