Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bara Argentinas guld kan toppa den stundande Napolifesten 

Italienbloggen

Twitter: @ErikHadzic 

Att Napoli kommer vinna lo scudetto har stått klart i tre månaders tid nu. Förfesten krävde dock en riktigt hit för att komma igång, efter en period med ett par smällar i Serie A och ett smärtsamt uttåg mot Milan i Champions League.  

Men efter segern mot Juventus för en vecka sedan – den andra mot de vitsvarta i år – var tajmingen perfekt för att smygstarta firandet. Det som Napoli väntat i 33 år på, ända sedan den andra Serie A-titeln bärgades.  

Tusentals fans mötte upp truppen på flygplatsen efter segern i Turin, mitt i natten, och på spelarbussens öppna tak satt Chvitja Kvaratschelia med den italienska trikoloren på sin hatt och en trea, som i antalet ligatitlar Napoli snart har.  

Annons

Neapel har bubblat under våren, i ett extremt ovant läge för fansen till Partenopei. I eftermiddag kan titeln matematiskt bli klar ifall tabelltvåan Lazio tappar poäng mot ett Inter i stort poängbehov. Och när det gäller Napoli går det inte att plocka bort det stora firandet ur bilden. 

Napoli-presidenten Aurelio De Laurentiis jublade över att han lyckades flytta matchen mot Salernitana från lördag till söndag, efter att Inter – Lazio spelas klart. De Laurentiis liksom lokala myndigheter förespråkar säkerhet och vill ha kontroll över festen, men det fyrverkeriglada Neapel kommer inte hålla igen.  

Staden gjorde inte när Diego Maradona ledde klubben till den första titeln 1987 – illegala videoband på festen började säljas under själva firandet – och den här gången kan det bli lika spektakulärt. Den här sidan av den argentinska VM-guldbonanzan kan jag inte tänka mig en plats i Europa där en ligatitel firas vildare än i Neapel.  

Annons

Som festorganisatör ska De Laurentiis ha ett massivt erkännande. Den 73-årige filmproducenten tog över klubben när den skickades ner till Serie C för knappt 20 år sedan. Sedan dess har han fått leva med spott och spe från delar av supporterskaran, som ifrågasatt hans snålhet och lite överdrivet visionära idéer.  

De Laurentiis litade på den “evige tvåan”, Luciano Spalletti, trots att tränarens lag sumpade ännu en titelchans för ett år sedan. Han förutsade sedan att laget skulle klara sig när klubbikonerna Kalidou Koulibaly, Lorenzo Insigne och Dries Mertens skeppades iväg. Glöm inte att försäsongen inleddes med supporterkritik mot beslutet samma kväll som truppen presenterades. .  

Det känns som en evighet sedan. Spalletti kommer vinna karriärens första scudetto, och han gör det med det mest underhållande mästarlaget på mycket länge. Napoli vann som första lag från södra Italien lo scudetto och de kommer upprepa bedriften.  

Annons

Napoli är den fattiga kusinen från vischan som brutit “palatsets” 22 år långa prenumeration på ligatitlar. Palatset är ett begrepp för den mäktiga trion med Milanolagen och Juventus. Lag som har semifinaler i Europa att se fram mot, men som också svävar i ovisshet och kan missa Champions League i höst.  

Napoli vet hur snabbt det kan gå åt det ena eller andra hållet, och det vet alla supportrar när de skålar för lo scudetto. 

Neapelbukten under helgen.

Du kan följa alla matcher i Serie A på C More!

Publicerad 2023-04-30 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto