Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Grande finale – därför vinner Bayern München Champions League

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader

Nu är dagen kommen, ikväll får vi bevittna Champions League-finalen mellan Bayern München och Paris Saint-Germain FC – wunderbar!

FOKUS PÅ DET STORA MÅLET

Samtidigt som PSG-laget firade och bjöd upp till dans efter segern mot RB Leipzig gjorde FC Bayern München precis som de gjorde efter den historiska matchen mot Barcelona, nämligen tog det lugnt och la fokus på nästa match.

Bayern har varit väldigt tydliga med att de inte kommer fira förrän de lyfter CL-pokalen. Det är det som är målet, inget annat spelar någon roll. De är otroligt fokuserade och värderar varenda litet steg i rätt riktning. Mot Barcelona blev Alaba till exempel sur på assisterande domare för att han inte fick inkast och detta var i ett läge då man redan ledde med 8-2. De flesta diskuterar ju med domaren, men att göra det i ett sådant läge visar verkligen på en särskild typ av vinnarinställning och att man helt vill vinna ”varje boll”.

Annons

DET TAKTISKA DRAGET

Bayern Münchens 3-0 seger mot Lyon i semifinalen var inte lika självklar som segern dessförinnan mot Barca (8-2), men den tyska maskinen visade att man har kvalitén att utmanövrera motståndaren trots lägre växel. Det måste dock sägas – hade Lyon haft en vassare målskytt så hade nog Ligue 1-laget lett med 2-0 efter 15 minuter. Men så var inte fallet. Istället visade Serge Gnabry framfötterna och ledde FCB till en seger.

Efter slutsignalen diskuterade Bayern-lägret deras försvarsspel som inte var tillräckligt bra mot Lyon. Tack vare Manuel Neuers fina aktioner och Lyons ineffektivitet framför mål kunde Bayern gå från matchen med 0 insläppta mål. Nu är frågan vilket drag Hansi Flick kommer att göra inför finalen mot PSG. Skulle jag få bestämma skulle jag byta ut Thiago och ta in Pavard.

Annons

Nu när Pavard är tillbaka kan Bayern München ställa upp med den ”ordinarie” startelvan där Joshua Kimmich får spela där han behövs som mest – i mittfältet. All respekt till Thiago, men man såg tydligt i matchen mot Lyon att hans spelartyp inte passar när man möter den sortens motstånd och mot PSG lär det bli en liknande matchbild. Med Kimmich får man en mycket stabilare spelare som både behärskar att fördela bollarna samtidigt som han besitter en enorm styrka i att vinna boll och vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt. Som landslagstränaren Jochim Löw har sagt:

”Kimmich skapar en symmetri framför backlinjen.”


Med honom och Goretzka kommer PSG få det väldigt svårt i det centrala mittfältet samtidigt som Pavard stänger igen högerkanten när spelare såsom Mbappe, Neymar och Di Maria anfaller. För att sammanafatta det hela – med Kimmich i mittfältet och Pavard som HB har Bayern München en betydligt bättre balans, något de verkligen kommer behöva mot ett anfallsglatt PSG.

Annons

FORMEN

Bayern München har tillsammans med Flick byggt upp ett starkt självförtroende och en tydlig målbild. Sedan den 7 december 2019 har Bayern München inte förlorat och de senaste 20 tävlingsmatcherna har man vunnit. I Champions League har Bayern München visat på en fläckfri resultattavla:

  • Röda Stjärnan 3:0
  • Spurs 7:2
  • Olympiakos 3:2
  • Olympiakos 2:0
  • Röda Stjärnan 6:0
  • Spurs 3:1
  • Chelsea 3:0
  • Chelsea 4:1
  • Barcelona 8:2
  • Lyon 3:0

Målskillnad på 42:8.



Trots detta tror jag inte på någon promenadseger för Bayern München, det kommer att bli en tuff match och båda lagen lär göra mål. Men slutändan tror jag att Flick kommer att stå som segrare och därmed avsluta en perfekt debutsäsong som huvudtränare för Bayern München – ligavinnare, cupvinnare och CL-vinnare.

Annons

PS: Visste du att Champions League-pokalen är gjorde i Bremen en av världens mest ansedda silversmedjan: „Koch & Bergfeld Corpus“. Inne i pokalen finns det bland annat en gravyr på Bremens “vapensköld” (en nyckel).

Annons
Publicerad 2020-08-23 08:50

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto