Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Dybala lyser upp Roma men Zaniolos karriärstatus oroar 

Italienbloggen

Twitter: @ErikHadzic 

Priset till säsongens nyförvärv känns med knappt halva Serie A-säsongen spelad vikt åt en viss georgier i Napoli. Paulo Dybala har dock gott om tid att motbevisa majoriteten, för argentinaren är en fullträff hittills för Roma.  

Under ett antal år har det tvivlats kring 29-åringens kapacitet och psyke. Kunde Dybala bli anfallsledaren som gjorde skillnad för Juventus, även när laget tappade i förmåga? Svaret blev som bekant nej, vilket tydliggjordes förra året när Juve valde att satsa på Dusan Vlahovic och riskerade låta Dybala gå gratis till en konkurrent. 

Roma är ingen konkurrent i ordets rätta bemärkelse för Juventus. Sommarens övergång sågs snarare som ett steg ner i hierarkin för Dybala, som hamnade på “rätt” etage enligt hans belackare.  

Annons

Det må vara så. Men oj, vad “La Joya”, juvelen, skiner i Rom. Förra veckan avgjorde han Coppa Italia-mötet mot Genoa med matchens enda mål. Dybala följde upp det med två nya fullträffar mot Fiorentina, båda gångerna framspelad av Tammy Abraham.  

Corriere dello Sports siffror visar att Romas poängsnitt nästan fördubblas med Dybala på planen: 1,2 poäng per match kontra 2,3 med honom. En lårskada gjorde att Dybala höll på att missa VM, och under hans frånvaro förlorade Roma både mot Napoli och Lazio.  

Med anfallaren tillbaka har laget inte förlorat, och det är uppenbart vilken dimension han ger Romas i övrigt torftiga anfallsspel. Det ser lika Mourinhogrått ut som Mous lag brukar göra, även om det inte går att klaga för mycket på resultaten eftersom Roma är tabellsjua, med bara tre poäng upp till Inter på den sista Champions League-platsen.  

Annons

Värvningen av Dybala gav José Mourinho möjligheten att spela med en superkvartett offensivt. Utöver Dybalas bidrag har passningsgeniet Lorenzo Pellegrini bidragit med fem assister i Serie A. 

Förra säsongens storskytt Abraham står på fyra mål men hade en period på sju Serie A-matcher i rad utan att näta. Men värst har det utom tvivel varit för Nicolò Zaniolo.  

Abraham och Dybala.

Den offensive mittfältaren slog igenom från ingenstans efter att ha kommit för en spottstyver från Inters primaveralag inför säsongen 2018/19. Zaniolo var ljusglimten under en mörk Romasäsong, innan ljuset skulle släckas runt honom själv.  

I januari 2020 drog han korsbandet i höger knä, men missade på grund av covidavbrottet bara elva Serie A-omgångar den säsongen. Bara någon månad efter hans återkomst i september samma år gick korsbandet i det andra knät sönder och Zaniolo tvingades till ett längre uppehåll än tidigare. Hela 2020/2021-säsongen spolierades.  

Annons

I dag är Zaniolo 23 år och en skugga av den sprudlande tonårstalang han tidigare var. Med sin kroppshydda på 1,90 meter kunde han bemästra kraft, fart och teknik på ett sällsynt sätt, och vara användbar på nästan alla offensiva positioner med sin fruktade vänsterfot.  

Sedan dess har farhågorna för någon som inte bara dragit på sig en, utan två korsbandsskador tyvärr besannats. Zaniolo söker desperat efter självförtroendet och har bara noterats för fyra Serie A-mål sedan förra säsongens inledning. I det här slaget ser han mest klumpig och oprecis ut.  

Hattricket mot Bodø/Glimt på Olimpico och det avgörande målet i Conference League-finalen mot Feyenoord gav hopp om en ny vår för italienaren. Men insatserna den här säsongen berättigar frågan: Nådde Nicolò Zaniolos karriär sin topp i den tidiga 20-årsåldern? 

Annons

Zaniolo.

Du kan följa alla matcher i Serie A på C More!

Publicerad 2023-01-17 20:19

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto