Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Från ekonomisk kris till talangfabrik

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader

I mitten av 2000-talet var Dortmund nära att gå i konkurs, men cirka 15 år senare är de en av världens mest attraktiva klubbar för unga lovande spelare. Enligt tidningen Bild ska Birminghams supertalang ha besökt träningsanläggningarna för Bayern München, Manchester United och Chelsea, men valet blev alltså Borussia Dortmund.

KLOPP-ERAN

När Jürgen Klopp tog över Dortmund sommaren 2008 hade klubben ett par tunga år bakom sig (både ekonomiskt och sportsligt). Med ett negativt målsnitt (-12) slutade klubben på en 13:e plats säsongen 07/08.

Under Klopps tid förbättrades både klubbens ekonomiska status och resultat. Det tog bara tre säsonger innan Klopp vann ligan med Dortmund (året därpå vann de också).

Annons

ATTRAKTIONSVÄRDET

Efter Klopp-eran har inte titlarna rullat in på samma sätt, men satsningen på unga lovande spelare har fortsatt. I vintras skrev Erling Haaland på för klubben och nu har klubben återigen dragit det längsta strået genom att värva Jude Bellingham.

TRANSFERMARKNADEN

Ser man till affärerna som Dortmund har gjort de senaste åren måste man verkligen hylla sportchefen Michael Zorc och VD:n Hans-Joachim Watzke. De har flera gånger lyckats värva spelare som både har gjort ett avtryck ur en sportslig synvinkel men även ekonomisk:

*Pierre-Emerick Aubameyang anlände från Saint-Étienne sommaren 2013 för 13 miljoner €. Knappt fem år senare säljer Dortmund honom till Arsenal för 64 miljoner €

Annons



*Ousmane Dembele köpte klubben in för cirka 15 miljoner € 2016 – ett år senare sålde de honom för 138 miljoner € till Barcelona.

*Christian Pulisic kom till Dortmunds ungdomsakademi på fri transfer sommaren 2015. Fyra år senare sålde BVB honom för 64 miljoner € och för de pengarna kunde man nästan köpa in Julian Brandt (25 milj €), Thorgan Hazard (25 milj €) och Nico Schulz (25 milj €).

Annons

Härnäst väntar en försäljning av Jadon Sancho som värvades från Manchester City för cirka 7 miljoner € 2017. Prislappen sägs bli cirka 120 miljoner €.

*Siffrorna är tagna från Transfermarkt

NÄSTA STEG

10-talet kan nog skrivas in som Dortmunds bästa period i klubbens historia sett till ligaprestationerna. I genomsnitt slutade Dortmund 3a under denna tioårsperiod med två ligaguld och sammanlagt åtta topp tre placeringar i Bundesliga. 

Annons

Nu är frågan om klubben kan ta nästa steg. Kan Dortmund både förädla talangerna, behålla dem och samtidigt utmana om de inhemska och internationella titlarna?

Sett till var klubben står i dagsläget och spelarmaterialet så finns potentialen där. Som jag har nämnt i tidigare blogginlägg är jag dock osäker på tränaren Lucien Favre. Jag anser att han inte har de färdigheter som krävs för att ta laget långt i Champions League. Vi får se om han lyckas motbevisa mig under kommande säsong. Oavsett vad har Dortmund ett oerhört lovande projekt på gång med spelare såsom Haaland, Reyna, Brandt, Can och Jude Bellingham.

Publicerad 2020-07-16 12:59

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto