Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sju skäl till att Napoli kan vinna Serie A 

Italienbloggen

Twitter: @ErikHadzic    

Sju omgångar in i Serie A står Napoli ensam som enda lag med idel segrar. Kan laget utvecklas till en realistisk scudettoutmanare, eller börjar de bli galna där vid Vesuvius fot? Här är sju skäl som talar för att Napoli kan gå hela vägen denna säsong. 

Laget har karaktär 
I söndagens match borta mot Fiorentina hade La Viola både ledningen och spelövertaget i matchen. Ett pånyttfött och entusiastiskt Fiorentina tryckte ner Napoli i eget straffområde, men bortalaget hittade ett sätt att komma tillbaka in i matchen. Ur egentligen ingenstans ordnade Victor Osimhen en straff som skulle leda till kvittering, och i andra halvlek var vändningen fullbordad när Amir Rrahmani förvaltade en frisparksvariant i mål. Att Napoli hittar segrar ur svåra matchsituationen är ett bevis på karaktären i laget. Ett annat är jämnheten. Av dessa sju segrar har bara en kommit mot en toppkonkurrent (Juventus 2-1); å andra sidan har Napoli 4-0-besegrat både Sampdoria och Udinese på bortaplan, där Juventus och Inter endast klarat kryss. 

Annons

Napoli mår bra! 
Underförstått att ett vinnande lag mår bra, men balansen är alltid hårfin i en kaotisk stad som Neapeli. Betydligt enklare har napolitanare att relatera till en vi-mot-dem-känsla, och den verkar ha smugit in sig av i truppen av mer tråkiga skäl. Efter slutsignalen i Florens blev lagets mörkhyade spelare Osimhen, André-Frank Zambo Anguissa och Kalidou Koulibaly attackerade med rasistiska glåpord från delar av publiken, och den senare valde att konfrontera sin belackare. I Koulibalys fall är det inte första gången han blir föremål för rasism på en Serie A-arena, men truppen kan också vända attackerna till en känsla av enighet inom gruppen. Rent ekonomiskt har Napoli klarat sig hyfsat ur pandemin. De gick med 18,9 miljoner euro i förlust som en effekt av covid, vilket är betydligt lindrigare än stålbaden som Juve och Inter gått igenom. Detta trots att den nyckfulle ägaren Aurelio De Laurentiis valde att slå klubbens transferrekord mitt under pandemin.  

Annons

Glödhete Osimhen 
Napoli la 70 miljoner euro på Lilles succéanfallare förra sommaren. 22-åringens debutsäsong blev lite ryckig på grund av en axelskada och covidsjukdom, men denna höst har nigerianen exploderat. Osimhen har gjort sju mål på åtta matcher i Serie A och Europa League, och fascinerar med sin spelstil. Hans snabbhet i djupled gav möjligheten som ledde till straffen mot Fiorentina – samtidigt är Osimhen en stark bollmottagare och irrationell med bollen vid fötterna. Denna forwardscocktail kan belönas med skytteligasegern i Serie A; just nu har den glödhete anfallaren bara Lazios Ciro Immobile och Inter-duon Edin Dzeko och Lautaro Martínez före sig i skytteligan. 

Giovanni Di Lorenzo och Victor Osimhen

Bredden i Napoli 
I den senaste matchen gjorde klubbens bästa målskytt genom tiderna Dries Mertens comeback, efter en axelskada. Det finns fler sparkapital i det här laget, som under åren med Maurizio Sarri hade spets men ingen bredd, och som de två senaste säsongerna haft många alternativ och lite udd. Nu börjar spelarna på gränsen till startelvan göra avtryck. Klubbens tidigare rekordköp Hirving Lozano inledde förra hösten starkt men hamnade på bänken efter muskelskada i våras. Trots sin avbytarroll har mexikanen gjort två mål och två assist i höst. Konkurrenten på ytterplatsen Matteo Politano visar inte upp lika bra siffror, men åtnjuter förtroende från sin tidigare tränare i Inter Luciano Spalletti, och stod för den viktiga kvitteringen mot Juventus. 

Annons

De hittar rätt i positionerna 
På mittfältet har Napoli haft en uppsjö av alternativ men inte hittat det rätta komplementet till givne Fabián Ruiz – fram tills nu då Zambo Anguissa lånats in från Fulham och spelat varenda minut sedan ankomsten för en månad sedan. Kamerunarens driv med bollen och kraftfulla spelstil tillför en ny dimension både offensivt och defensivt till Napoli; under tiden har Ruiz fått en mer tillbakadragen roll för att få ut maximalt av sin passningsfot. Längre fram har det tvåfotade passningsgeniet Piotr Zielinski hamnat i en central roll där hans egenskaper kommer bättre till pass än på kanten. Här har Spallettis justeringar fått en tydlig effekt på Napolis spel. 

Annons

Spallettis tur nu? 
62-åringen har länge haft stämpeln på sig som någon som inte kan vinna Serie A. Efter en rad andraplatser i Roma och två ryska ligatitlar i FC Zenit tog Spalletti Inter tillbaka till Champions League, men fick gå efter att Antonio Conte blivit tillgänglig för klubben. De två senaste åren har tränaren pysslat med sin vingård på den toskanska landsbygden, och kan ha hittat rätt även i Neapel. Erfarenheterna från Roma och Inter har gjort Spalletti hårdhudad, vilket kanske gör att han till slut får till det i Napoli. Spallettis inverkan har gjort att laget har 18-3 i målskillnad, hållit nollan fyra gånger och blivit ett lag att räkna med på fasta situationer, med sju gjorda mål där.  

Svagare konkurrens 
Ingenting talar för att något lag springer iväg från konkurrenterna under våren likt Inter förra säsongen. Milan och Inter är två respektive fyra poäng bakom Napoli, där det svartblå Milanolaget hittills klarat omställningen efter Conte hyfsat. Ett Juventus som famlar efter sin identitet är redan tio poäng bakom Napoli, och det börjar bli uppenbart att den italienska tabelltoppen är svagare jämfört med de två senaste åren. Mer än något annat kan Napolis största chans att vinna Serie A ligga i den allt mänskligare konkurrensen. 

Annons
Publicerad 2021-10-06 10:15

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto