POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
5v

Ligatipset 20/21 - Dortmund får det tufft

Twitter: @Keven_Bader

ENDLICH! Premiären av Bundesliga är här.

Denna säsong kommer bli väldigt speciell. Aldrig tidigare har spelschemat varit så tajt för BL-lagen. Det kan bli så mycket som 27 ”engelska veckor” och endast elva dagar vinteruppehåll denna säsong. Orsaken till det späckade schemat är den sena säsongsstarten och nästa sommars EM-slutspel. Pressen kommer självfallet göra avtryck på spelet och samtliga lag. Tränarna måste tänka långsiktigt och på rotationen, annars kommer skaderisken bli alldeles för hög.

I detta blogginlägg kommer jag prata om toppstriden, bottenstriden, svenskkollen och vilka tonåringar i Bundesliga som man  bör hålla ett extra öga på. Slutligen hittar ni även mitt tabelltips – måste sägas, har nog aldrig varit så här svårt att tippa ligan. Viel Spaß!TOPPSTRIDEN

Bayern München är som vanligt stora favoriter och jag har svårt att se att de inte kniper sin nionde raka ligatitel, MEN kampen om Europaplatserna lever i allra högsta grad.

Rasenballsport Leipzig:

Jag är oerhört imponerad över Julian Nagelsmanns debutsäsong i klubben. Förutom fint spel i ligan lyckades han leda RBL hela vägen till en semifinalplats i Champions League. Denna säsong lär bli tuffare. Jag tror inte att RB Leipzig kommer nå så långt i Champions League, men sett till ligaplacering tror jag att han överträffar fjolåret (trea).

RB Leipzigs stora styrka är deras kollektiva försvar. Förra säsongen släppte de in näst minst ligamål (37), bara Bayern hade ett lägre tal i den kolumnen (32). Försvaret lär vara stabilt även denna säsong då man har förlängt med mittbacksgiganten Upamecano, värvat Angelino på permanent basis och lånat in ytterbacken Benjamin Henrichs från AS Monaco. Dessutom har man landslagsspelarna Lukas Klostermann och Marcel Halstenberg kvar.

Ser man till det offensiva hänger mycket på mittfältarna Marcel Sabitzer, Dani Olmo, Christopher Nkunku och Emil Forsberg. I och med att laget tappade anfallaren Timo Werner finns det en stor lucka längst fram. RB Leipzig har värvat in anfallaren Hee-chan Hwang från Red Bull Salzburg. En duktig anfallare men inte alls på samma nivå som Werner. I skrivande stund sägs dock norrmannen Alexander Sørloth skriva på för klubben. Skulle denna övergång bli av har Nagelsmann alla pusselbitar för att ta andraplatsen denna ligasäsong.

Borussia Mönchengladbach:

Precis som Julian Nagelsmann bjöd Gladbachs debuttränare, Marco Rose, på en strålande fjolårssäsong. Gladbach slutade på plats fyra, endast en poäng bakom RB Leipzig.

Under våren trodde de flesta att många nyckelspelare såsom Marcus Thuram, Denis Zakaria, Matthias Ginter och Nico Elvedi  skulle lämna klubben, men så blev det inte. Istället är samtliga nyckelspelare kvar i klubben och laget har dessutom kunnat förstärka med några nyförvärv också. Det enda frågetecknet är när Zakaria återvänder från sin knäskada, annars ser jag inte några hinder för Gladbach att ta tredjeplatsen.

Dortmund:

Lucien Favre har trots många tuffa turer lyckats behålla sin plats som huvudtränare för Dortmund, men kommande säsong lär pressen vara högre än någonsin. Nu har Dortmund fått behålla superstjärnan Jadon Sancho och målsprutan Erling Haaland är med från start. Dessutom har klubben fått tillskott såsom Jude Bellingham och Thomas Meunier.

Målproduktionen har inte varit några problem för Dortmund det senaste året – 84 mål på 34 ligamatcher, endast Bayern München hade fler gjorda mål (100).  Frågan är om Favre lyckas förbättra försvarsspelet som har sett bedrövligt ut till viss del. Rutin och kvalité finns där, nu måste de ”bara” lyckas ute på planen.

Trots spetsen som laget besitter så tror jag att Dortmund kommer fallera på grund av sitt försvar. Jag tvivlar också på Favres förmåga att leda laget och jag tycker att de konkurrerande tränarna (Marco Rose, Julian Nagelsmann) besitter en större potential att nå högre med sina respektive lag.   

Bayer Leverkusen:

Detta låter kanske väldigt märkligt, men jag tror att Kai Havertz flytt nästan bara gynnar Bayer Leverkusen. Förstå mig inte fel, Havertz är en av Tysklands största talanger genom tiderna, MEN laget har flera lovande spelare som kan spela på den positionen. Spelare såsom Nadiem Amiri, Kerem Demirbay och supertalangen Florian Wirtz har nu möjligheten att ta för sig mycket mer och visa vad de går för. Förutom det har klubben nu fått ett ekonomiskt tillskott som kommer hjälpa dem långt framöver.

Utöver Havertz flytt har den rutinerade anfallaren Kevin Volland lämnat klubben. Istället har man fått in Patrick Schick som var utlånad till RB Leipzig förra säsongen från AS Roma. Jag är ett stort fan av Volland och tycker personligen att det är väldigt tråkigt att han har lämnat Bundesliga, men för Leverkusens del tror jag att Schick kommer kunna fylla luckan.

Förutom ovanstående spelare har Leverkusen sedan tidigare yttern Moussa Diaby (21) och försvararen Edmond Tapsoba (21) som kommer fortsätta att göra bra ifrån sig, om inte ännu bättre. Vi får förhoppningsvis också se mer av brassen Paulinho (20) som är skadad just nu. Det har pratats väldigt positivt om den offensiva mittfältaren som kom från Vasco da Gama sommaren 2018, men som ännu inte riktigt har kunnat blomma ut.

Ni hör, ett lag som besitter en enorm potential och som är revanschlystet efter att ha tappat CL-platsen i den sista omgången förra säsongen. Jag tror dock inte att det räcker hela vägen, men laget lär vara precis bakom topp fyra.

Bayern München:

Som jag nämnde ovan – Bayern München lär med 99,9% sannolikhet vinna ligan även denna säsong. Med det sagt tycker jag inte att man ska gå in med inställningen att denna liga är tråkig. Det finns ett enormt underhållningsvärde, både i toppen och i botten. När det kommer till Bayerns dominans tycker jag mer att man ska imponeras. Det är en välskött klubb som har lyckats etablera sig i toppen av fotbollsvärlden med hjälp av långsiktigt och starkt arbete.

Ser man till säsongens trupp tycker jag att den ser starkare ut än förra säsongen – man har tappat Coutinho och Perisic som gjorde det bra, men fått in en hungrig Leroy Sané som vill bevisa vad han går för. Sané rankar jag ett par snäpp högre än Coutinho och Perisic på den position som han kommer spela. Dessutom har Flicks spel integrerats ännu bättre nu och spelare såsom Davies, Kimmich, Goretzka och Gnabry lär bara bli bättre.

Det blir svårt att toppa fjolårets säsong (trippeln), men vi lär med största sannolikhet se ett Bayern München bland topp fyra i Champions League till våren.

BOTTENSTRIDEN:

Ser man till bottenstriden så tycker jag inte att den är lika ”utkristalliserad” som toppstriden. Jag tycker att det är oerhört svårt att sia om vilka lag som kommer åka ut, svårare än på länge. Jag tror att flera lag kommer att slåss om att säkra sina kontrakt. Ser man till fjolårets mittenlag Hertha, Schalke och Freiburg så tycker jag att de har tappat en del och därmed närmat sig bottenlagen Werder Bremen, Augsburg och Mainz. Dessutom tycker jag att nykomlingarna Stuttgart och Bielefeld ser väldigt intressanta ut. Storklubben Stuttgart har en hel del lovande spelare och Bielefeld har sett stabila ut med Joakim Nilsson i försvaret.

Ni hör, det kommer bli en oerhört jämn säsong vilket ju bara är positivt för oss åskådare.

SVENSKKOLLEN:

Det glädjer mig att vi återigen får njuta av flera svenskar i Bundesliga.

Emil Forsberg (RB Leipzig)

Jag och många andra trodde länge att Forsbergs tid i RB Leipzig var över, men så blev inte fallet. Istället har både sportchefen och tränaren Julian Nagelsmann varit tydliga med att de vill behålla svensken. Jag tror inte vi ska förvänta oss att Forsberg startar varje match, men han kommer få regelbundet med speltid med tanke på deras spelsystem och att de deltar i flera tävlingar.

Robin Quaison (Mainz)

I detta nu är Robin Quaisons framtid oviss. Efter fjolårets målrika ligasäsong (13 mål) har intresset kring Quaison ökat. Med tanke på rådande omständigheter så är Mainz heller inte främmande för att sälja honom i syfte att få in kapital. Personligen tycker jag att det hade varit roligt att se honom i en större tysk klubb, men frågan är bara vilken klubb som kan tänka sig lägga transfersumman.  I och med övergångssumman har det framförallt ryktats om engelska klubbar. Det återstår att se om Quaison lämnar Mainz innan transferfönstret stänger den 5:e oktober. Om han stannar så lär han starta regelbundet för Mainz.

Ludwig Augustinsson (Werder Bremen)

Fjolåret var ingen höjdare för Augustinsson då han var skadad en stor del av säsongen. Samtidigt var det han som gjorde det avgörande målet i kvalet när Werder Bremen säkrade nytt kontrakt. Han är förmodligen en av de spelarna som har gynnats mest av att EM-slutspelet har flyttats till sommaren 2021. Lyckas Augustinsson hålla sig skadefri kommer han vara given i laget och når han upp till sin forna nivå är han utan tvekan en av ligans stabilaste ytterbackar.

Sebastian Andersson (FC Köln)

Anfallsgiganten fortsätter att göra avtryck i Tyskland. I de senaste tre säsongerna har han gjort 12 ligamål:

Säsongen 17/18: 12 mål för Kaiserslautern 2.Bundesliga
Säsongen 18/19: 12 mål för Union Berlin 2.Bundesliga
Säsongen 19/20: 12 mål för Union Berlin 2.Bundesliga

Detta har gjort landslagsanfallaren attraktiv bland de tyska klubbarna och det är därför traditionsklubben FC Köln har värvat Andersson. Det kommer bli väldigt roligt att följa Anderssons resa i hans nya klubb.

Joakim Nilsson (Arminia Bielefeld)

Förra året gjorde Nilsson debut i 2.Bundesliga och därefter gick det spikrakt uppåt. Mittbacken blev snabbt en nyckelfigur hos fjolårets mästare Arminia Bielefeld och blev dessutom utnämnd av Kicker som en av de bästa försvararna i 2.Bundesliga säsongen 19/20. Årets säsong i Bundesliga lär självfallet bli mycket tuffare, men jag tror att Nilsson är redo och kommer göra ett starkt intryck. Detta kan vara säsongen som öppnar upp hans landslagsdörr.

Oscar Linnér (Arminia Bielefeld)

I vintras gick Linnér från AIK till Bielefeld. Då såg det ut som att den dåvarande första målvakten i Bielefeld, Stefan Ortega Moreno, skulle lämna till sommaren då hans kontrakt löpte ut. Istället förlängde Moreno med klubben till 2022 och Linnér har tills nu inte fått debutera i A-laget. Vi får helt enkelt avvakta och se om svensken får någon speltid i framtiden.

Oscar Wendt (Gladbach)

Detta blir Oscar Wendts 10:e (!!!) säsong i Borussia Mönchengladbach. Sammanlagt har det blivit 277 matcher i BMG-tröjan, något som gör Wendt till den som har spelat flest matcher i klubbens historia bland utländska spelare. Med tanke på hans ålder (34) och den rådande konkurrensen (Ramy Bensebaini) så kommer han inte spela regelbundet, men han kommer få sin tid på planen.

TONÅRINGARNA MAN SKA HÅLLA UTKIK EFTER:

Youssoufa Moukoko (Dortmund)
Född: 2004, 20 november (Yaoundé
)
Medborgarskap: Tyskland
Position: Anfallare

Jag har tidigare skrivit om supertalangen Moukoko och nu är hans A-lagsdebut nära. När han fyller 16 år i november kommer han med största sannolikhet vara en del av Dortmunds matchtrupp under säsongen. Med sina 128 mål på 84 tävlingsmatcher för BVB:s ungdomslag har han skapat rubriker. Jag ser fram emot att se honom spela i Bundesliga.

Giovanni Reyna (Dortmund)
Född: 2002, 13 november (Durham)

Medborgarskap: USA
Position: Ytter

Förra säsongen debuterade Reyna för Dortmund i både Bundesliga och Champions League. Under den korta försäsongen har han visat framfötterna och med Marco Reus skadebenägenhet kommer Reyna få allt mer speltid.

Lazar Samardzic (RB Leipzig)
Född: 2002, 24 februari (Berlin)
Medborgarskap: Tyskland
Position: Offensivt mittfält

RB Leipzig värvade den 18-åriga talangen från Hertha Berlin inför denna säsong. En väldigt lovande spelare som kommer bli intressant att följa under tränaren Julian Nagelsmann.

Florian Wirtz (Bayer Leverkusen)
Född: 2003, 3 maj (Pulheim)
Medborgarskap: Tyskland
Position: Mittfältare

Förra säsongen blev Wirtz den yngsta spelaren någonsin att debutera i Bundesliga som Leverkusen-spelare och slog därmed Kai Havertz tidigare klubbrekord. Det blev sammanlagt nio matcher för Wirtz i A-laget förra säsongen och nu när Havertz har lämnat kommer 17-åringen med största sannolikhet få en hel del speltid. Många tyska medier ser redan Wirtz som en given startspelare för Bayer Leverkusen. Han kan både spela i det centrala mittfältet och som ytter, något som ökar hans chanser till speltid.

Mitt tips:

 1. Bayern München
 2. Rasenballsport Leipzig
 3. Borussia Gladbach
 4. Borussia Dortmund
 5. Bayer Leverkusen
 6. Wolfsburg
 7. Hoffenheim
 8. Eintracht Frankfurt
 9. Hertha Berlin
 10. FC Köln
 11. Freiburg
 12. Schalke
 13. Werder Bremen
 14. Union Berlin
 15. Stuttgart
 16. Bielefeld
 17. Augsburg
 18. Mainz

BUNDESLIGA FANTASY

Sugen på att spela Bundesliga Fantasy – gå med i ligan #BLSverige, länk här

Tveka inte att höra av er till mig via mail eller twitter om ni vill ge mig feedback eller har frågor kring den tyska fotbollen. Auf Wiedersehen!

Publicerad 2020-09-18 kl 12:59

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto