Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Serie A-tipset 2022/23: Tronskifte igen 

Italienbloggen

Twitter: @ErikHadzic 

En ny Serie A-säsong går av stapeln i kväll, med bland annat en toppstrid som kan bli jämnare än den gångna säsongens till och med. Jag har delat in de 20 lagen i fyra skikt som de kan bädda in sig i, och tippat sluttabellen. 

SCUDETTOKANDIDATER 
Milan, Inter, Juventus och Roma 

Milanolagen har tagit topp två-placeringarna de senaste två åren och jag förväntar mig att den trenden fortsätter. Inter ser jag som en ganska självklar favorit till lo scudetto, efter att de slarvat bort den förra säsongen. Stora delar av en redan stark startelva är intakt och med Romelu Lukaku tillbaka har Inter en spelare som tidigare visat sig vara avgörande i en titelstrid. 

ANNONS

Milan har å sin sida breddat en fin trupp. Men Olivier Giroud kommer liksom Zlatan Ibrahimovic inte kunna spela varje match, och ett ännu större frågetecken finns på högerkanten, där varken Alexis Saelemaekers eller Junior Messias håller för att starta i en titelförsvarare. Ett tungt ansvar kommer hänga på Divock Origi och den hajpade Charles De Ketelaere, som behöver leverera tämligen omgångende.  

Juventus sommarfönster är ännu starkare med spelare som Filip Kostic, Bremer och Angel Di Maria in. Men, Paul Pogba missar säsongsinledningen och försvaret, med Giorgio Chiellini och Matthijs de Ligt ute ur bilden, är knappast “Juventusbra”. Tränaren Massimiliano Allegri återkomstsäsong övertygade inte många om att de är på rätt väg spelmässigt.  

Det är definitivt Roma, även om chansen till en slutseger är väldigt liten. Den finns dock, tack vare att nyförvärv som “Gini” Wijnaldum och Paulo Dybala håller yppersta Serie A-klass. Den duon har tillsammans med José Mourinhos nyligen bärgade Europa Conference League-buckla skapat en enorm hysteri i Roms gulröda delar. Jag har svårt att se hur Roma inte ska rida vidare på den och missa en Champions League-plats igen. 

ANNONS
Paulo Dybala

EUROPAUTMANARE 
Lazio, Fiorentina, Napoli, Atalanta och Torino 

Denna kvintett har mer eller mindre goda chanser att ta en CL-plats, fast det i Torinos fall skulle vara alldeles utmärkt med spel i ECL också. Sommarens kanske mest omdiskuterade lag, Napoli, rensar ut klubblegendarer och bygger om i truppen. De pessimistiska rösterna är lite väl högljudda då startelvan fortfarande är bra, men detta blir likväl ett mellanår och Napoli kommer inte gynnas av spel i Champions Leagues gruppspel. 

Lazio har förhoppningen att ta sig tillbaka dit nästa år och bör vara ännu farligare när Maurizio Sarri fått en andra försäsong att gnugga passningsmönster på. Alessio Romagnoli är en bra ersättare om Francesco Acerbi går till Inter, och varje sommar som Lazio får behålla Sergej Milinkovic-Savic är en bra sådan.  

ANNONS

Atalanta tappade energi förra säsongen och slutade åtta efter tre raka tredjeplatser. Tränaren Gian Piero Gasperini har fortsatt förtroende och ett väldigt slagkraftigt lag fortfarande. En dålig start på hösten skulle dock kunna avsluta Gasperinieran i Bergamo.

Fiorentina ska spela ECL-playoff nästa vecka mot Twente och kan få några entusiastiska men slitsamma höstmånader vid avancemang. Luka Jovic har ett par väldigt stora skor att fylla efter att Dusan Vlahovic blivit vitsvart och har en anfallsstatus som är svårbedömd.  

Torino kan bli en obehaglig överraskning i kampen om Europa League/ECL-platserna. Toni Sanabri är en duglig ersättare till anfallsikonen Andrea Belotti, som är på väg till Roma, och offensiven har förstärkts med Nemanja Radonjic (OM), Aleksej Mirantjuk (Atalanta) och Nikola Vlasic från West Ham. Tre spelare med stukade självförtroenden men där åtminstone en borde bli en fullträff.  

ANNONS
Sergej Milinkovic-Savic

INGENMANSLAND 
Sassuolo, Udinese, Bologna, Monza och Hellas Verona 

Monza, med de tidigare Milanpamparna Silvio Berlusconi och Adriano Galliani som mecenater, står för ett spektakulärt sommarfönster och kan nå den övre halvan under sin första Serie A-säsong någonsin. Annars ser Sassuolo starkast ut i mittenklungan, men sålde succémannen Gianluca Scamacca till Premier League för dyra pengar.  

Udinese har bytt tränare igen, till Andrea Sottil från Ascoli, och verkar efter några tunga år hittat lite optimism igen. Det har knappast ett sidsteppande Bologna, med Sinisa Mihajlovic alltjämt på tränarbänken, gjort. Giovanni Sartori, Atalantas dunderhyllande tidigare sportchef, har stått för ett anonymt fönster hittills.  

Hellas Verona tappade tränaren Igor Tudor till Olympique de Marseille efter bara en säsong och lär falla neråt efter tre raka slutplaceringar på den övre halvan.  

ANNONS
Monza firar efter playoff-finalen mot Pisa.

NEDFLYTTNINSSTRID 
Empoli, Spezia, Sampdoria, Salernitana, Lecce och Cremonese 

Kloka Empoli har gjort en bra mercato och löper minst risk att åka ur bland lagen som förväntas slåss för överlevnad. Spezia byter tränare inför säsongen igen och får därtill Albin Ekdal som en mittfältspappa. De har hittat sätt att klara sig på tidigare och har goda möjligheter att göra det igen.  

Kan Salernitana då upprepa vårens mirakulösa upphämtning, med lite mindre dramatik den här gången?! Sportchefen Walter Sabatini slutade efter bara ett halvår och den stora spelaromsättningen påverkar chanserna. Salernoborna kommer få bita på naglarna igen. 

I slutändan tror jag att Sampdoria kommer att följa grannen Genoas dåliga exempel och åka ner i Serie B. Samps startelva ser trött ut och har utöver Ekdal också tappat Antonio Candreva till just Salernitana. Onödigt mycket press kommer ligga på att den 35-årige “Ciccio” Caputo står för målen.  

ANNONS

Hos de två övriga nykomlingarna Lecce och Cremonese har en mängd förändringar skett, men inte tillräckligt vassa för att hålla lagen kvar i serien. Håll ett öga på den 19-årige Joel Voelkerling Persson, anfallaren som Lecce värvade efter en stark säsong i Romas primaveralag.  

Tabelltips: 

1: Inter 

2. Milan 

3. Roma 

4. Juventus (Champions League)


5. Lazio (Europa League)


6. Napoli (Conference League)


7. Atalanta 

8. Torino 

9. Fiorentina 

10. Sassuolo 

11. Monza 

12. Udinese 

13. Bologna  

14. Hellas Verona 

15. Empoli  

16. Spezia 

17. Salernitana 


18. Sampdoria 

19. Lecce 

20. Cremonese 

****

Du kan följa alla matcher från Serie A på C More!

Publicerad 2022-08-13 09:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto