Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Två stjärnor kliver fram hos ligaledarna

Tysklandsbloggen

Twitter: @Keven_Bader

Borussia Mönchengladbach (BMG) har haft en fantastisk start på säsongen – åtta vinster, ett kryss och endast två förluster efter elva ligamatcher vilket har resulterat i att Gladbach nu leder Bundesliga.

Ny tränare

Redan den 2 april var det klart att den dåvarande tränaren, Dieter Hecking, skulle lämna sin post som huvudtränare för BMG efter säsongen. Ersättaren blev Marco Rose som då tränade Red Bull Salzburg. 

43-åriga Marco Rose har varit en omtalad man de senaste åren. En av hans ”beundrare” är Jürgen Klopp som var tränare för Mainz när Rose spelade där. Marco Rose började sin tränarkarriär som assisterande tränare i Mainz. Det första stora erkännandet Rose fick var när han tränade Red Bull Salzburg. Under sina två år i Salzburg ledde Rose klubben till två ligaguld och en semifinalplats samt åttondelsplats i Europa League. Sammanlagt blev det 114 tävlingsmatcher i klubben som resulterade i 82 vinster, 22 kryss, 10 förluster och en målskillnad på 272:88. Starka siffror för den tyska tränaren. 

ANNONS

Nu har Marco Rose tagit Bundesliga med storm och i spetsen av hans Gladbach hittar vi en ung lovande anfallare vid namn Marcus Thuram.

Thuram

Säsongen 07/08 avslutade mittbacksgiganten Lilian Thuram sin spelarkarriär. Hans karriär var både lång och framgångsrik och kröntes med flera titlar, däribland ett VM och EM-guld med Frankrike. Nu cirka elva år senare ser vi hans son, Marcus Thuram, ta stora kliv på fotbollsscenen. I somras värvade Mönchengladbach den 22-årige anfallaren för ett reapris från EA Guingamp. Den franska klubben åkte ur Ligue 1 och därför kunde Gladbach köpa fransmannen för ”endast” 90 miljoner kronor. 

ANNONS

Flygande start

Under sina 17 tävlingsmatcher för BMG har Marcus gjort åtta mål och fem assist och är därmed klubbens bästa poängspelare för säsongen. Bra start för en anfallare som precis har anlänt i ett nytt land och liga. Dessutom gör han sina mål/assist oftast i poängavgörande lägen för laget. Förutom poängproduktionen ger den unge Thuram så mycket mer – öppnande löpningar för lagkamraterna, fint passningsspel, bra återerövrande av boll på motståndarens planhalva och fin spelförståelse. Hans prestationer har gjort avtryck på Frankrikes förbundskapten Didier Deschamps. Marcus har inte gjort någon A-lagsdebut för Frankrike, men med U19 vann han EM-guld 2016. Vi får se om han kan slå sig in i det stjärntäta landslaget innan det är dags för EM 2020.

Truppen

En av Gladbachs styrkor är deras balanserade mix i truppen. De har både unga lovande spelare såsom Marcus Thuram, Lászlo Bénes, Nico Elvedi, Florian Neuhaus och sedan rutinerade spelare i Oscar Wendt, Patrick Herrman, Lars Stindl och Yann Sommer. 

ANNONS

Litet sidospår – extra kul ur svenskt perspektiv hur Oscar Wendt har blivit en sådan profil i klubben – 258 tävlingsmatcher i Gladbach har gjort honom till den utländska spelaren med flest matcher i klubben.

Frågetecknet 

Det är svårt att kritisera Gladbach med tanke på deras start, men de två ligaförlusterna som har kommit under säsongen har varit mot toppkonkurrenterna Dortmund och RB Leipzig. Frågan är om Marco Rose kan vända denna negativa trend, om de vill hänga kvar i toppen hela säsongen så måste de ta poäng i just toppmatcher. Jag har svårt att se att Gladbach kommer vinna Bundesliga. De kommer sluta i toppskiktet och jag hoppas för deras skull att de tar en CL-plats, men ligatiteln lär återigen hamna i München.

Stjärnor

Framtiden ser ljus ut för både Marco Rose, Marcus Thuram och klubben Gladbach. Vi får dock se hur länge Gladbach kan behålla dessa två. All respekt till klubben, men jag tror att Rose och Thuram kommer bli ”för stora” för klubben inom en snar framtid. 

ANNONS

Enligt astrofysikerna Sarah Sadavoy och Steven Stahler föds stjärnor i par, en hypotes som de la fram 2017. När stjärnorna blir äldre så skiljs de åt – just det kan vi applicera i Gladbachs stjärnskott på tränarbänken och planen. Rose och Thuram lär lysa allt starkare och snart kommer de ta nästa kliv på fotbollsscenen och lysa upp de allra största matcherna ute i Europa.

Publicerad 2019-11-22 07:15

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto