Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Tidiga tecken på att Mourinho kommer krascha 

Italienbloggen 2021-10-27 16:55

Twitter: @ErikHadzic 

AS Roma reste norr om polcirkeln som ett lag och kom hem med två. Det var signalen som tränaren José Mourinho skickade till världen efter den ofattbara 6-1-förlusten mot Bodö/Glimt förra veckan. Portugisen gav uttrycket “att slänga spelare under bussen” en ny innebörd, när han proklamerade att det var en ocean av kvalitet mellan de 13 återkommande startspelarna och resten av truppen.  

Mourinho bytte ut nio namn från den förgående Serie A-matchen och fortsatte kritiken mot reserverna som fick chansen med att säga att Roma förlorade mot ett lag med större kvalitet i Bodö/Glimt. Fem av dessa, Marash Kumbulla, Riccardo Calafiori, Amadou Diawara, Borja Mayoral och Gonzao Villar, petades ur truppen till söndagens möte med Napoli –där Roma inte fick ihop en hel bänk.  

ANNONS

Direkt efter 0-0-matchen sa Mourinho att han skulle använda samma startelva i onsdagens bortamatch mot Cagliari, där bara Kumbulla, en 21-årig mittback som värvades för nästan 300 miljoner kronor förra hösten, tagits till nåder efter skam-episoden i Norge. 

Sättet som José Mourinho hanterar dessa spelare är nästan lika anmärkningsvärt som resultatet i Conference League-matchen. Redan efter 1-0-förlusten mot Juventus för tio dagar sedan var han öppen med sin besvikelse över bidragen från Calafiori, Kumbulla, Ebrima Darboe och Bryan Reynolds.  

Vi pratar om en 19-årig egen vänsterbacksprodukt i Calafiori, den oslipade 20-åringen Reynolds och en lika gammal Darboe. Det är inte så konstigt att de underpresterar efter att tränaren sänkt dem offentligt.  

Hur går de sedan vidare efter den största förnedringen i samma persons tränarkarriär? En del använder kritiken som bränsle för förbättring, men för de flesta unga spelare blir den något som får en negativ inetsning på självförtroendet.  

ANNONS

Om Mourinhos uttalanden var ett rop efter förstärkningar i truppen ska man ha i åtanke att Roma spenderade närmare en miljard kronor i det senaste transferfönstret – mest av alla Serie A-lag. Nya namn lär även komma i januari. Men hur mycket kan atmosfären infekteras när tränaren delat upp truppen i ett A- och B-lag? 

Mourinho sätter press både på spelarna och Romas färske general manager, landsmannen Tiago Pinto. Men mest av allt låter kritiken som ett sätt att försöka dölja egna tillkortakommanden med att klandra klubbens transferstrategi. Vi har sett Mourinho göra det här tidigare – allra tydligast i Manchester United.  

Det är synd, eftersom hans lag, förlåt startelva, gjort en okej säsongsinledning och placerar sig före klubbar som Atalanta och Juventus på fjärdeplatsen i Serie A. Det efter prestationer som oftast pendlat i matcherna och där Roma saknat stabilitet.  

ANNONS

Laget visade mer av den varan mot Napoli, när rivalen tappade sina första poäng i höst, och i förlusten mot Juventus spelade Mous mannar en fotboll som förtjänade tre poäng. Mourinho har initialt dock ärvt Paulo Fonsecas bedrövliga facit mot toppkonkurrenterna, där den nya tränaren bara fått en poäng från matcherna mot Lazio, Juve och Napoli hittills.  

Även om truppen inte håller Champions League-klass har Roma spets i bland annat Lorenzo Pellegrini och comebackande Nicolò Zaniolo, och en målvakt (Rui Patricio) som är en klar uppgradering mot numera utlånade Pau Lopez.  

Mourinho predikade långsiktighet när han presterades i Roma. Det finns dock tidiga tecken på att den dubbla Champions League-vinnaren inte förändrats sedan den andra sejouren i England, och just nu ser Mourinhos mindgames ut att leda till en ny krasch i tränarkarriären.  

ANNONS

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto