Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Juventus på väg mot Champions League - trots säsongens turbulens och missnöje 

Italienbloggen

Twitter: @ErikHadzic 

Under tiden som Napoli scudettofestade utspelades en miniturnering bakom seriesegraren den gångna helgen. Milan 2-0-besegrade dåvarande tabelltvåan Lazio, sjundeplacerade Roma förlorade med samma siffror mot fyran Inter, och slutligen mötte femman Atalanta ett Juventus på tredje plats inför omgången.  

Den gamla damen stod emot en ganska intensiv första halvlek från Atalanta och avgjorde efter pausen. Mål från storlöftet Samuel Iling Junior och Dusan Vlahovic gav Juventus tre oerhört viktiga poäng i kampen om Champions League-platserna, och med fyra omgångar kvar har de fem poäng till godo på femman Milan.  

Annons

Juventus är därmed väldigt nära att säkra en CL-plats till nästa säsong, trots att de inledde året på den nedre halvan. Problemen som Juve brottats med under säsongen kan fylla ett helt anteckningsblock.  

En avgående styrelse och president efter poängavdraget i november, och 14 förluster i alla turneringar – vilket är fjärde sämst i klubbens historia. Därtill skador på nyckelspelare som Federico Chiesa, Ángel Di María och Paul Pogba under hösten. Offensivt har det sett blekt ut hela säsongen, med tvåvägsmittfältaren Adrien Rabiot som lagets bästa målskytt fram till att Vlahovic gjorde två mål förra veckan. 

Den som beskylls för Juves torftiga spel är tränaren Max Allegri. Hans lag gick in till den senaste omgången med bara en vinst på de fem senaste Serie A-matcherna, trots att de fick tillbaka 15 minuspoäng och skuttade upp till en CL-plats.  

Annons

Likväl ser Allegri ut att lösa upp de vitsvarta knutarna, under en säsong med få glädjeämnen. Försvaret har varit ramstarkt och målvakten Wojciech Szczesny är tillbaka på tidigare hög nivå efter ett svajigare fjolår. Den ständiga problematiken på mittfältet har delvis gjort att ynglingar som Fabio Miretti och Nicolò Fagioli fått massor av starter och tagit för sig.  

I Europaspelet har Juve hämtat sig efter hösten CL-flopp och är framme i Europa League-semi mot Sevilla. I och med gårdagens seger är jag helt säker på att de når en topp fyra-placering i Serie A, vilket vore imponerande av Allegri mot bakgrunden som nämnts. 

Annons

Dystrare ser det ut för Milanolagen, trots att de har en CL-semi att både se fram mot och våndas över. Milan-tränaren Stefano Pioli har roterat laget en hel del och inte hittat rätt i det täta matchandet. På de tio senaste matcherna i Serie A har Milan faktiskt bara tre vinster, vilket är för dåligt om man ska nå topp-fyra.

Inter å sin sida har repat sig efter en djup formsvacka och har fyra övertygande Serie A-segrar i rad. Dessutom slog de Juventus i Coppa Italia-returen och är framme i en ny final. Champions League-derbyt kommer spilla över på Milanolagens prestationer i ligaspurten, men som det ser ut nu är det Inter som har medvind och stora förhoppningar om att klamra sig kvar på fjärdeplatsen åtminstone.  

Milan står inför ett lurigt spelschema och möter två lag, Spezia och Verona, som slåss för sina liv kring nedflyttningsstrecket. Lazio har tappat fart mot slutet men möter överkomligt motstånd framöver och borde lösa en topplacering. De tillsammans med Atalanta är också de enda lagen bland ovan nämnda som inte har något Europaspel att tänka på.  

Annons

Just det komplicerar läget ytterligare. Milan kan missa topp-fyra men ändå ta en CL-plats genom att vinna hela turneringen. Roma ser akterseglat ut i Serie A men är även de framme i EL-semi, och kan nå Champions League den vägen. 

Därtill utreds Juventus av Uefa och riskerar att stängas ute från Europaspel nästa säsong. Det är fantastiskt med fem Serie A-lag kvar i Europa (Fiorentina i ECL också), men det kan bli en sommar med pappersarbete och bitande på naglarna för supportrar som inte får ta ut något i förväg.  

Massimiliano Allegri.

Du kan se alla matcher i Serie A på C More! 

Publicerad 2023-05-08 14:04

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto