Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Frustrationen växer - storklubben är som en tombola

Keven Baders Blogg

Twitter: Keven_Bader

Threads: Keven.bader

Under det senaste halvåret har jag inte skrivit särskilt mycket positivt om Borussia Dortmund. Storklubben har, trots det imponerande avancemanget i Champions League (dödens grupp), inte visat på någon glimrande fotboll. Under vintern har laget gjort ett par förändringar som de hoppas ska kunna leda till något gott – frågan är om det räcker.

UTVECKLINGEN

Precis innan julafton klev de före detta BVB-spelarna Nuri Sahin och Sven Bender in i Dortmund-lägret. Båda två har blivit assisterande tränare till Edin Terzic, ett drag som ledningen hoppas ska hjälpa klubben i längden. Innan de tillsattes pratades det mycket om att kicka Terzic och ta in en ny tränare, men istället tog BVB alltså in förstärkning till huvudtränaren. Dortmunds VD, Watzke, sa att klubben tror på Terzic i längden och att de inte ser det som ett hållbart tillvägagångssätt att sparka tränare jämt och ständigt. I stället vill de stötta Terzic i hans arbete.

Annons
Watzke

Bender har blivit ansvarig för det defensiva jobbet och Sahin för det offensiva. Hittills har vi fått se vissa positiva inslag i ”det nya BVB”, men laget är fortsatt ojämnt och bjuder alltför ofta på svaga perioder under matcher. Detta fick vi återigen beskåda när Dortmund kryssade mot Wolfsburg igår (1:1). BVB måste hitta jämnheten och effektiviteten, något som sportchefen Kehl betonade i lördags:

Annons

“Det man kan beskylla laget för att de inte fortsatte att kontrollera matchen (efter ledningsmålet i den 8:e minuten). Att vi spelade arrogant och ibland inte var tillräckligt konsekventa i dueller och passningssekvenser.”

-Sebastian Kehl

Det börjar bli tydligt att frustrationen växer sig allt större för varje match som går när laget inte visar på någon större utveckling.

Annons

DRÖMSTART

En spelare som trots den ojämna lagformen har utmärkt sig är lånet Ian Maatsen. Vänsterspringaren kom i januari för att ersätta Ramy Bensebaini på VB-positionen då Bensebaini skulle delta i afrikanska mästerskapen. Maatsens vikariat har blivit en succé – när Dortmund väl har lyckats bygga upp spelet är Maatsen oftast involverad. Hans fina prestationer har resulterat i att Chelsea-lånet har blivit utnämnd till månadens ”Rookie” i Bundesliga.


COMEBACK

Någon som många hade räknat bort att få se i BVB-tröjan var Donny Malen. Enligt tysk media var nederländaren på väg bort från klubben i januarifönstret, men så blev inte fallet. I stället har Malen klivit fram och visat framfötterna. I de inledande ligamatcherna 2024 har han gjort fyra mål och en assist. Tillsammans med anfallskollegan Niclas Füllkrug har de hittat ett fint samspel.

Annons

Under lördagens match mot Wolfsburg kunde han inte medverka på grund av en skada, men det var inte så allvarligt. BVB räknar med att han ska kunna medverka i dagens Champions League-match mot sin före detta klubb PSV.

MÄSTAREN

Ingen har nog missat Sebastien Hallers omtumlande år. Efter fjolårets urladdning när han återvände efter att ha bekämpat cancern var han nära på att leda Dortmund till ligaguldet. Så blev dock inte fallet, för hösten har inneburit ett fysiskt lidande efter sjukdomen. Men med mästerskapssegern (afrikanska mästerskapen med Elfenbenskusten) och det avgörande målet i finalen hoppas han och Dortmund ändå på en ljus vår.

Annons

En sådan prestation kan även lyfta ett helt lag i stort, såsom vi fick se när Dortmund välkomnade hem Haller efter AFCON:

Olyckligtvis drog Haller upp en gammal skada i AFCON-finalen, vilket BVB bekräftade i fredags. Detta betyder att han inte kan spela i de kommande veckorna.

Som tur är kan BVB i dagsläget förlita sig på anfallskollegan Niclas Füllkrug som har fått en magisk start på 2024 – sex mål och två assist på de inledande sex ligamatcher. Den tyska landslagsanfallaren hoppas kunna leda sitt BVB till CL-avancemang.

Annons

Med det sagt så har Dortmund mycket luft uppåt och deras tombola-karaktär ger klubben en fortsatt oviss framtid. Vi får se om Tersic drar något positivt ur tombolan ikväll när BVB ställs mot PSV i det första av två möten i Champions League. Som vanligt är släkten alltid värst – vi får se om Malen lyckas fälla PSV eller om PSV:s tränare, Peter Bosz, lyckas utmanövrera sin gamla klubb BVB.

Annons
Publicerad 2024-02-20 11:07

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto