Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Buffons magiska karriär avslutas på rätt plats

Italienbloggen

Twitter: @erikhadzic

Återkomster. Visst går det lite inflation i dem? Spelare, tränare, och klubbledare som inser hur bra det gick och hur jäkla trevligt de hade i en viss klubb – och därför väljer att komma tillbaka. En del av dem blir lyckade – några andra fall känns både oinspirerade och rentav som lata rekryteringar.  

Till den kategorin hör inte Gianlugi Buffons Parma-flytt. Men utifrån kan den se en aning udda ut. Här ska en världsmästare, en tiofaldig Serie A-vinnare – och en fortfarande riktigt bra målvakt, som inte förlorade någon av de 14 matcher han spelade för Juventus förra säsongen – gå till ett lag som blivit nedflyttat till Serie B!? 

ANNONS

För att förstå 43-årings klubbval behöver vi backa två decennier i tiden. Parma hade slutat fyra i Serie A sommaren 2001, men var vid början av slutet på klubbens allra mest framgångsrika era någonsin.  

Ett år senare skulle Parmalat-skandalen brisera och 2003 gick storföretaget under efter att en av de största bedrägerihärvorna som Europa sett uppdagades. Grundare Calisto Tanzi, som också ägde Parma, fick börja släcka ner fotbollssatsningen som charmat många på kontinenten.  

Buffon köptes av Juventus inför säsongen 2001/02 för en halv miljard kronor drygt och blev världens dyraste målvakt. Trots Tanzis alla investerade miljoner stannade Buffons karriär i Parma vid Coppa Italia-titeln och Uefacup-bucklan, som båda vanns säsongen 1998/99.  

ANNONS

“Gigi” Buffon hade då varit klubben i tio år. Hans debut kom efter att den ordinarie Parma-målvakten Luca Bucci skadat sig inför mötet med Milan den 19 november 1995. Juniorlagsmålvakten Buffon gjorde en storartad insats mot Champions League-finalisterna från Milan och ordnade ett 0-0-resultat.  

Parmas dåvarande målvaktstränare, med det Pro Evolution Soccer-doftande namnet Alessandro Nista, kallade 17-åringen för ett “fenomen” redan då, i en intervju med tv-kanalen Rai.  

Buffon fick en karriär som motsvarade alla tidiga lovord. Idag, vid 43 års ålder, har han fortfarande ett driv som gör att han blir missnöjd med att spela andrafiol i Juventus. Därför bestämde sig Buffon för att lämna den gamla damen. Gigi Buffon personifierar på många sätt Juventus lugna klubbkaraktär och inte minst vinnarhunger.  

ANNONS

Det emotionellt starka bandet dit till trots så känns övergången till Parma som helt sömlös. Buffon är Juve – men hans uppdrag är inte är avslutat i Parma och det förstärker bara legendarstatusen runt honom i skink- och oststaden.  

Efter en miserabel säsong, som slutade med en sistaplats och ynka 20 poäng i Serie A, ska Parma börja om i andradivisionen. Det är denna verklighet Buffon kommer till. Han byter industristad mot en lugn näringslivshubb, istället för tacka ja till något av erbjudandena han säkerligen fått från klubbar hemmahörandes i mer exotiska adresser.  

Det är en värvning som är bättre än något annat som Parma kommer att göra i sommar. Rekryteringen av Buffon är den bästa sortens fallskärm klubben kan få inför landningen i Serie B, och ger Parma energi till att börja om mitt i besvikelsen över att Serie A-äventyret bara stannade vid tre säsonger den här gången.  

ANNONS

Den ger också legitimitet till den färske ägaren Kyle Krauses satsning. Bensinmacksmiljardären Krause – som älskar Italien så mycket att han köpte en fotbollsklubb vid sidan av vintillverkarna han redan ägde – får det finaste årgångsvinet italiensk fotboll har att erbjuda.  

Cirkeln är sluten och Gianluigi Buffon kunde inte valt en bättre plats att avsluta karriären på. Buffon har bland 29 olika titlar som seniorspelare även erfarenheten av att vinna Serie B. Som en bonus.

Publicerad 2021-06-17 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto