Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Salernitana är en matchboll från sin mirakulösa upphämtning 

Italienbloggen

Twitter: @ErikHadzic 

Spänningen i Serie A:s toppstrid lever in i den sista omgången efter Milan och Inters segrar i går. I botten är det om möjligt ännu mer dramatiskt. Inför de två sista omgångarna var inget lag klart för nedflyttning för första gången sedan Serie A införde en 20-lagsserie säsongen 2004/05. 

Efter lördagens 1-1-resultat mellan Empoli och Salernitana stod det klart dock att jumbon Venezia skulle trilla ur. De har legat under nedflyttningsstrecket mer än halva säsongen och får ta sina snygga matchställ och kreativa sociala medier-team ner en trappa i seriesystemet.  

I går blev sedan Genoa klar för nedflyttning efter 0-3 mot Napoli i Lorenzo Insignes sista hemmamatch. Samma dag säkrades stadsrivalen Sampdorias Serie A-kontrakt trots att de inför kvällens match mot Fiorentina bara spelat in 33 poäng.  

ANNONS

För Genoas del rasade korthuset samman till slut. Fjolårets elfteplats skapade möjligen falska illusioner kring ett lag som dessförinnan klarat kontraktet i den sista omgången två säsonger i rad. En omstart i Serie B under den nya ägaren 777 Partners – som även sköter Standard Liège och har 15 procent i Sevilla – är nog för allas bästa.  

Under strecket befinner sig den lika misskötta klubben Cagliari. De har två poäng upp till Salernitana på säker mark, och ett drama väntar i den sista omgången. Men för att få hela bilden av Salernitanas nedflyttningskamp behöver vi backa bandet till början 2010-talet.  

Laget från Salerno, en stad några mil söder om Neapel med knappt 130 000 invånare, gick i konkurs och började om i Serie D. Lazios president Claudio Lotito köpte då upp ruinerna av klubben tillsammans med hans svåger Marco Mezzaroma.  

ANNONS

Salernitana gick upp till Serie B 2014 och återetablerade sig som en ganska ambitionslös klubb, inriktad bland annat på att ge Laziotalanger speltid. Bara sex år har gått sedan Simone Inzaghi skulle ta över som tränare, vilket som bekant inte blev av då Marcelo Bielsa lämnade sitt Lazio-uppdrag efter några dagar.  

Huvudstadskopplingen nådde en brytpunkt hos fansen när Salernitana i december 2020 reste till bortamatchen mot Monza i Lazios eget flygplan. Men på planen flög Salernitana fram och avslutade säsongen 20/21 på andra plats bakom Empoli i Serie B.  

Efter 22 år var de högst otippat tillbaka i finrummet – men samtidigt som firandet började tillkom problemet att de behövde hitta en ny ägare, då Serie A inte tillåter att samma person har andelar i två olika klubbar.  

ANNONS

Lotito och Mezzaroma lyckades inte sälja Salernitana förra sommaren utan en stiftelse tog hand om klubben när Serie A-återkomsten inleddes. Nästa problem blev spelet på planen. Salernitana hade seriens sämsta försvar, och efter 0-5-förlusten mot Inter i december hade de spelat ihop åtta poäng och släppt in 42 mål – på 18 omgångar.  

Någon ny ägare stod heller inte klar. Den stora frågan handlade om Serie A skulle tillåta laget att spela klart säsongen, eller om de skulle kasta ur Salernitana och avsluta serien med 19 lag. Fansen målade banderoller med budskapet att “För oss handlar Salernitana inte om divisionen”. Då tog allt en ny riktning och tre huvudpersoner klev in i handlingen.  

Under kvällen på nyårsafton fick entreprenören Danilo Iervolino beskedet att hans köp av Salernitana gått igenom, och han anställde sedan Walter Sabatini som sportchef. En excentrisk 67-åring mest känd för tiden i Roma, som avslutade uppdraget i Bologna några månader tidigare, fångades med orden “Den som byggt upp (Bologna) har skapat ett k*klag”. 

ANNONS

Sabatini fick fria tyglar av Iervolino och lovade att laget skulle stanna uppe om han fick sina spelare. Sex stycken köptes in, ytterligare åtta kom på lån. Om sommarvärvningen av Franck Ribéry signalerade vilken sida av kullen rekryteringarna kom från, skulle några av januarinamnen följa samma mönster.  

Sabatini tog bland annat in mittbacken Fazio från Romas frysbox, den kontraktslöse tidigare Romayttern Diego Perotti, och Napoli- och Torinofloppen Simone Verdi. Sportchefen säkrade också de yngre förmågorna Emil Bohinen och Éderson – den förre på lån från CSKA Moskva och den senare för 6,5 miljoner euro från Corinthians.  

Den sista pusselbiten blev anställningen av Davide Nicola, ett par veckor efter att övergångsfönstret stängt. Mirakeltränaren hade knappt fem år tidigare räddat kvar lilla Crotone under lagets debutsäsong i Serie A, och sedan korsat hela Italien på cykel i en färd till hemstaden utanför Turin – bland annat för att uppmärksamma alla offer på italienska vägar. 

ANNONS

Därefter hade Nicola hjälpt både Genoa och Torino undan nedflyttning innan han tog sig Salernitana. Med nio matcher kvar den gången hade Crotone 14 inspelade poäng. Salernitana stod på 16 inför de nio avslutande omgångarna, och Nicola lovade att han skulle gå de 28 milen till Vatikanen och träffa Påven om hans lag fullbordade ett nytt mirakel.  

De är på god väg. Nicolas lag inledde vinstlöst och förlorade fyra gånger på de sju första matcherna. Sedan kom tre uddamålsvinster i rad mot Sampdoria, Udinese och Fiorentina. Atalanta behövde ett sent mål för ordna kryss hemma mot formlaget, innan Salernitana vann nyckelmatchen mot Venezia efter Federico Bonazzolis tidiga straffmål. 

Federico Bonazzoli

Denna remarkabla uppryckning gav Salernitana en första matchboll förra helgen. Framför en av Italiens mest hängivna supporterskaror tog de vinröda ledningen mot Cagliari på en straff av Simone Verdi. Det var 29-åringens tredje mål på mindre än en månad, och i det läget stod Salernitana fyra poäng före Cagliari och Genoa med två omgångar kvar.  

ANNONS

Dramatiken hade dock bara börjat. På tilläggstid tilldömdes Cagliari en straff, som återkallades efter en lång VAR-väntan innan de i den 99:e minuten räddade sig själva med ett mål på hörna. 

Två förlorade poäng för nykomlingen, och i nästa match mot Empoli var det hemmalaget som tog ledningen. Bonazzoli cykelsparkade in kvitteringen med kvarten kvar innan de fick en straff i den 84:e minuten.  

Diego Perotti hade med ett mål kunnat ordna ett läge där laget bara behövde oavgjort i slutomgången för att slutföra uppdraget. Men matchens två bästa spelare var målvakterna Luigi Sepe och Gugliemo Vicario, som duellerade med den ena räddningen svettigare än den andra.  

Vicario, utlånad från Cagliari (!), skulle också rädda Perottis straff. Han kan vänta sig en någon form av bonus om Cagliari håller sig kvar, men ödet är fortfarande i Salernitanas händer. En vinst hemma mot Udinese skulle fullborda en av de häftigaste upphämtningar som Serie A någonsin skådat.  

ANNONS

De är två poäng före Cagliari, som måste vinna borta mot Venezia och hoppas på att Udinese tar poäng i södra Italien. Eftersom Salernitana och Cagliari inte kan skiljas åt i inbördes möten klarar sig det senare laget kvar tack vare bättre målskillnad om de båda hamnar på samma poäng. 

En sista kraftansträngning återstår för Nicolas lag, mot tolvan Udinese som inte har något att spela om. Sabatini har redan kallat tränaren för ett “fenomen” och menar att Nicola lika väl kan träna Inter.  

Italienska lag gillar sina färjemän, tränarna som kallas för traghettatori och är experter på att dra krisande klubbar säkert i hamn. Davide Nicola kan bli mer än själva definitionen av uttrycket om han lyckas med manövern igen.  

Publicerad 2022-05-16 15:15

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto