Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lottningen talar för Sverige – men matcherna måste vinnas

Lundhs blogg

MANCHESTER. Är det sista resan med gänget? Janne Anderssons samlar spelarna på måndag och fyra dagar senare börjar EM-kvalet. Även om lottningen är gynnsam måste man spela om det.

Under onsdagen kliver Janne Andersson fram vid podiet hos sponsorn Adidas i Solna. Även om det är en ny presschef i form av Sportbladets tidigare reporter Petra Thorén är upplägget sig ganska likt. Vi får höra förbundskaptenen gå igenom lagdel för lagdel i den trupp som startar EM-kvalet mot Belgien 24 mars.

Förbundskapten Andersson inledde sin sejour i augusti 2016 och har därefter tagit Sverige genom tre kval, två mästerskap och två Nations League. Hans kontrakt löper över EM 2024 i Tyskland, men ingen tror väl att ett misslyckat kval som tar slut i november leder till förlängt kontrakt. Kanske inte ens en plats i EM ger det?

Annons

Möjligen är det lagom att kliva av oavsett. Hur länge ska man vara förbundskapten? Janne Andersson hade inget exakt svar när jag poddintervjuade honom (lyssna på färska poddintervjun här) och ville inte heller spekulera i framtiden. Hans fokus är EM-kvalet och att ta Sverige till mästerskapet i Tyskland nästa sommar.

Ändå intressant att höra att Andersson är uppe i 84 landskamper och därmed närmar sig 1970-talets förbundskapten Georg “Åby” Ericson som har flest med 91 och Andersson går om honom i år. Lars Lagerbäck har fler, men han delade ansvaret med Tommy Söderberg 1998-2004.

Det är svårt att sätta ett bäst-före-datum på en förbundskapten. Det handlar om energi, nyfikenhet och hur spelarna svarar på ledarskapet. När jag satt ner med Andersson häromveckan var det en helt annan energi än det vi såg utifrån under 2022. Det var skillnad redan på januariturnén i Portugal och det är klart att bättre resultat stärkt honom och gjort jobbet roligare.

Annons

Lägg till det att Andersson och Peter Wettergren den 17 februari drog ut i Europa och träffade ett gäng av de tongivande spelarna. Allt för att få med dem på vad man vill göra i EM-kvalet. Helt enkelt samla spelarna bakom samma mål och medel, vilket är ett måste för att tro på Sverige som ett av 24 lag i EM i Tyskland.

Visst är det kul att hemmamatchen mot belgarna är utsåld och det är ingen nackdel att det är ett skakigt världslag som kommer till Solna efter ett misslyckat VM i Qatar. Man har bytt förbundskapten och Roberto Martinez är ersatt av Domenico Tedesco som gjort korta avtryck i Schalke 04 och RB Leipzig.

Det är gynnsamt för Sverige att få inleda EM-kvalet med två hemmatcher: Belgien och Azerbajdzjan. Lägg till det att Sverige är i en femlagsgrupp med luftigare schema och när det svenska landslaget har tuffa bortamatcher mot Österrike (i juni) och Belgien (i oktober) har motståndarna knepiga uppladdningar.

Annons

Exempelvis kan Sverige ladda upp inför bortamatchen i Wien med att möta Nya Zeeland i en träningsmatch och samtidigt spelar Österrike borta mot Belgien. Likadant i oktober när Sverige har ny träningsmatch inför bortamatchen mot Belgien och kommande motståndet går en tuff match borta mot Österrike.

Ändå spelar lottning och förutsättningar ingen roll om Sverige uppträder som i Nations League där man rasslade ur B-divisionen. Junimatcherna var märkta av skador, återbud och en galen omsättning på spelare, men inte ens i september gjorde man några starka insatser.

Nej, det måste till att Janne Andersson får ihop lagets försvarsspel samt att man maxutnyttjar den offensiva kraften. Klart att det finns spelare i form likt Emil Forsberg, Jesper Karlsson, Jens Cajuste, Mattias Svanberg och Hjalmar Ekdal men det finns också spelare som knappt får speltid likt Victor Nilsson Lindelöf och Ludwig Augustinsson eller formsvaga spelare som Kristoffer Olsson.

Annons

Sveriges EM-hopp lever på förhand och när man sneglar på Österrikes trupp blir man inte direkt skrämd. Ingen given seger men man har klara möjligheter att hålla det österrikiska landslaget bakom sig i tabellen. Inte heller Estland och Azerbajdzjan är av den kvalitet att Sverige borde stupa på dem, men det går inte att glömma plumparna mot Grekland och Georgien hösten 2021.

Förutsättningarna är där för att det svenska landslaget ska ta sig till Tyskland, men det är svårt att veta var landslaget står. Trots segrarna mot Mexiko och Algeriet i träningsmatcher i november är det knappast någon stabil grund som självförtroendet i landslaget vilar på.

En stark start mot Belgien och Azerbajdzjan hade byggt på grunderna för EM-bygget. Gärna sex poäng, men minst fyra för att känna att man är med i starten.

Annons

***

Vi skulle aldrig ha släppt Norge 1905. Erling Haalands målmaskineri är skrämmande och under gårdagen sänkte han på egen hand RB Leipzig med fem mål. Sanslös första säsong i Manchester City med 39 mål – nytt klubbrekord för en säsong – och det är mycket kvar att spela när klubben är kvar i FA-cupen och Champions League och jagar Arsenal i ligan. Pratade med norrmannen efter matchen, vilket går att se här.

***

Poddturnén rullar vidare. Torsdag i Landskrona där det närmar sig slutsålt och fredag i Kalmar. Här nedan är resten av turnén och via länken finns information om biljetter och annat.

16 mars – Landskrona, gäster Daniel Nannskog & Claes Cronqvist.

17 mars – Kalmar. Gäster: Petter Wastå & Svante Samuelsson.

28 mars – Stockholm. Gäster: Bosse Andersson, Kennedy Bakircioglu & Andreas Brännström.

Annons

29 mars – Göteborg. Gäster: Pontus Wernbloom & Erik Friberg

***

Emil Forsberg var ärlig om att Manchester City var för svåra. Vi hade ingen chans, sa han i intervjun efter matchen. Uppskattar att svensken tar sig ut och ger en intervju trots ett tungt resultat. Jämför med Tottenham för en vecka sedan där den enda spelare som kom var Clément Lenglet.

***

Vilket oerhört cupderby i måndags. Knappt hämtat mig. Ser fram emot semifinalerna i helgen: Mjällby-Hammarby lördag och Häcken-Djurgården söndag. Däremellan ska Djurgården ta emot Lech Poznan.

***

Svenska fotbollsförbundet och Karl-Erik Nilsson säger åtminstone att man inte stöttar Fifa-basen Gianni Infantino i hans omval på Fifa-kongressen i Rwanda. Äntligen står man för något utåt.

***

Kalmar FF i Europa? Ja, möjligheterna finns om Djurgården, Häcken eller Hammarby vinner cupen och fjärdeplatsen som Henrik Rydström tog laget till ger en plats i kvalet. Om det inte blir Mjällby som vinner cupen och går ut i Europa. Knappast de klubbarna man trodde skulle få kvala till Europa Conference League.

Annons

***

VM-upplägget för 2026 ändras till fyrlagsgrupper. Det är ett steg i rätt riktning även om det innebär 104 matcher.

***

Blir spännande att följa Petra Thorén i nya jobbet som presschef för både herrlandslaget och fotbollsförbundet. Inget lätt uppdrag, det har många fått erfara. Bra att SvFF äntligen förstod att det behövdes en journalist på det jobbet. istället för en kommunikatör utan större kunskaper om medier.

Publicerad 2023-03-15 07:46

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto