Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Det sista Revierderbyt någonsin?

2v

Twitter @Keven_Bader

Idag tar Schalke emot Dortmund i det klassiska ”Revierderbyt”. Ett av Tysklands mest omtalade derbyn.  Detta derby har spelats hela 97 gånger i Bundesliga, men dagens tillställning kan bli den sista.

KRISEN I SCHALKE

Schalke gick som bekant igenom 358 dagar/30 ligamatcher utan någon ligaseger (segerlösa från 17 januari 2020 till 9 januari 2021). Den förfärliga formen har lett till att Schalke befinner sig på en sistaplats i Bundesliga och endast fått med sig nio poäng på 21 ligamatcher.

ANNONS

Inget lag har tidigare lyckats säkra ett nytt kontrakt i Bundesliga med så få poäng i detta läge av säsongen och troligen kommer Schalke inte lyckas med det heller. Sedan deras enda ligaseger den 9 januari har det blivit fyra förluster, två kryss och en målskillnad på 3:13.

Det sportsliga haveriet i Schalke är ett resultat av hur klubben har vanskötts de senaste åren. Klubbens styrelse har tagit flera underliga ekonomiska beslut som ligger till grund för den djupa krisen och nu har de nått bristningsgränsen. Likt storklubben HSV kommer Schalke behöva börja om från början och försöka hitta någon form av stabil grund i 2.Bundesliga. Risken finns dock att S04 faller igenom 2BL om man inte hittar någon lösning inom en snar framtid. I värsta fall kan den ekonomiska smällen bli så hård för Schalke när de trillar ur Bundesliga att de till och med inte får en spellicens för 2.Bundesliga. Detta beror dock på hur man löser det med sponsorer och partners. Om lånen Weston McKennie (Juventus) och Ozan Kabak (Liverpool) blir permanenta så kommer de fungera som en liten ekonomisk ”livboj” i och med att Schalke då kommer få en efterlängtad pengarsäck på cirka 48,5 miljoner €. En sak är i alla fall säkert och det är att flera profiler såsom Sead Kolasinac, Klaas-Jan Huntelaar och Shkodran Mustafi inte kommer följa med ner i andraligan.

ANNONS

Det kommer ske väldigt mycket de kommande veckorna/månaderna i S04-lägret. Redan tidigare i veckan kom beskedet att sportchefen Jochen Schneider kommer lämna klubben i sommar. Dessutom har tröjsponsorn Umbro sagt att de bryter kontraktet med Schalke redan sommaren 2022, istället för 2023 som det var sagt tidigare.

TRAGEDI

Ur ett sportsligt perspektiv är det oerhört sorgligt att Schalke kommer ramla ur Bundesliga. En av klubbarna som lider med dem är rivalerna Dortmund. Dortmunds VD, Hans-Joachim Watzke, var tydlig med vad han tycker om Schalkes betydelse i Bundesliga:

”Jag håller tummarna för att Schalke 04 håller sig kvar i Bundesliga och lyckas samla in poängen som de behöver, förutom nu på lördag. För oss är derbyt alltid en match med speciell betydelse. Det vore inte bra för Bundesliga om ännu en klubb med lång tradition, likt HSV, skulle försvinna.”

Även den före detta landslagsmålvakten och S04/BVB-spelaren Jens Lehmann sa följande:

”Bundesliga behöver Schalke.”

Det är extra sorgligt att det sista derbyt, på ett tag i alla fall, kommer spelas framför tomma läktare. Det är inte värdigt en match med sådan betydelse och historik.

ANNONS

LADDAD MATCH

Det är inte bara Schalke som befinner sig i en tuff sits. Dortmund får inte förlora några poäng då de just nu befinner sig utanför topp fyra och inte har säkrat Champions League-spelet för kommande säsong. Skulle Dortmund missa CL nästa säsong kommer detta ha stora följder för klubben och framförallt spelartruppen. I tysk media skriver man redan om flera spelare som kan komma att behöva lämna om man missar CL-spelet:

  • Jadon Sancho
  • Raphaël Guerreiro
  • Giovanni Reyna
  • Erling Haaland

Det är en måstematch såväl för S04 som för BVB.  Dortmund kommer i sin tur in med lite positiva vindar efter veckans CL-vinst mot Sevilla. Speciellt Haaland kliver in i derbyt med ny energi efter sina två mål i veckan. Norrmannen har nu åstadkommit historiska siffror i Champions League:

  • 18 mål på 13 matcher

Ingen annan spelare har någonsin lyckats producera så många mål på så få CL-matcher.

Vi får hoppas att detta inte är det sista Revierderbyt. Det finns tyvärr alltför många exempel på storklubbar som har ramlat igenom seriesystemet och aldrig hittat tillbaka. Jag hoppas för den tyska fotbollen och i synnerhet Schalkes skull att vi inom en snar framtid få bevittna detta makalösa derby med fulla läktare inom ramen av Bundesliga igen.

ANNONS

PS: Detta blir Marco Reus 300:e Bundesliga-match. Sammanlagt har han gjort 130 mål och 84 assist på sina 299 matcher. Fina siffror för den nu 31-årige tysken.

Publicerad 2021-02-20 kl 08:48

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto