Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En Europa League-titel kan göra Mourinho odödlig i Roma

Italienbloggen

Twitter: @ErikHadzic 

Roma ser ut att missa Champions League för fjärde året i rad. Med tre omgångar kvar av Serie A skiljer sex poäng upp till värsta rivalen Lazio på fjärdeplatsen – illa nog bara det. José Mourinho pikade Lazio redan under säsongsupptakten och hänvisade till Romas låga spenderande förra året.

Likväl är Serie A-placeringen en besvikelse. Roma värvade namn som Paulo Dybala, Nemanja Matic och Gini Wijnaldum förra sommaren – kontraktslösa eller på lån – där den senare åkte på en långtidsskada direkt. Roma låg också på Champions League-platserna för några veckor sedan bara men har sedan dess gått fem Serie A-matcher utan seger.  

Annons

Desto bättre går det i Europa League. Inför kvällens returmöte borta mot Bayer Leverkusen har laget en 1-0-ledning, efter en stabil insats på Olimpico där Roma i stora stycken stängde ner det tyska formlagets offensiv.  

Mourinho tog hem de gulrödas första europeiska titel på 61 år förra säsongen och kan i kväll säkra en finalplats i turneringen som inga rivaliserade fans kan göra narr av. Den 60-årige tränaren njuter redan av en hjältestatus i gulröda kretsar och gullas av den breda massan.  

Olimpico är slutsåld varje match och medierna älskar förstås att Mourinhos uppenbarelse i sig genererar ett uppsving i intresse. Portugisen har klarat sig undan från den värsta kritiken, trots dubbla derbyförluster och diverse märkliga behandlingar av spelare.  

Under den senaste tiden har truppen drabbats av flera skador vilket gjort att Roma styrt om siktet mot Europa League, i hopp om att nå en Champions League-plats nästa säsong. Skadorna är en anledning till att Roma tappat formen i ett kritiskt läge av säsongen, Mourinhos egen spelidé en annan.  

Annons

Roma kan vara ett bedövande tråkigt lag att kolla på. Enligt statistikverktyget Playmaker.AI är de bara tolfte bäst i Serie A i antalet passningar och bollinnehav. 44 gjorda mål är nionde bäst medan 31 insläppta bara slås av Lazio, Juventus och Napoli.  

Samtidigt visar siffrorna att de har högre expected goals, och borde släppt in sex mål färre än de gjort. Det vittnar om bristande spets både framåt och bakåt, vilket främst illustrerats av att Tammy Abrahams målskytte gått i baklås och av märkliga försvarsmisstag. 

Mourinho har redan varit avstängd flera gånger medan hans assisterande tränare har bidragit till att detta rövarband till tränarstab fått över tio röda kort under säsongen. Mou har ett år kvar på kontraktet men har inte bekräftat en fortsättning nästa säsong.  

“Fotboll är fotboll. Vid tillfällen är kontrakt inte det viktigaste”, sa han tidigare i våras.  

Annons

Ödet ligger i Mourinhos händer. Vinner Roma Europa League blir han odödlig i Rom, samtidigt som det skulle bädda för ett perfekt tillfälle att separera. Om inte, rullar cirkusen vidare ännu ett år i Rom.  

Du kan följa alla matcher i Serie A på C More!

Publicerad 2023-05-18 13:05

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto