Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Strejken som skriver in sig i historieböckerna

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader

Historiska scener utspelade sig idag i Hoffenheim. Det är inte Coutinhos två mål, Joshua Zirkzees debutmål från start eller Bayern Münchens fullständiga kross (0:6) som kommer gå in i historieböckerna utan det som hände i slutskedet av matchen.

BANDEROLLERNA

I den 77:e minuten bröt domaren matchen på grund av banderollerna som FCB-fansen vecklade ut:

”Allt är som vanligt – DFB bryter sitt ord – Hopp är en horunge”

Tydlig kritik mot det tyska fotbollförbundet och Dietmar Hopp.

LÅNG HISTORIA KORT

Dietmar Hopp är en av grundarna till IT-jätten SAP och detta har gjort honom till en av de rikaste personerna i Tyskland. Från 1990 till 2008 gav han klubben Hoffenheim ekonomiskt stöd i form av cirka 350 miljoner €. Hans ekonomiska bidrag var en stor anledning till att klubben kunde klättra från tyska division fem till Bundesliga.

Annons

Den 1 juli 2015 fick Hopp majoriteten av rösterna i Hoffenheim och vilket gick emot den 50+1 %-regel som finns i Tyskland. DFL (tyska fotbollsligan) valde att göra ett undantag och tillät detta – de menade på att om en person kontinuerligt stöttar sin moderklubb i över 20 år så går det.

Annons

Detta beslut har sedan dess diskuterats i Tyskland, speciellt inom supporterorganisationerna.

HÄNDELSEFÖRLOPPET

*Bayern München-fansen vecklar ut banderollen ➡️ domaren bryter matchen
( i 77:e matchminuten)
*Flera Bayern München-spelare, tränaren samt styrelsemedlemmar går till kurvan för att prata med fansen men utan resultat

*Alla spelare och ledare kliver av planen och samlas i spelartunneln
*Efter några minuter kommer alla ut igen och spelarna ägnar de sista tio minuterna av matchen till att ”strejka” på planen.

Annons

STREJKEN

Lagen jonglerade med bollen sinsemellan, stretchade och snicke-snackade. Det var 10 oerhört speciella minuter på Rhein-Neckar-Arena.


Efter matchen berättade Bayern Münchens ordförande Karl-Heinz Rummenigge att detta var spelarnas idé. De ville göra ett tydligt statement och understryka att sådant agerande från supportrarnas håll inte är acceptabelt.

FANSENS FÖRKLARING

På fansens hemsida, suedkurve-muenchen.org, berättar supporterorganisationen att banderollen egentligen inte var riktad mot Dietmar Hopp utan mot DFB och det beslut dem tog under föregående vecka.

Den 21 februari tog nämligen DFB beslutet att Dortmund-fans inte kommer att få vistas på Hoffenheims arena de kommande två åren på grund av att de flera gånger har sjungit negativa sånger om Dietmar Hopp. Detta beslut tycker supportergruppen suedkurve-muenchen är orimlligt, de menar att denna typ av kollektiv bestraffning går emot fansens rätt.

Annons

Supportergruppen som stod bakom banderollen förklarar att de “hårda orden” var nödvändiga för att få den uppmärksamhet som de är ute efter. De avslutar meddelandet på sin hemsida med:

“Fußball bleibt dreckig – Fans bleiben rebellisch – Gegen Kollektivstrafen – F**k dich DFB!“ (Fotboll förblir smutsig – Fans förblir rebeliska – mot kollektivbestraffning – F**k you DFB)

INTE SLUT ÄN

Domarens beslut att bryta av matchen, spelarnas aktion och fansens agerande kommer diskuteras länge, men en sak som är säkert är att denna strejk kommer gå in i historieböckerna.

Publicerad 2020-02-29 21:56

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto