Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Roma begravde Bodø-traumat - nu hägrar första titeln sedan 2008 

Italienbloggen
Napoli - Atalanta
Napoli
Atalanta
STREAMA PÅ LÖRDAG
Genoa - Frosinone
Genoa
Frosinone
STREAMA PÅ LÖRDAG
Torino - Monza
Torino
Monza
STREAMA PÅ LÖRDAG
Fotbollslördag Europa: Lazio - Juventus
Lazio
Juventus
STREAMA PÅ LÖRDAG
Fiorentina - Milan
Fiorentina
Milan
STREAMA PÅ LÖRDAG

Twitter: @ErikHadzic 

Champions League är Champions League. Europa League känns hetare än någonsin och fick ett adligt gästspel i form av FC Barcelona. Den nya ankungen Europa Conference League? Den fick Roma mot Bodø/Glimt – fyra gånger. 

Rivaliteten som formats mellan klubbarna på mindre än ett halvår är en av de små, men vibrerande historierna som kan få en ifrågasatt turnering som Conference League att kännas levande. Inför kvällens returmöte i ECL-kvartsfinalen stod kanske inte Romas säsong på spel, snarare klubbens ära och heder.  

De gulrödas tränare José Mourinho upplevde en av sin karriärs värsta förluster i gruppspelet (1-6), fick en snöboll kastad mot sig när Roma upplevde Nordnorge i april, och fick se målvaktstränaren Nuno Santos ryka ihop med Glimt-coachen Kjetil Knutsen efter 1-2-förlusten förra veckan.  

Annons

Noll vinster på tre matcher, med målskillnaden 4-10 mot Bodø/Glimt fick räcka och förnedringarna behövde ett slut. Roma mobiliserade inför kvällens möte och Stadio Olimpico såldes ut när en avlägsen nemesis kom på besök. Bråket senast fick demontränaren Knutsen avstängd – det var upplagt för en kväll där precis allt kunde hända.  

Det blev en mangling istället. Tammy Abraham gav hemmalaget ledningen efter fem minuter spel. Nicolò Zaniolo dubblade den efter ett sagolikt anfall halvvägs in i andra halvlek, och Roma gav inte Skandinaviens tempostarkaste lag något syre alls.  

Efter 33 minuter löd skottstastiken 10-1 i Romas favör. Roma hade kunnat leda första halvlek med 6-0, men fick nöja sig med ett till Zaniolo-mål innan 22-åringen fastställde sitt hattrick i den 49:e minuten. 4-0 till Roma, som är vidare.

Annons

Insatsen var en styrkedemonstration från ett lag som till slut hittat en väg framåt under Mourinho. I Serie A har Roma elva raka utan förlust, låt vara att motståndet inte innehållit något topp fyra-lag. 

Den uppåtgående formkurvan korrelerar med Mourinhos val att skrota fyrbackslinjen och gå över till tre försvarare. Han har samsats med Henrich Mchitarjan som tillsammans med Lorenzo Pellegrini ger Roma kreativitet i överflöd på mittfältet, medan nämnde Zaniolo är tillbaka med besked efter dubbla korsbandsskador. 

Längst fram garanterar Abraham mål i massor, vilket gör att huvudstadslaget bara är fem poäng bakom Juventus på Champions League-platsen med åtta omgångar kvar. CL-drömmen kommer avgöras i nästa veckas matcher mot Napoli och Roma, där Mourinho behöver segrar – inte minst för att den sorgliga statistiken mot topplagen ska livas upp.  

Annons

I Conference League har i giallorossi nu begravt Bodø-traumat, och klubbens första titel sedan Coppa Italia-triumfen 2008 hägrar. I semi väntar Leicester, vars manager Brendan Rodgers knappt visste om att de skulle fortsätta spela i Europa efter att ha åkt ur EL-gruppen.  

José Mourinho bryr sig, av kvällens match att döma, desto mer om turneringen. Men där Leicester kan lägga allt krut på dubbelmötet får Roma låta nästa veckas matcher avgöra om de fortfarande ska slåss på två fronter till semifinalen.  

En återkomst till Champions League är självklart viktigare för Roma än en titel i Europas tredjeturnering. Roma har dock fått smak för den, och en slutseger skulle få lite vinnarmentalitet tillbaka. Den har varit frånvarande från klubben i snart 15 år, och vem är inte mer lämplig att återinföra den än Mourinho själv?  

Annons
Publicerad 2022-04-14 22:53

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto