Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Efter CL-fiaskot - chans till upprättelse i Newcastles största match på över 20 år

Keven Baders Blogg

Twitter: Keven_Bader

Loris Karius. Ett namn som för de flesta får en att tänka på Champions League-finalen 2018 mellan Liverpool och Real Madrid. Den tyska målvakten stod för två jättetavlor när Real vann med 3:1 mot Liverpool. En match som har hemsökt Karius karriär sedan dess.

Detta blev Karius sista match i LFC-tröjan. Därefter har det gått utför för den forne målvaktstalangen:

STARTEN

Som 16-åring värvade Manchester City Karius från hans dåvarande klubb Stuttgart. Det blev dock aldrig någon A-lagsmatch för tysken. Sommaren 2011 lånades Karius ut till Mainz, en flytt som till en början inte blev så lyckad. Den då 18-årige Karius levererade inte på träningarna och det blev endast matcher i andralaget. Säsongen därpå blir Karius flytt permanent – Mainz värvar den då 19-årige Karius på free transfer. Men det var inte förrän säsongen därpå, 13/14, som Karius verkligen fick chansen mellan stolparna. Dessförinnan hade Mainz dåvarande tränare Thomas Tuchel skickat ner honom till U23-laget för dåligt uppförande, men när samtliga A-lagsmålvakter inte var tillgängliga fick Karius chansen mellan stolparna vintern 2013. En chans som Karius tog och förvaltade på bästa möjliga sätt.

Annons

Efter detta var Karius en given startspelare i Mainz och ansågs vara en av Tysklands kommande stormålvakter. Med 22 år hade han redan spelat nästintill 100 A-lagsmatcher för Mainz, något som uppmärksammades av en annan tysk tränare, Jürgen Klopp. Sommaren 2016 kom då den stora flytten som skulle prägla resten av hans karriär.

ÖDETS IRONI

Annons

Förra helgen drog Newcastles förstamålvakt, Nick Pope, på sig ett rött kort när Newcastle förlorade mot Liverpool (2:0). Eftersom andramålvakten Martin Dúbravka representerade just Manchester United i höstas i cupen när han var utlånad till klubben kan han nu inte spela för Newcastle (cup-tied). Detta betyder att det med största sannolikhet blir Loris Karius som får ta klivet in mellan stolparna för Newcastle.

Annons

Det måste kännas oerhört galet för Karius att nu stå inför sin debut i Newcastle och det i klubbens största match sedan FA-cupfinalen 1999 (mot just dagens motståndare Manchester United). En match som Newcastle då förlorade med 2:0. Skulle Newcastle vinna idag skulle det vara deras första stora titel sedan 1969 (!!!). Detta visar bara på vilken enorm längtan klubben har efter att lyfta en titel. Inte precis den lättaste matchen att kliva in mellan stolparna för Karius – det ska sägas att han inte har spelat en A-lagsmatch (tävlingsmatch) sedan den 28 februari 2021 (då för Union Berlin i Bundesliga).

REVANSCHEN (?)

Karius karriär, speciellt sedan CL-finalen, känns nästan som tagen ur en film. Ett manus som författarna i Hollywood skulle älska att skriva med tanke på denna dramaturgi. Idag kan Karius slutligen få sin revansch i vad som skulle kunna vara hans första och enda match i Newcastle-tröjan då hans nuvarande kontrakt går ut i sommar. Det lär bli en nervkittlande tillställning för samtliga inblandade, men något extra för Karius. Jag hoppas personligen att han får sin upprättelse.

Annons
Publicerad 2023-02-26 07:47

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto