Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Oklara regler inbjuder till fusk - och SvFF tittar på

38 icke EU-spelare har varit i Elitettan under 2019. Flest från USA (23 stycken). Två klubbar som varje år dumpar utländska spelare för att ta in fem-sex-sju nya är Sundsvall och Lidköping.

Nu har Sundsvall DFF fem amerikanskor. Lidköping hade 2018 sex från USA och en från Nigeria. Bara en är kvar. 2019 värvade klubben in två nya från USA och två från Kanada.

Båda klubbarna säger att alla deras icke EU-spelare har proffskontrakt.

Om en klubb ska värva en spelare från ett land utanför EU måste man betala minst 14.300 kronor i månaden plus sociala avgifter för att spelaren ska få arbetstillstånd.

Så det är imponerande och fascinerande att små klubbar har råd att år efter år plocka in ett gäng nya icke EU-spelare.

ANNONS

Sedan finns det klubbar som Asarum och Assi som är öppna med att man har icke EU-spelare på turistvisum.

Om man tar hit spelare som turist då kan dom få visum 90 dagar och utan att man behöver garantera någon skattepliktig ersättning.

Men om man betalar spelare som är i Sverige på turistvisum eller ger dom mat, husrum, så bryter det mot Svenska Fotbollsförbundets regelverk, och riskerar att bryta mot skattelagstiftningen om man inte rapporterar förmåner och inkomster till Skatteverket.

Det som är fascinerande här är att klubbar säger att spelare är här som turister – medan spelarna själva säger att de är här som proffs.Dessutom:

Flera av spelarna som klubbarna påstår är turister har agent. Vilken turist behöver en agent?

Om det är spelare med landslagsmeriter från Nigeria eller amerikanska spelare som satsar allt på fotbollen och hoppas få chansen utomlands. Hur stor är sannolikheten att flera varje år bara råkar gå förbi en fotbollsplan i Kalix, Lidköping och Asarum och spontant frågar om man kan börja spela för laget som tränar där?

ANNONS

Om man är turist i ett land i flera månader, varför bara uppdatera sina sociala medier med bilder och inlägg om när man spelar fotboll? Varför inte några bilder eller inlägg på sevärdheter i Kalix, Karlshamn, Lidköping, Stockholm, Sunne eller vad det nu kan vara för ställen man turistar på?

Hur har turisterna råd utan någon inkomst? Erin Craig i Assi är turist men har varit i klubben sedan 2014. Nicole Baxter var först turist i Telge från Södertälje och sedan i Asarum från Karlshamn.

Asarum hade i våras två amerikanska turister (där alltså en av dem, Nicole Baxter, spelade i Telge från Södertälje under hösten 2018. Hälsade hon på bekanta där också?) och när båda åkte hem i somras så kom två nya amerikanskor till den lilla klubben, som båda representeras av den amerikanska agenturen Upper V Athelete Management.

ANNONS

IFK Kalmar har den amerikanska spelaren Tabby Tindell. I somras ville hon börja i AIK och skickade fotbollsklipp på sig själv. När AIK tackade nej så hamnade hon i Kalmar. Som turist.När Tindell skrev på för Kalmar sa hennes förre tränare i USA Jim Blankenship att han var stolt över att Tindell klarat av att bli proffs, och att den amerikanska klubben var glada över att hon fått möjligheten och att man skulle följa hennes proffskarriär.

Turist? Jo, tjena.

Klubbarna i Elitettan tävlar inte på samma villkor och då är det enkelt att förstå att lagen som följer reglerna blir irriterade.

Svenska fotbollförbundet förstår så klart att det inte går rätt till. Men så här har det varit i flera år. Varför då inte kunna vara progressiv och agera och göra om reglerna?

Som det är nu, mitt i säsongen 2019, är känslan att det fuskas, att SvFF vet om det men väljer att låta serien spelas färdigt innan reglerna ses över och eventuellt ändras.

ANNONS

I Norge har man redan stängt möjligheten att få speltillstånd genom turistvisum och kräver ett uppehållstillstånd. Nu sägs det att reglerna ska ses över även i Sverige – men SvFF avvaktar till sitt Representantskapsmöte som är efter säsongen.

Då kan BP som följer reglerna ha åkt ur Elitettan. Då kan IFK Kalmar med turisten Tabby Tindell ha snuvat AIK och IK Uppsala på en plats i Damallsvenskan.

Elitettan är inte den enda serien där klubbar värvar turistspelare. Det ser likadant ut i Division 1.

Pratade med Skövde som har fyra amerikanska spelare på turistvisum. En av spelarna heter Rachel Harbin och med hjälp av google går det att hitta att hon har en amerikansk agent och det går också att hitta en bild där hon skriver på ett avtal i samband med flytten till Skövde.

Så här har det sett ut i flera år och agenter, spelare och klubbar har bara kört på. Det är tydligt att reglerna måste göras om så att klubbarna tävlar på samma villkor. Frågan är om SvFF agerar innan säsongen är slut? Annars är det bara att hoppas att det inte slår allt för hårt mot ärliga klubbar.

ANNONS
Publicerad 2019-09-05 kl 12:38

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto