Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Levante sabbade festen – nu blir Barças segersäsong en i mängden

Pinthorp

Twitter: @pinthorp

Ni har väl inte missat Fotbollskanalens nya satsning Fotbollslabbet? Ett program som beror statistik och sannolikhet och som redan berört många intressanta ämnen. Bland annat om Barcelonas säsong där laget var på väg mot ett ligaspel utan förlustplump i protokollet.

Men som gubbarna i Fotbollslabbet var inne på redan för flera omgångar sedan. Det ska fan inte gå. Och det är också därför det är så extremt sällsynt i de europeiska toppligorna.

38 omgångar utan en enda förlust. Det krävs enormt mycket för att hålla ett lag så fokuserat.

Framför allt efter att en ligatitel faktiskt har säkrats. Det kan vi om något konstatera när vi står här med en omgång kvar av La Liga – och Barça faktiskt sumpat att bli historiskt.

Annons

Sevilla brota? El Clásico? Nej nej, det kryssades igenom. Plumpen kom mot Levante. Av alla lag i ligan.

Sanslöst underhållande match för övrigt, med nio mål, elva gula kort och en drös drömbaljor. Emmanuel Boateng och Philippe Coutinho gjorde varsitt hattrick, Enis Bardhi spelade förmodligen till sitt ett bättre kontrakt och Yerry Mina spelade sig eventuellt ur en Barça-trupp till nästa säsong.

Hur som helst vann Levante med 5-4 och sabbade festen för Barcelona. Trots en otrolig säsong i det inhemska spelet känns det som Barça – lite som Manchester City på de brittiska öarna – vann fel matcher och formtoppade på fel sida säsongen. Det räckte till titlar. Men det är inte många som kommer minnas tillbaka på den som något extraordinärt.

***

Att Atlético placerar sig före Real Madrid i tabellen må inför säsongen inte känts särskilt troligt. Men att Real Betis är bäst i Sevilla är sannerligen en ännu större skräll.

Annons

Vilken jäkla säsong, och framför allt vår, som Quique Setiéns gäng har gjort. Fantastiskt underhållande anfallsfotboll där enbart fyra lag – Barcelona, Real Madrid, Valencia & Real Sociedad – producerat fler mål framåt. Dessutom har laget spelat betydligt bättre och mer kompakt försvarsspel under våren vilket legat till grund för den otroliga avslutningen och den säkrade Europa-platsen.

Att dessutom vara bäst i stan – även sett till derbystatistiken – slår nästan ännu högre.

Det är kul att ha Betis tillbaka där klubben hör hemma.

***

Hur många var det som tänkte “va fan, kunde du inte skickat in Xabi Prieto fem minuter tidigare” efter att huvudpersonen på Anoeta värmt upp i stort sett hela andra halvlek men fick äntra planen först i minut 83.

Just fem minuter tidigare, vid ställningen 2-2, tilldömdes Real Sociedad straffspark.

Annons

Hur värdigt och vackert hade det inte varit om Prieto fick avsluta sin fantastiska karriär med en sista elvametersspark och skicka hem segern till sitt La Real?

Nåväl. Det slutade åtminstone i hemmaseger, otroliga hyllningar och tårar på planen. Det var givetvis nog värdigt och vackert.

***

John Guidetti fick näta i Alavés sista hemmamatch för våren. Kanske ett i kategorin av de fulaste målen för säsongen, men jag tror inte Guidetti kunde bry sig mindre. Han har avslutat starkt, fått göra ett par mål, och kan totalt sett kvittera ut ett väl godkänt betyg från den här våren i Alavés.

Han är en av de svenskar som spelar mest regelbundet i en toppliga och lär komma till VM-samlingen med högt självförtroende.

Det är väl ingen vild gissning att Guidetti spelar vidare i Alavés i höst. Verkar råda komplett harmoni i klubben för tillfället.

Annons
Publicerad 2018-05-15 14:23

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto