Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

“Från flyktinglägret till fotbollens stora scen"

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader

Den 1 januari 2019 värvade Bayern München den då 18-åriga Alphonso Davies från Vancouver Whitecaps FC, Kanada. Knappt ett år senare har han redan tagit Europa med storm.

EN LÅNG RESA

Den 2 november 2000 föddes Alphonso Davies i ett flyktingläger, Buduburam, i Ghana. Hans föräldrar hade flytt från inbördeskriget i Liberia.

När Davies var fem år gammal var han och hans familj med i ett ”refugee resettlement program” som innebar att de flyttades till staden Windsor i Kanada. Ett år senare omplacerades de till staden Edmonton (Kanada) och det var där Davies fotbollskarriär började.

Fram tills han var 14 år gammal spelade Davies för klubben Edmonton Strikers innan han “värvades” till Vancouver Whitecaps FC Academy. Året därpå tog han klivit upp till Vancouver Whitecaps FC A-lag och skrev på ett proffskontrakt. Med sina 15 år och tre månader blev Davies, vid tidpunkten, den yngsta spelaren att skriva på ett professionellt kontrakt med ett United Soccer League-lag.  

Annons

2017 fick Davies kanadensiskt medborgarskap och blev samma dag uttagen i Kanades A-lag. Det året var han en del av Kanadas landslag när de spelade i CONCACAF Gold Cup. 16-åriga Davies blev utnämnd som turneringens unga spelare och blev dessutom en av tre spelare som vann skytteligan.

NY POSITION

Som jag redan nämnde i ingressen så har Davies tagit den europeiska toppfotbollen med storm och det i en helt ny position.

Annons

Alphonso Davies är i grunden en ytter, en position han också spelades i när han anslöt till Bayern München, men desto längre tiden gick började klubben prata om att han skulle skolas långsamt om till vänsterback för att bli en form av ”arvtagare” till David Alaba. Denna inskolning blev dock inte precis som klubben hade tänkt sig. På grund av skadeläget i truppen blev Alaba tvungen att kliva in som mittback samtidigt som Davies ”kastades” in i sin nya roll som vänsterback.

Annons

Kanske inte de bästa förutsättningarna för Davies att acklimatiseras sig i en ny roll, men 18-åringen visade framfötterna och har sedan den 26 oktober spelat samtliga minuter för Bayern München på vänsterbackspositionen.

VÄRLDENS BÄSTA VÄNSTERBACK(?!)

Man ska aldrig dra för snabba slutsatser, men att Davies har förutsättningarna att bli en av världens bästa vänsterbackar tvivlar jag inte en sekund på. Han har fysiken, speeden, tekniken, spelförståelsen och framförallt den mentala styrkan. Trots ung ålder visar han redan en stor mognad – förstår mig inte fel, han gör självfallet fortfarande misstag på planen, men oftast lyckas han rätta till dem själv med hjälp av sin snabbhet.

Davies är även den tonåringen bland topp 5 ligorna som har genomfört mest lyckade dribblingar denna säsong – imponerande siffror för en “vänsterback”.

Annons

FRAMTIDEN

Just nu har Alphonso Davies ett kontrakt som sträcker sig till 2023. Enligt uppgifter ska Bayern München belöna honom för sina insatser och erbjuda honom inom den närmaste framtiden ett nytt kontrakt som sträcker sig till 2025.

Bayern München köpte Davies för cirka 10 miljoner € – nu är hans marknadsvärde cirka 50 miljoner € och det lär fortsätta stiga i raketfart.

Håll ett extra öga på den vindsnabba kanadensaren – det här är bara startskottet på en fantastisk karriär!

Annons
Publicerad 2020-03-17 11:06

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto