Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Historiskt derby väntar

Tysklandsbloggen

Twitter: @Keven_Bader

Den 27 maj i år var det klart – Union Berlin säkrade spel i Bundesliga för första gången i klubbens historia efter att ha vunnit mot Stuttgart i kvalet. 

Sedan nyheten om kontraktet kom ut är derbyt mot Hertha Berlin på mångas läppar, detta är nämligen ett derby som aldrig tidigare har spelats i Bundesliga.

För tydlighetens skull vill jag poängtera att det inte kommer vara det första Berlinderbyt i Bundesliga eftersom att Hertha Berlin spelade mot Tennis Borussia Berlin 1974 – MEN, det speciella med helgens Berlinderby är att det är första gången ett lag från väst möter ett från öst. Det är dessutom nästan exakt 30 år sedan Berlinmurens fall (9 november 1989) vilket får mötet att kännas än mer speciellt.

ANNONS

Historiken

Union Berlin grundades 1966 och hette tidigare SC Union Oberschöneweide
(grundat 1906). Laget är stationerat i Köpenick, det sydöstliga distriktet av Berlin.

Hertha Berlin grundades år 1892 och klubben är stationerad i Charlottenburg, centrala delen av forna västberlin.

Klubbarna emellan har under alla år haft en vänskaplig relation till varandra. Under tiden som Berlinmuren fanns (1961-1989) besökte fans från vardera lag varandras arenor för att gemensamt titta på matcherna. När Hertha Berlin spelade europamatcher så anslöt även Union-fans för att stötta Berlinlaget.

Det är först under de senaste tio åren som klubbarna har stött på varandra mer regelbundet i ligasammanhang (2.Bundesliga). Mellan säsongerna 10/11 och 12/13 möttes lagen fyra gånger i 2.Bundesliga – det slutade med två kryss och en seger var. 

ANNONS

Stor efterfrågan

Med tanke på det historiska mötet så har efterfrågan på biljetter varit väldigt stor. Union Berlins arena (Alte Försterei) har plats för 22 012 personer och kommer vara helt fullsatt. Det sägs att biljetter ligger ute på svarta marknaden för cirka 1000€ (ungefär 10 805kr). 

Med tanke på trycket har säkerhetsfrågan varit en het potatis. Enligt tyska media har polisen jobbat intensivt med säkerheten inför detta derby. Det har rapporterats att polisen har skickat brev, ringt och besökt fans som sägs ha stort inflytande i sina respektive supporterkretsar redan sedan juli månad.

I en artikel av ”Tagesspiegel” berättar en av fansen om polisens besök – han kände sig mer hotad av polisen än lugn.

Vi får hoppas att denna historiska match får den inramning den förtjänar och att det blir en underbar fotbollsfest.

ANNONS

Rekommenderar varmt att följa Erik Jullander på twitter om ni är intresserade av Union Berlin.

Publicerad 2019-10-31 10:37

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto