Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Tre tränarbyten som skakar om Serie A

Italienbloggen

Twitter: @ErikHadzic 

Försommaren 2021 är tränarnas tidevarv i Europa. Antonio Contes plötsliga avsked från jobbet i Inter får konsekvenser för flera storklubbar runt om i Europa, och kan rita om spelplanen i Serie A-toppen – igen.  

Contes ersättare heter med största sannolikhet Simone Inzaghi, och har tränat Lazio de senaste fem åren. Tack vare ett stort jobb med små medel har han ryktats löst till bland annat Juventus under några säsonger, som väljer att sparka Andrea Pirlo och ta tillbaka Massimilliano Allegri.  

Börjar man där är valet av den sexfaldige scudetto-vinnaren ett logiskt sådant, om än lite tråkigt. Det framstår som märkligt att 53-åringen gick två år i vildmarken utan att hoppa på ett tränarjobb, och när han återvänder till Turin är det ett annorlunda Juve han tar jämfört med det han lämnade.  

ANNONS

Juventus var tämligen överlägset på toppen då, men halkade den senaste säsongen ned till en fjärdeplats och säkrade Champions League-spel först i slutomgången. Spelartruppen har inte blivit så mycket sämre under tiden, men Juve väntas göra betydande förändringar i kölvattnet av det senaste årets besvikelser. Som en konsekvens avgick sportchefen Fabio Paratici i förra veckan.  

Cristiano Ronaldo har gjort 101 mål på 133 matcher i vitsvart, men några fler ser det inte ut att bli. Det ekonomiskt hårt pressade Juve sägs överväga att sälja stjärnan och istället göra Paulo Dybala till en centralfigur i laget.  

Om detta är Allegris incitament låter det klokt. Pirlos lag var löst i kanterna och den nye tränaren har en hel del att strukturera upp. Samtidigt som Allegri är känd för sin taktiska flexibilitet står han för en helt annan tydlighet jämfört med Pirlo. Med Allegri ska ett sårat och uppretat Juve ta snabbspåret tillbaka till toppen – och vägen dit kan bli kortare än vad den gånga säsongen gett sken av. 

ANNONS

Med Contes avsked och Inters tomma bankvalv i åtanke är valet av Simone Inzaghi knappast något som lugnar interisti som börjat se orosmoln. Inzaghi har på många sätt förtjänat en chans bland Italiens allra största klubbar, framförallt efter några spelmässigt fantastiska månader under 2019/20-säsongen, som senare skulle leda till en Champions League-kvalifikation.  

Inzaghi använder liksom Conte ett 3-5-2-system och överlappar honom ganska bra på det spelfilosofiska planet. Men, trots allt han åstadkommit i Lazio är 45-åringen inget stort tränarnamn, och inte ens i närheten av Contes ställning i fotbollseuropa.  

Hur kommer superstjärnan Romelu Lukaku – som knöt ett nära band till Conte – reagera på lillebror Inzaghis mörka stämma och intensiva kroppsspråk på sidlinjen? Det kommer inte bli friktionsfritt mellan spelartrupp och tränare under hösten, och Inzaghi behöver förtjäna respekten från spelarna är känslan.  

ANNONS

Dessa frågetecken ihop med alla oklarheter i Inter gör att titelstriden nästa säsong sannolikt blir betydligt jämnare än i år.  

För Lazio är Inzaghis farväl ett bittert sådant. Så sent som i onsdags kom rapporter om att han muntligen var överens med presidenten Claudio Lotito om ett nytt treårskontrakt – då vände Inzaghi på klacken som hastigast när samtalet från Milano kom. Osmakligt nog nämnde Lazio inte ens tränaren vid namn när klubben annonserade ut den dåliga nyheten.  

Det som skulle bli en “make-or-break”-säsong för Inzaghi i biancocelesti kan nu sluta hur som helst för Lazios del. Förra säsongens sjätteplats är ungefär vad en kan kräva av laget utifrån spelartrupp och resurser. Men utan den slipade Inzaghi kan huvudstadslaget falla tungt – eller så fick han ut maximalt av sin spelartrupp, som kan vara i behov av en ny röst på tränarposten.  

ANNONS

Efter 22 år i Lazio, som spelare, ledare och huvudtränare, hade dock Simone Inzaghi förtjänat något annat än all otacksamhet som visats upp. Lazios tränarjakt inleds, och om en arbetslös Maurizio Sarri väljer att omstarta i Rom kan klubben komma ur Inzaghi-separationen som en vinnare.

Publicerad 2021-05-31 09:46

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto