Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Rekorddebut - är detta fotbollsvärldens nästa stora tränarnamn?

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader

Som spelare vann han nästintill allt som går att vinna. Nu har Xabi Alonso tagit nästa stora steg i sin tränarkarriär och det blev en drömdebut direkt:

Vi fick bevittna ett pånyttfödd Bayer Leverkusen i helgen. Ett lag som visade både hunger och kvalité. Det var väldigt tydligt att spelarna ville imponera på sin nya tränare.

Annons

Alonso har använt sig av två ”ledord” när han har gett Leverkusen-spelarna direktiv; kontroll och dominans. Dessa ledord har han upprepat flertalet gånger, något som också resulterade i helgens storseger. Leverkusen har i snitt gjort 455 passningar per match – i Alonsos debut bjöd B04 på 550.

ALLT ATT VINNA

När det kommer till Xabi Alonsos klubbval är det enligt mig ett klockrent val. Bayer Leverkusen är en klubb som vill slåss om en Europaplats, främst en Champions League-plats. Det finns dock inga förväntningar på att klubben ska vinna något. Med tanke på deras usla säsongsstart bör en Europaplats i sig ses som väl godkänt denna säsong. Därmed har Alonso allt att vinna. Spanjoren kommer dessutom kunna jobba ”obekymrat”, om man jämför med de andra storklubbarna Dortmund och Bayern München där den mediala pressen är mycket större.

Annons

POTENTIALEN FINNS DÄR

Ser vi till Bayer Leverkusens trupp så är det ett manskap som utan tvekan ska slåss om en CL-plats i Bundesliga. Det finns både en stor potential och befintlig kvalité i truppen. Försvaret består av flera lovande spelare, samtidigt som mittfältet har en fin blandning på rutin och ungdomlig spets. I det offensiva skiktet hittar vi fart, teknik och kvalité.

NYCKELMATCH

Trots två förluster i de inledande tre CL-gruppspelsmatcherna har Leverkusens en fortsatt chans på avancemang denna europasäsong, men då måste laget vinna ikväll mot Porto. Förra veckan åkte B04 på en bortaförlust (2:0) mot portugiserna. Detta blev också Gerardo Seones sista match som huvudtränare för Leverkusen.

Inför kvällens tillställning har Alonso fått tänka om jämfört med helgens bragdseger mot Schalke. Tvåmålsskytten Frimpong och ankaret Andrich är avstängda ikväll. Andrich går att ersätta någorlunda, däremot har B04 ingen given ersättare för Frimpong. Detta kan betyda att Alonso byter spelformation från 3-4-3 till 4-2-3-1.

Annons

INFLUENSER

Att ha varit en framgångsrik spelare betyder inte per automatik att personen i fråga kommer vara en lika framgångsrik tränare. Självfallet hjälper det att man har erfarenhet på den allra högsta nivån som spelare, men det är fortfarande många faktorer och pusselbitar som måste stämma för att nå hela vägen som tränare också. När det kommer till Alonso känns det på förhand som att han har alla pusselbitar som behövs för att lyckas på tränarbänken också. I intervjuer med före detta lagkamrater och kollegor kan man höra att Alonso är en ödmjuk och uppmärksam person. Alonso vet hur man agerar med människor och han har dessutom språket med sig (spanska, engelska och tyska) – två saker som är viktiga i tränaryrket. Det ska också sägas att han växte upp med en far som var fotbollstränare, Periko Alonso. Pappa Alonso tränade flera spanska klubbar såsom Real Sociedad, Eibar och Hércules.

Annons

Under sin framgångsrika spelarkarriär tränades han bland annat av ett par väldigt profilstarka tränare, såsom Carlos Ancelotti, José Mourinho, Rafael Benitez, Manuel Pellegrini och Pep Guardiola.

Det ska bli spännande att se vad Alonso har tagit med sig från ovan nämnda herrar och hur han med sin egen touch och erfarenhet kommer att koka ihop ett eget sätt att agera på som tränare. Förhoppningsvis är detta starten på en lång och framgångsrik tränarkarriär.

Annons
Publicerad 2022-10-12 11:41

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto