Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En perfekt byråkratisk storm skapar totalt Serie B-kaos

Italienbloggen

Twitter: @ErikHadzic

Ripescato är ett av mina favoritord inom den italienska fotbollen. Ordagrant betyder det “uppfiskad”, och syftar i detta sammanhang på lag som åker ur en serie men som fångas upp och blir kvar. Och just nu är Serie B inget annat än ett murrigt jäkla träsk.

20-lagsserien ska dra igång den 19 augusti, men två lag är på väg att kastas ut: Lecco och Reggina. Samtidigt väntar Brescia och Perugia, som både åkte ur Serie B, på att roffa på ovanstående lags olycka och välkomnas tillbaka till andradivisionen. 

Problemet är att beskedet från den sista rättsinstansen kommer den 29 augusti, alltså tio dagar efter att Serie B är tänkt att inledes. 

Annons

När det gäller norditalienska Lecco handlar det om att lagets hemmaarena inte är godkänd för Serie B, vilket medförde att papperna om stadionbyte kom in för sent. Den gångna säsongens Serie B-sjua Reggina klarade inte licensen på grund av obetalade skulder, men har sedan dess genomfört ett ägarbyte och rattas nu av engelska Guild Capital. 

Brescia och Perugia överklagade därför haverierna hos Lecco och Reggina, i hopp om att bli uppfiskade. Där Leccos överklagan avslogs i förra veckan kämpar Reggina fortfarande med den italienska byråkratin och förbereder en ny överklagan. 

Denna fullständiga röra har lett till krismöten inom fotbollsförbundet FIGC. Förbundsbasen Giuseppe Gravina förkunnade i går måndag att FIGC förmodligen flyttar nästa säsongs licens-deadline från sommaren till april, för att undvika ett nytt kaos i framtiden.

Annons

“Nu räcker det, vi behöver säga “basta”(till dessa situationer), sa Gravina enligt calciomercato.com

Gravina förklarade att inget är säkert gällande seriestarten. De vakanta platserna i tabellen kan till exempel komma att ersättas av ett X och Y i spelschemat, och mycket talar för att säsongsstarten blir ett par veckor försenad. 

Den med gott minne vet att bara fem år har gått sedan Serie B spelades med ett 19-lagsformat, istället för med 22 klubbar. Detta sedan Bari och Cesena slängts ut på grund av ekonomiska problem, medan Avellino uteslöts först i början av augusti för finansiella oegentligheter. 

Ett fjärde lag, Foggia, fick stanna i B men straffades med åtta minuspoäng. Säsongen efter gick B sonika över till att bli en 20-lagsserie. 

Det är lätt att skratta åt dessa ständigt återkommande följetonger, och de tillför en viss charm till det oberäkneligt underbara som är italiensk fotboll. Nu är det på en parodinivå dock, med fans och klubbar som behöver lida och lita på en trögrörlig byråkrati. 

Annons

Leccos supporter väntade i 50 år på att få ta klivet till Serie B. Men lagets playoff-final sköts fram en vecka till den 18 juni, drygt två dagar innan kompletteringarna till licensen skulle vara inlämnade. 

Klart att en seriös klubb måste vara bättre förberedd än vad Lecco varit, samtidigt är det svårt att peka finger åt någon mellan faxmaskinerna. Till syvende och sist drabbar detta system supportrar, och spelare och sportchefer som inte vet vad de ska planera till. Just nu finns inga tecken på att den perfekta stormen i Serie B ska mojna.

Publicerad 2023-07-25 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto