Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Nya spelarna som knackar på dörren och några hänger löst

Sämsta mästerskapet sedan 1990.
Nu startar en ny era utan Erik Hamrén och tre nyckelspelare.
Snacka om tuffast möjliga utmaning för Janne Andersson.

Dagen innan midsommar. Sverige har precis åkt ur EM. En poäng på tre matcher. Ett mål och det gjorde en motståndare. Vi förväntade oss mer men sett till motstånd så var det ändå okej.

Det var inte mot Belgien eller Italien som Sverige skulle skrälla och fixa avancemang, det var mot Irland. Nyckelmatchen. Men på grund av 50 dåliga minuter, spelare som vek ner sig och en tveksam laguttagning så blev det inte mer än en poäng. Oscar Lewicki ska inte bära hundhuvudet, det var fler som inte kom upp på en bra nivå, men det var ett tag sedan som mittfältaren visade fin form. På träningarna har de andra mittfältarna varit bättre och senast han gjorde en insats som höll landslagsklass var i Köpenhamn för sju månader sedan.

Att det blev noll poäng mot Italien och Belgien är så klart inte bra men knappast någon stor överraskning. Surast är förlusten mot Belgien för där fanns det målchanser och sedan stod det 0-0 länge så med en sista forcering borde Sverige ha kunnat hota mer. Men det blev ett haveri när Erik Hamrén skulle göra allt för ett mål. Det var inte bra coachat. Raka byten: Berg ut – Guidetti in, Larsson ut – Durmaz in och Forsberg ut – Zengin in.

Durmaz defensiva brister avslöjades när han blev bortdribblad vilket öppnade upp, en passning till Nainggolan, ett skott, en skotträdd Zengin som vände ryggen till, fick bollen på sig och styrde in den i eget mål. God natt.

Det som är svårast att förstå är att Hamrén i ett sista byte när allt skulle framåt i jakt på ett mål och avancemang skickade in vänsteryttern Zengin. Där satt vi och väntade på att Kujovic skulle komma in med sin längd och näsa för att göra mål så att Sverige kunde mata in bollar i boxen. Men så blev det inte.

In med Zengin och efter matchen löd motiveringen så här: ”Emil var trött och Erkan har varit den bäste på träningarna när de som inte spelat matcherna har spelat. Han har dominerat och var en av dem som gjorde flest mål för oss i kvalet.”

Om Forsberg var trött, varför inte ut med honom, upp med Martin Olsson på mittfältet och Kujovic på topp. 3-4-3. Mata in bollar mot Zlatan, Kujovic och Guidetti. För egentligen, vad gjorde Kujovic i truppen om han inte fick komma in i det läget?

Och om Zengin varit så dominant på träningarna, varför bara ge honom åtta minuter?

Och det där med flest mål i kvalet, Zengin gjorde mål i den första EM-kvalmatchen som var borta mot Österrike och hemma mot Liechtenstein, båda 2014, och ett hemma mot Moldavien 2015. Alltså två mål för två år sedan och ett för ett år sedan. Fotboll är en färskvara.

Men nu är det som det är. Sverige är ute ur EM efter den sämsta insatsen i ett mästerskap sedan 1990. Nu har Erik Hamrén, Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström och Andreas Isaksson gjort sitt. Det säger sig själv att det blir en tuff utmaning för Janne Andersson att bygga nytt och redan den 6 september drar VM-kvalet igång med hemmamatch mot Holland. Det ska bli väldigt spännande att se vad han hittar på.

Isaksson gjorde ett väldigt bra mästerskap och det kommer att bli svårt att ersätta honom. Robin Olsen är det givna valet. Han var bra i såväl allsvenskan som i Champions League med Malmö FF, klarade inte ta chansen i grekiska PAOK där det var kaos med sportchef och tränare som lämnade, gjorde det sedan bra i FC Köpenhamn och imponerade även i landskampen mot Turkiet tidigare i år.

Kim Källström har i flera år varit en väldigt viktig spelare i landslaget och han kommer att saknas, både på och utanför planen. Men det gick tyngre i EM. Han fyller snart 34 år och det känns logiskt att han lägger av i landslaget. Här har Janne Andersson en stor utmaning för det centrala mittfältet var en svag länk i EM.

Albin Ekdal var bra mot Italien och Belgien och lär ta en av platserna på det centrala mittfältet och sedan är jag väldigt nyfiken på Alexander Fransson som borde ha varit med i EM-truppen.

Fransson hade Janne Andersson som tränare när IFK Norrköping tog SM-guld och det är inte en vågad gissning att tro att han är med när den nye förbundskaptenen tar ut sin första trupp.

Janne Anderssons största utmaning blir givetvis att bygga Sveriges offensiv utan Zlatan Ibrahimovic. Hamrén gav sitt landslag till Zlatan och när inte han levererade så fungerade inte Sverige.

Det som finns att tillgå är Marcus Berg, John Guidetti och Emir Kujovic. Men bakom där är det inte många som knackar på dörren.

Isaac Kiese Thelin måste få speltid i Bordeaux för att vara aktuell och frågan är hur Janne Andersson ser på anfallaren som inte var helt given under deras tid i IFK Norrköping?

Där det ser bäst ut är i försvaret. Victor Nilsson Lindelöf imponerar mer och mer i varje match och var en av Sveriges bästa spelare i EM. Andreas Granqvist var en jätte mot Belgien. Mikael Lustig har sedan en tid tillbaka varit tongivande och Martin Olsson gjorde också ett bra mästerskap.

Bakom finns Erik Johansson som också var bra mot Belgien och framtidsnamnen Pontus Jansson, Ludwig Augustinsson, Alexander Milosevic och Filip Helander.

En del spelare från Hamréns EM-trupp kan hänga löst i Janne Anderssons nya bygge. Sebastian Larsson måste få mer speltid i Sunderland och Erkan Zengin måste hitta en klubb. I dagsläget blir det svårt för båda att komma med.

Oscar Lewicki måste försöka ta nästa kliv för att få ett högre tempo. Sedan är det frågetecken för Jimmy Durmaz och Pontus Wernbloom, men kanske finns det plats för båda i en ny trupp? Durmaz har potential och spelar i Greklands bästa lag, men av det han har visat i landslaget måste han upp på en högre nivå och utveckla defensiven som avslöjades vid Belgiens mål. Wernbloom är given i Rysslands bästa lag som spelar i Champions League men har inte gjort det bra när han har fått chansen i landslaget, kanske kan Janne Andersson hitta en bättre roll för honom?

Spelare som knackar på landslagsdörren är Alexander Fransson, Robin Quaison, Sam Larsson, Oscar Wendt och Nabil Bahoui.

Abbe Khalili var också med i U21-EM men är i ett lag som ska spela i den turkiska andraligan så han måste förmodligen hitta en ny klubb för att vara aktuell.

Nu vänder vi blad. Landslagsspelarna är på väg hem. Själv stannar jag kvar i Nice i en dag efter 32 jobbdagar med EM-truppen. Hade gärna jobbat ett tag till. Men en kaffe noisette på stranden i Nice får duga innan hemresa.

***

Har gjort ett dokument om Hamréns tid som förbundskapten.

Här är sammanställning av alla spelare som Hamrén har använt i tävlingsmatcher. Sebastian Larsson har fått spela mest.

Publicerad 2016-06-23 kl 14:34

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons